Shutterstock
Shutterstock
ΣΧΕΣH REBOUND

Σχέση rebound -Ο λόγος που δεν πρόκειται να πετύχει μετά από έναν χωρισμό


Πολλοί είναι εκείνοι που μετά από έναν χωρισμό μπαίνουν αμέσως στην επόμενη σχέση για να μην πονέσουν και για να ξεπεράσουν τον προηγούμενο σύντροφό τους. Αυτές οι σχέσεις έχουν όνομα και λέγονται rebound.

Δεν είναι ψέμα ότι «ο έρωτας με έρωτα περνάει». Παρ' όλα αυτά, θα πρέπει να είσαι σε θέση να διαχωρίσεις πότε αισθάνεσαι πραγματικό έρωτα ή έστω ενθουσιασμό για κάποιον και πότε απλά τον χρειάζεσαι κοντά σου, προκειμένου να ξεπεράσεις την αποτυχημένη σχέση σου με κάποιον άλλον. 

Οι λεγόμενες σχέσεις rebound είναι η τελευταία τάση των ανθρώπων, ηλικίας μεταξύ 20 και 30, που μόλις βίωσαν έναν χωρισμό και ψάχνουν τρόπους να βγουν από αυτή την διαδικασία αλώβητοι και με το κεφάλι ψηλά.

Εχει να κάνει κυρίως με την ανασφάλεια και τον φόβο τους να μείνουν μόνοι. 

Είναι με λίγα λόγια ένα τρικ να «ανέβουν» ψυχολογικά και να τονώσουν τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση, ενώ στην ουσία δεν είναι έτοιμοι να επενδύσουν στη νέα σχέση.

Μάλιστα στην Αμερική έχουν φτάσει στο σημείο να διοργανώνονται πάρτι πληγωμένων με ένα και μόνο σκοπό: time for rebound. Πληγωμένες γυναίκες με cosmopolitan στο χέρι και χωρισμένοι άντρες που ψάχνονται έχουν ένα κοινό σκοπό: να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο να ξεπεράσουν το χωρισμό.  

Οι επιστήμονες, παρ' όλα αυτά, διατυπώνουν τις ενστάσεις τους γι' αυτού το είδους τις σχέσεις εξηγώντας ότι μπορεί πολύ εύκολα να σε οδηγήσουν σε μία ακόμη απογοήτευση. Κι αυτό γιατί, ποτέ δεν ξέρεις πόσο καιρό θα πάρει στον άλλον το να ξεπεράσει τον χωρισμό του από την πρώην του.

Συχνά έχουμε την τάση να δημιουργούμε σχέσεις μόνο και μόνο για να αισθανθούμε καλύτερα για το εαυτό μας και για να εισπράξουμε λίγη επιβεβαίωση.

Εσύ ενδιαφέρεσαι πραγματικά για τον άνθρωπο που έχεις απέναντι σου ή τον βλέπεις απλώς σαν παρηγοριά;

Αλλωστε σκέψου ότι ο rebound σύντροφος είναι δυστυχώς καταδικασμένος λόγω του timing καθώς ζει στην σκιά του παρελθόντος. Γιατί πολύ απλά έρχεται από έναν χωρισμό. Είναι η σχέση που ακόμα αν περνάς υπέροχα μέσα σε αυτήν, δεν θα της αποδώσεις το παραμικρό εύσημο για την ευτυχία σου.

Θα συμπεριφέρεσαι στη νυν σχέση, σύμφωνα με τον χαρακτήρα του παλιού συντρόφου, αντί να έχεις τη διάθεση και τον ενθουσιασμό να μάθεις τη νέα προσωπικότητα που έχεις μπροστά σου και επιπλέον θα τον/την κατευθύνεις υποσυνείδητα στο να γίνει καλύτερος/η από τον/την πρώην. 

Γιατί στην ουσία μόλις χώρισες και δεν μπορείς να κάνεις άλλη σχέση και γιατί τώρα είσαι στη φάση που είναι απαραίτητο να περνάς και μόνη σου καλά.

Οι rebound σχέσεις δεν είναι πραγματικός έρωτας, αλλά ένα προσωρινό «αναισθητικό» για τον πόνο και την ταλαιπωρία του χωρισμού.

Το καινούργιο, από μόνο του σε ιντριγκάρει, σε αποσπά από τις σκέψεις του παρελθόντος, από επίπονα συναισθήματα. Αλλά όταν μπαίνεις γρήγορα στην επόμενη σχέση, αυτά τα έντονα συναισθήματα είναι αδύνατον να εξαφανιστούν από τη μια μέρα στην άλλη. 

Για να ισορροπήσεις και να κάνεις μια καινούργια αρχή και μια σχέση, θέλει χρόνο. Οπότε μην βιάζεσαι...