shutterstock
shutterstock
ΣΧΕΣΕΙΣ

Η όχι και τόσο αθώα συμπεριφορά προς το σύντροφό σου που καταστρέφει σιγά-σιγά τη σχέση σας


Εσείς πόσο συχνά «ανακατεύεστε» στις δουλειές του συντρόφου σας; 

Εχετε διαβάσει ή γνωρίζετε (από μέσα) ότι ένας από τους θεμέλιους λίθους για να μπορεί μια σχέση να θεωρείται υγιής είναι η εμπιστοσύνη. Τι γίνεται όμως όταν δεν τρέφετε το συγκεκριμένο συναίσθημα για το σύντροφό σας; Και πως αυτό μπορεί να καταστρέψει ύπουλα τη σχέση σας; 

Και δεν εννοούμε την εμπιστοσύνη που απαιτείται να έχετε στον άλλον για να μπορείτε να νιώθετε ασφάλεια μαζί του, αλλά εμπιστοσύνη για να φέρει εις πέρας μικρές, καθημερινές υποχρεώσεις που είτε έχει αναλάβει από μόνος, είτε του έχετε ζητήσει εσείς να κάνει.   

Τι εννοούμε;

Θυμηθείτε την τελευταία φορά που ο σύντροφός σας προθυμοποιήθηκε να κάνει κάτι για να βοηθήσει με το σπίτι ή με κάποιο ταξίδι που θέλατε να οργανώσετε. Θυμάστε πόσες φορές παρεμβήκατε για να τον «βοηθήσετε» μέχρι που τελικά καταλήξατε να κάνετε εσείς όλη τη δουλειά; 

Για να γίνουμε πιο σαφείς, θα σας δώσουμε μερικά παραδείγματα. Του ζητάτε να απλώσει τα ρούχα, αλλά δεν σας αρέσει ο τρόπος που διπλώνει τα σεντόνια πάνω στην απλώστρα και τελικά τα (ξανα)απλώνετε μόνη σας. Του ζητάτε να στείλει ένα δέμα ή να πληρώσει έναν λογαριασμό και τον ρωτάτε κάθε μέρα (την ίδια ώρα) αν το έκανε. Του ζητάτε να μαγειρέψει εκείνος για το βράδυ, αλλά δεν έχετε φύγει από την κουζίνα - είστε από πάνω του περιμένοντας το λάθος που θα κάνει ώστε να το «μαζέψετε» αμέσως.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η «τέλεια σχέση» που ποστάρουν οι φίλες σου στα social media, είναι εντελώς ψεύτικη.

Και αφού έχετε μια εικόνα του περί τίνος πρόκειται, το πρώτο ερώτημα που προκύπτει μέσα από αυτά τα παραδείγματα είναι γιατί το κάνουμε αυτό; Λόγω τελειομανίας; Επειδή όντως πιστεύουμε ότι ο σύντροφός μας δεν μπορεί να ανταποκριθεί; Το δεύτερο (και ίσως πιο σημαντικό) ερώτημα που προκύπτει έιναι άλλο.

Πώς μπορεί αυτό να επηρεάσει αρνητικά τη σχέση, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα; 

Οταν ο συντροφός σας παίρνει μια πρωτοβουλία να βοηθήσει ή να αναλάβει εξ' ολοκλήρου μόνος μια «δουλειά», μόνο και μόνο για να αποδοκιμαστούν οι προσπάθειες του, προφανώς, δεν είναι ο,τι καλύτερο για τη σχέση σας. Η συνήθεια αυτή, η οποία ακούει και στο νεωτερισμό "gatekeeping" (προκύπτει από τις λέξεις "gate" και "keeping", σημαίνει το να φυλάει κάποιος τις πύλες και υπονοεί τη συνήθεια να εξετάζετε σαν κέρβερος κάθε του βήμα), δημιουργεί ένα κλίμα αποθαρρυντικό και για τους δύο.

Εκείνος μπερδεύεται, νιώθει ανεπαρκής και η αυτοπεποίθηση του μειώνεται αρκετά ώστε να σβηστεί κάθε επιθυμία για συμμετοχή ή διεκπαιρέωση κάποιας υποχρέωσης στο μέλλον. Από την άλλη, εσείς νιώθετε εκνευρισμό που όλο το βάρος των καθημερινών υποχρεώσεων έχει πέσει στις πλάτες σας. 

Τι μπορείτε να κάνετε; Αρχικά να χαλαρώσετε και ύστερα να τον αφήσετε να κάνει τις δουλειές με το δικό του τρόπο (οκ, αν δεν μπορείτε να το ανεχτείτε αυτό, χωρίστε σαφώς τις δουλειές του σπιτιού). Στην τελική, κι αν ρίξει λίγο παραπάνω κρέμα γάλακτος στα μακαρόνια τι έγινε; 

Διαβάστε επίσης: Τι θέλουν οι άντρες από μια σχέση; Αυτά είναι τα πιο βασικά στοιχεία που ψάχνουν στις γυναίκες