Shutterstock
Shutterstock
TΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΡΕΧΟΥΜΕ

35ος Μαραθώνιος της Αθήνας: Tι πρέπει να κάνεις πριν και μετά τον αγώνα


Λίγο μόνο απέμεινε για τον 35ο Μαραθώνιο της Αθήνας, ένας αγώνας αντοχής 42,195 χιλιομέτρων, του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος της πρωτεύουσας. Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου χιλιάδες δρομείς από όλον τον κόσμο θα κατακλύσουν το λεκανοπέδιο.

Την εκκίνηση του αγώνα δρόμου των 10 χιλιομέτρων θα δώσει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στις 8.35 π.μ., από τη Λεωφόρο Αμαλίας, στο ύψος του Μεγάρου Μποδοσάκη. Ολοι οι δρομείς τερματίζουν στο Παναθηναϊκό Στάδιο. 

Η μέρα, όμως, πλησιάζει για όσους έχουν δηλώσει συμμετοχή και σίγουρα ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος για ένα τόσο μεγάλο αθλητικό γεγονός με ιστορία.

Γι΄αυτό καλό θα είναι να δώσουμε μερικές μερικές συμβουλές σε όσους θα τρέξουν την Κυριακή.

Τι να κάνεις λοιπόν λίγο πριν τρέξεις στο μαραθώνιο…

Την προηγούμενη μέρα καλό θα ήταν να μην τρέξεις καθόλου. Μην φοβάσαι ότι θα χάσεις την φόρμα σου, γιατί δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. Αν θέλεις οπωσδήποτε να κάνεις κάτι, πήγαινε για ένα χαλαρό περπάτημα για να προετοιμαστείς ψυχολογικά πριν από τον αγώνα. Μια καλή ιδέα είναι να πας με παρέα για να νιώσεις καλύτερα και να ηρεμήσεις. 

Οσο για το φαγητό, μην φας πολύ το προηγούμενο βράδυ. Αρκετοί δρομείς έχουν την εντύπωση πως αν φάνε ένα πολύ καλό δείπνο πριν από τον μαραθώνιο, τότε θα έχουν περισσότερες δυνάμεις και αντοχές για να τρέξουν. Μια τέτοια επιλογή είναι λανθασμένη και μάλιστα υπάρχουν πιθανότητες να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. 

Η ιδανικότερη ώρα για να φάει κανείς πολύ καλά πριν από τον αγώνα είναι το προηγούμενο απόγευμα και γύρω στις 18.00 καθως χρειάζονται τουλάχιστον 36 ώρες για να γίνει η πλήρης επεξεργασία των περισσότερων τροφών έτσι ώστε να είναι χρήσιμες για τον αγώνα. 

 Αν νιώσεις ότι πεινάς αργότερα φάε ένα ελαφρύ σνακ. 

Το πρωί του αγώνα αν θέλεις να πιεις νερό πρέπει να το κάνεις δυο ώρες πριν από την εκκίνηση. Μην το παρακάνεις με το νερό, γιατί μπορεί να θέλεις να πας στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου.

Οσο για το φαγητό, φάε ό,τι συνηθίζεις να τρως πριν από μεγάλους αγώνες. Αν δεν θέλεις να φας τίποτα, δεν υπάρχει κανένα θέμα, εκτός αν είσαι διαβητικός όπου θα πρέπει να φας ό,τι έχεις συζητήσει με τον γιατρό σου.

Μετά τον Μαραθώνιο και αφού έχεις απολάυσει μια τέτοια εμπειρία, μπορείς να φας ένα σνακ που να περιέχει 80% υδατάνθρακες και 20% πρωτεϊνες. Καλό θα ήταν να το φας μισή ώρα μετά τον τερματισμό σου.

Ενα επιπλέον ανακουφιστικό τιπ είναι να μουλιάσεις τα πόδια σου σε κρύο νερό για 20 λεπτά μέσα στις επόμενες δύο ώρες μετά τον αγώνα.

Την επόμενη μέρα του αγώνα, περπάτησε για μισή ώρα σε ήρεμους ρυθμούς για να χαλαρώσουν οι μύες των ποδιών σου. 

Τέλος, αν το προηγούμενο βράδυ του αγώνα δεν έχεις κλείσει μάτι από το άγχος και την αγωνία, μην ανησυχείς. Γιατί συμβαίνει σε πολλούς. 

Καλή επιτυχία!

Διάβασε επίσης: 4 πανεύκολες ασκήσεις πριν το τρέξιμο