shutterstock
shutterstock
ΣΟΥΠΕΡ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΡΟΦΗ

Το πάμφθηνο superfood για εσένα που δεν μαγειρεύεις όσπρια


Θέλετε να τρώτε όσπρια, αλλά δεν έχετε χρόνο να τα μαγειρέψετε; Σας έχουμε το τέλειο σνακ-υποκατάστατο τους. 

Τα όσπρια είναι φανταστική τροφή. Γεμάτα θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτείνες, φυτικές ίνες (χάρη στις οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου), κάλιο, μηδενική χοληστερόλη και ένα σωρό βιταμίνες με βασικές αυτές του συμπλέγματος Β. Επιπλέον, κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς είναι πως ένα πιάτο είτε με φακές, είτε με φασόλια, είτε με ρεβίθια, είτε με γίγαντες είναι από τα χειμερινά φαγητά που σου «ζεσταίνουν» την καρδιά και σε χορταίνουν. 

Όλα αυτά είναι υπέροχα, αρκεί, φυσικά, να μαγειρεύετε όσπρια! Παρόλο που παραμένει οικονομική τροφή υψηλής διατροφικής αξίας (παλιότερα μάλιστα την αποκαλούσαν «το κρέας των φτωχών»), η διαδικασία του μαγειρέματος, εκτός του ότι είναι χρονοβόρα, μπορεί να ταλανίσει ακόμα και τις πιο έμπειρες νοικοκύρες και μαγείρισσες (πόσο μάλλον κάποιες που η εμπειρία τους στη μαγειρική δε φτάνει πέρα από ψητό κοτόπουλο και μακαρόνια). 

Κανονικά, σύμφωνα με τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής, καλό είναι να καταναλώνουμε όσπρια δύο φορές την εβδομάδα. Για να είστε όμως σε αυτό το άρθρο μάλλον ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν έχουν χρόνο για να το κάνουν αυτό. 

Και κάπου εδώ θέλουμε να σας μιλήσουμε για μια -αδίκως- υποτιμημένη τροφή η οποία, τρώγοντας την σαν σνακ, μπορεί να αναπληρώσει τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από τα όσπρια. 

Ο λόγος για τα ταπεινά -πλην σούπερ θρεπτικά- στραγάλια.

Αν και οι περισσότεροι τα έχουμε δει να σερβίρονται μαζί με τους ξηρούς καρπούς όπως φουντούκια, φιστίκια, αμύγδαλα ή παρέα με σταφίδες. Παρόλα αυτά, αν και ξηρά τροφή, δεν πρόκειται για ξηρό καρπό. Τα στραγάλια είναι όσπριο και για την ακρίβεια ψημένα ρεβίθια.

Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε τόσο την μαλακή, όσο και τη σκληρή τους εκδοχή (τα λευκά στραγάλια), αλλά η διατροφική τους αξία είναι παρόμοια. Το καλό με τα στραγάλια είναι πως έχουν ελάχιστα λιπαρά. Την ίδια στιγμή είναι πλούσια σε καλο'υς υδατάνθρακες και πρωτεΐνες (δίνουν το 1/3 της ποσότητας που χρειαζόμαστε καθημερινά) και φυτικές στερόλες με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της χοληστερίνης.

Όσο για τη θερμιδική τους αξία, 100 γραμμάρια στραγάλια έχουν ο,τι και η αντίστοιχη ποσότητα από ωμά ρεβίθια: 360 θερμίδες, 60 γρ.υδατάνθρακες, 17 γρ. φυτικές ίνες και 19-20 γρ. πρωτεΐνη και 5 γρ. λιπαρά. Πέρα από αυτό περιέχουν σημαντική ποσότητα σιδήρου, ασβεστίου, φολικού οξέος και καλίου.  

Τα στραγάλια εκτός του ότι μπορείτε να τα καταναλώσετε σκέτα, μπορείτε να τα προσθέσετε στις σαλάτες σας για να τους δώσετε μια πιο τραγανή υφή, στο μπολ με τα δημητριακά, ακόμα και ως γέμιση σε φαγητά που γίνονται με ρύζι. 

Και κάπως έτσι, χωρίς να ταλαιπωρηθείτε στην κουζίνα, μπορείτε να απολαύσετε την ενεργειακή απόδοση και διατροφική αξία των όσπριων.