Instagram/carlamcressy
Instagram/carlamcressy
18|10|2017 16:14
SHARE
ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ

Η ύπουλη ασθένεια που έκανε αυτό το μοντέλο να βιώσει την εμμηνόπαυση από τα 26 της


Η Carla Cressy υποφέρει από πόνους στην κοιλιά από τότε που ήταν 14. Οι γιατροί διέγνωσαν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Μόνο που είχαν κάνει λάθος. 

Εξαιτίας αυτού του λάθους, σήμερα, δώδεκα χρόνια μετά, στα 26 της, το μοντέλο από το Essex της Βρετανίας αντιμετωπίζει μια κατάσταση που οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν τουλάχιστον μετά τα 50. Μπαινει στην εμμηνόπαυση.

Στην πραγματικότητα, η Carla εδώ και δώδεκα χρόνια πάσχει από ενδομητρίωση. Όπως έχουμε πει κι εδώ, η ενδομητρίωση είναι μια γυναικολογική πάθηση εξαιτίας της οποίας ο ιστός που επενδύει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας να αποκολλάται κάθε μήνα μαζί με το αίμα της εμμήνου ρύσης και να αναπτύσσεται έξω από αυτήν. 

Δες εδω την ελληνίδα Instagrammer που έδειξε πως είναι να ζεις με ενδομητρίωση 

Υπάρχει θεραπεία η οποία, όμως, είναι γνωστό ότι προκαλεί συμπτώματα εμμηνόπαυσης στις νέες γυναίκες. Αυτό γιατί οι ουσίες που περιέχονται στη φαρμακευτική αγωγή μειώνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων που παράγει το σώμα, ώστε να παρεμποδιστεί η ανάπτυξη του ιστού.

 

 

Η Carla παραδέχεται ότι έχει ήδη αρχίσει να νιώθει συμπτώματα όπως εξάψεις και συχνή εφίδρωση. «Είναι ένας εφιάλτης», παραδέχεται. Εννοείται πως αυτή η κατάσταση την ανάγκασε να εγκαταλείψει την πολλά υποσχόμενη καριέρα της στο μόντελινγκ. 

Παρόλο που προσπαθεί να καταστείλει την κατάσταση με πολλαπλές επεμβάσεις, η ενδομητρίωση επιμένει και εξαπλώνεται και σε άλλα όργανα του σώματός της.

 

 

«...Τρεις επεμβάσεις μετά και τώρα περιμένω την τέταρτη και την πέμπτη. Λίγο μετά τη λήψη αυτής της φωτογραφίας, έχασα πολλά κιλά, αλλά τους τελευταίους 9 μήνες κατάφερα να τα ξαναπάρω. Τώρα, δυστυχώς τα χάνω πάλι. Ανυπομονώ για τη μέρα που θα αρχίσω να τρώω και πάλι κανονικά και να νιώθω δυνατή ώστε να ξαναξεκινήσω γυμναστήριο και να ξαναβρώ τη δυναμική μου», γράφει στη λεζάντα αυτής της φωτογραφίας που τη δείχνει στις αρχές Σεπτεμβρίου. 

 

 

«Η ενδομητρίωση δεν είναι απλά ο πόνος που σε κάνει να υποφέρεις. Είναι και το άγχος που νιώθεις στο μυαλό και στο σώμα. Πραγματικά, αναρωτιέμαι πως με ανέχεται ο οδοντίατρός μου. Εδώ και 4 εβδομάδες, κάθε εβδομάδα τον επισκέπτομαι με κάποια σπασμένο δόντι που έχω αποκτήσει επειδή τρίζω τα δόντια μου στον ύπνο μου. Προφανώς, αυτό συμβαίνει λόγω στρες, αλλά τελευταία κάθε εδβομάδα μου σπάει κι ένα δόντι (πάντα το ίδιο). Το στομα μου έχει γίνει τόσο ευαίσθητο. Ευτυχώς, ο οδοντίατρος δε με χρεώνει πια. Έχω ακούσει ότι κι άλλες γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση, υποφέρουν από το ίδιο σύμπτωμα», γράφει σε αυτό το ποστ που περιγράφει την περιπέτεια με τα δόντια της. 

Μάλιστα, όπως δηλώνει, η κατάσταση της την αναγκάζει να περνάει ένα μεγάλο μέρος της ημέρας της στο σπίτι, πράμα που την κάνει να νιώθει εντελώς αποκομμένη από τον κοινωνικό της κύκλο. 

 

 

Αν και πρόκειται για μια ασθένεια που απασχολεί εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο, η Carla παραδέχεται ότι την άκουσε πρώτη φορά όταν, τελικά, έγινε σωστή εκτίμηση από τους γιατρούς και διεγνώσθη με αυτή. Σε εκείνη τη φάση όμως, είχε αναπτυχθεί στο στάδιο 4 το οποίο προκαλεί κύστες και στο ουροποιητικό σύστημα.

 

 

Η ίδια μοιράζεται την πορεία της ιστορία της μέσα από το λογαριασμό της στο Instagram για να ευαισθητοποιήσει, να ενημερώσει και να προτρέψει τις υπόλοιπες γυναίκες που μπορεί να έχουν κάποια από τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης να διαγνωσθούν έγκαιρα.