PEXELS
PEXELS
ΣΝΑΚ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Ερευνα αποκαλύπτει πόσες είναι οι θερμίδες από αυτά που μασουλάμε όλη μέρα στο γραφείο


Πως η δουλειά σου σε κάνει να θέλεις να τρως χωρίς να πεινάς.

Τη μία μέρα μπορεί να είναι τα εκλέρ που έφερε ο συνάδελφος για τη γιορτή του, την άλλη τα μπισκότα ή το κέικ που έφτιαξε η φίλη σας στη δουλειά και σας έφερε να δοκιμάσετε, την αλλη το σάντουιτς ή το μάφιν που πήρατε για να συνοδεύσετε τον καφέ σας ή οι λιχουδιές από το περίπτερο που πήρε ο συνάδελφος «έτσι για να υπάρχουν». Αν το σκεφτείτε στο γραφείο τρώμε καθημερινά πολλά παραπάνω απ' όσα «πρέπει».

Όλα αυτά τα κεράσματα στο γραφείο είναι την ίδια στιγμή τέλεια, αλλά και επιβαρυντικά. Βλέπετε, ούσα σε μια καρέκλα γραφείου, με μια οθόνη υπολογιστή μπροστά σας δεν χρειάζεται να πεινάτε, ακριβώς, για να φάτε. Θα φάτε απλώς για να νιώσετε καλύτερα.

Την στιγμή που η πλήξη ή η κούραση θα «χτυπήσει κόκκινο», εκείνη ακριβώς τη στιγμή θα αναζητήσετε κάτι γλυκό ή αλμυρό για να σας «τονώσει», να σας βγάλει λίγο από τον κόσμο των Mac και των Windows και με τη γεύση να εξαπλώνεται στον ουρανίσκο σας, να «φύγετε» για λίγο από το έργο που πρέπει να φέρετε εις πέρας. Μόλις διαβάσαμε και τον ορισμό του comfort food μεταξύ άλλων.  

Ε λοιπόν αυτό έχει ένα τίμημα. Οποιο συναίσθημα κι αν είναι αυτό που προκαλεί την ανάγκη σας να «τσιμπήσετε» κάτι (πέρα από το μεσημεριανό σας φαγητό ή πιθανώς και τα φρούτα που παίρνετε μαζί σας), δεν σας προσφέρει τίποτα άλλο εκτός από επιπλέον, κενές θερμίδες. 

Διαβάστε επίσης: Αυτός είναι ο λόγος που θέλεις να φας ακόμα κι όταν δεν πεινάς.

Η ολλανδική εταιρεία τροφίμων Kallø πραγματοποίησε έρευνα για να υπολογίσει πόσες περίπου είναι οι θερμίδες που λαμβάνουμε από όλες αυτές τις φορές που τρώμε χωρίς να υπάρχει λόγος και ο αριθμός που προέκυψε είναι εντυπωσιακός ή μάλλον εντυπωσιακά ανησυχητικός.
 

PEXELS
PEXELS

Η μέση γυναίκα καταναλώνει στο γραφείο 100.000 επιπλέον θερμίδες το χρόνο. 

Αν τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές είστε στο τέταρτο κράκερ, μπορεί να ξεροκατάπιατε με αυτό που μόλις διαβάσατε, αλλά -δυστυχώς- αυτή είναι η αλήθεια. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός στον οποίο κατέληξαν είναι ισοδύναμος με το να τρώγατε 50 επιπλέον ημερές το χρόνο. Και αν αυτό σας σοκάρει, που να διαβάσετε τον αριθμό των γλυκών που μπορεί να καταναλώνουμε στο γραφείο. 

Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας, η μέση γυναίκα θα φάει 135 μπισκότα, 90 φέτες κέικ, 90 πακέτα γλυκών και 45 ντόνατς το χρόνο. Υπενθυμίζουμε πως μιλάμε πάντα για τις ώρες που βρίσκεται στο γραφείο. Οι ώρες που κορυφώνεται η επιθυμία για σνακ είναι μεταξύ 10:30 το πρωί με 15:30 το μεσημέρι (πράγμα με το οποίο δε συμφωνώ απαραίτητα, αφού η «γραφειακή νύστα» και πλήξη, συνήθως, στους περισσότερους, προκύπτει μετά τις 4 το απόγευμα). Επιπλέον, η μέρα που είναι πιο πιθανό να φάμε περισσότερα γλυκά είναι η Παρασκευή (αφού, σύμφωνα, με την έρευνα αυτή είναι η μέρα που οι γυναίκες χαλαρώνουν με τη διατροφή τους) και ακολουθεί η Δευτέρα (δε μας εκπλήσσει καθόλου). 

Διαβάστε επίσης: 7 φαγητά που απαγορεύεται να τρως στο γραφείο.

Γενικά, δεν είναι «υγιές» να έχουμε εμμονή με τις θερμίδες, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για κενές θερμίδες οι οποίες μας βγάζουν εντελώς εκτός από το δρόμο μιας διατροφής που περιέχει τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τον οργανισμό μας.

Το μήνυμα από τις παραπάνω νεοαποκτηθείσες πληροφορίες είναι ξεκάθαρο. Εγκράτεια. Όσο νόστιμα κι αν είναι τα σοκολατένια μπισκότα που έχει φέρει η συνάδελφος, θα σας δώσουν ευχαρίστηση (αλλά και θερμίδες) μόνο τη στιγμή που θα τα καταναλώσετε. Υστερα θα ξαναβυθιστείτε στην κούραση (και αυτή τη φορά ακόμα πιο βαθιά) ενώ η παραγωγικότητα σας θα μειωθεί ακόμα περισσότερο.

Διαβάστε επίσης: 5 υγιεινά σνακ που μπορείς να καταναλώσεις χωρίς ενοχές ακόμα και τα μεσάνυχτα.