Υπάρχουν φαγητά και, φυσικά, ροφήματα που δεν θα ήταν τα ίδια χωρίς αυτό το μπαχαρικό που, χάρη στο γλυκό χαρακτηριστικό του άρωμα, ευφραίνει τη διατροφική μας καθημερινότητα έχει ακόμα μια ευεργετική ιδιότητα.
Μπαίνει στον καφέ, στη ζεστή σοκολάτα, στα λικέρ. Ταιριάζει πολύ με τα κοκκινιστά φαγητά με κρέας όπως κιμάς, μοσχαράκι, αλλά χρησιμοποιείται και στη ζαχαροπλαστική ως υλικό σε πολλά γλυκά, όπως π.χ. η καρυδόπιτα, τα κουλούρια, οι λουκουμάδες ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη γεύση τους.
Ο λόγος για την αγαπημένη μας κανέλα την οποία μπορούμε να απολαύσουμε στην πιο αυθεντική της μορφή όταν επιλέγουμε κανέλα Κευλάνης (αυτή που καλλιεργείται στη Σρι Λάνκα) ή την κανέλα κασσία που προέρχεται από Κίνα και Ινδονησία.
Πρόσφατα, η επιστήμη μάς έδωσε ακόμα ένα λόγο να λέμε «ναι» σε αυτό το καρύκευμα και μάλιστα χωρίς δεύτερη σκέψη. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, η κανέλα περιέχει ένα συστατικό που βοηθά την καύση του λίπους και ειδικά όταν αυτό συγκεντρώνεται στην κοιλιά.
Η κινναμαλδεΰδη είναι το αιθέριο έλαιο που δίνει στην κανέλα τη χαρακτηριστική πικάντικη και γλυκιά γεύση και το έντονο της άρωμα και, όπως έχει αποδειχθεί και από παλαιότερες έρευνες, βοηθά στην πρόληψη της παχυσαρκίας.