Pexels
Pexels
ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ

Ευφυής καλλιτέχνης σχεδιάζει τις ψυχικές διαταραχές με συνδετήρες


Ενας συνδετήρας έχει μια πολύ πρακτική λειτουργία, να ενώσει τα χαρτιά. Για τον καλλιτέχνη Εισεν Μπερνάρντο από τις Φιλιππίνες όμως συμβολίζει κάτι πολύ σημαντικό. 

Για αυτόν συμβολίζει τη ζωή, περισσότερο επειδή έχει ένα σημείο εκκίνησης και ένα σημείο τέλους. Οπως ο ίδιος αναφέρει είναι απλά ένα στριφογυριστό μέταλλο, αλλά μπορεί να κρατήσει τα πράγματα μαζί (όχι μόνιμα, αλλά τα κρατάει).

Προφανώς αυτός είναι και ο λόγος που έχει κάνει στο σώμα του ένα τατουάζ με ένα συνδετήρα για να του υπενθυμίζει κάθε μέρα «ότι πρέπει να κρατάει τα πράγματα μαζί», όπως είπε.

Σε μια προσπάθειά του να δείξει στον κόσμο πως είναι οι ψυχικές ασθένειες και διαταραχές που αφορούν πολύ κόσμο σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Εισεν Μπερνάρντο έφτιαξε έργα με απλούς συνδετήρες.

Ο πρώτος του πίνακας απεικονίζει το χρόνιο άγχος, που αποτελεί μια μάστιγα που καταδιώκει τον σύγχρονο άνθρωπο. 

behance.net
behance.net

Διπολική διαταραχή

Οι άνθρωποι που έχουν διαγνωσθεί με διπολική διαταραχήβιώνουν συναισθηματικές εναλλαγές που κυμαίνονται από την κατάθλιψη μέχρι την υπερκινητικότητα ή τη μανία. 

Κατάθλιψη

Το 2030 η κατάθλιψη θα είναι η συχνότερη νόσος στο δυτικό κόσμο - συχνότερη από τα καρδιαγγειακά, τον καρκίνο ή το AIDS και, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θα είναι η πρώτη ασθένεια στη λίστα των δαπανών για τη δημόσια υγεία. 

Διασχιστική διαταραχή ταυτότητας 

Η διασχιστική διαταραχή της ταυτότητας ανήκει στις διασχιστικές διαταραχές, οι οποίες έχουν γενικά να κάνουν με διαταραχές στις οποίες εντοπίζεται μια διάσπαση στις λειτουργίες όπως αυτές της μνήμης, της αντίληψης του περιβάλλοντος, της συνείδησης και της ταυτότητας. 

Διατροφική διαταραχή

Το 7% του πληθυσμού νοσεί από διατροφικές διαταραχές στην Ελλάδα και τα κρούσματα αυξάνονται κατακόρυφα. Είναι ευρέως γνωστό ότι οι διατροφικές διαταραχές συνδέονται με σοβαρά προβλήματα υγείας και αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας.

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Πρόκειται για ψυχική διαταραχή η οποία ανήκει στις αγχώδεις διαταραχές. Ο ασθενής παγιδεύεται από μία σειρά επαναληπτικών σκέψεων, εικόνων ή παρορμήσεων (ιδεοληψίες) και επαναληπτικών συμπεριφορών (ψυχαναγκασμοί), που επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητά του

Διαταραχή μετατραυματικού στρες

Η διαταραχή αυτή εκδηλώνεται όταν το άτομο έχει εκτεθεί σε ένα έντονο τραυματικό γεγονός, όπου υπήρξε πραγματικός ή επαπειλούμενος θάνατος, βαρύς τραυματισμός ή απειλή της σωματικής ακεραιότητας του ίδιου ή άλλων ανθρώπων

Κατάχρηση ουσιών

Η χρήση και η κατάχρηση ουσιών αλλά και η εξάρτηση από τις τελευταίες, έχει πάρει σοβαρές και ανησυχητικές διαστάσεις στις σύγχρονες κοινωνίες.

Διαβάστε επίσης: Κόρη δείχνει τι έκανε το Αλτσχάιμερ στην μητέρα της μέσα σε 2 χρόνια