shutterstock
shutterstock
11|12|2017 15:06
SHARE
ΣΤΑ ΥΨΗ Η ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ

Γιατί είναι πιο πιθανό να μείνεις έγκυος το Δεκέμβριο;


Λίγο το κρύο, λίγο τα Χριστούγεννα, οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά. Πολύ πιο κοντά και πολύ πιο συχνά.

Πριν από λίγους μήνες, εδώ στο bovary.gr είχαμε ένα debate. Προσωπικά, επέμενα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που ξέρω είναι Καρκίνοι στο ζώδιο, άρα έχουν γεννηθεί τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, ενώ τα κορίτσια μου εξηγούσαν πως δε συμβαίνει κάτι τέτοιο αντιπαραθέτοντας τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο ως αυτούς με τις περισσότερες γεννήσεις. 

Αν και καμία από τις δύο πλευρές δεν είχε σαφή και αρκετά δυνατά επιχειρήματα για να στηρίξει τη θέση της, τελικά, απ΄ότι αποδεικνύεται, η κρίση τους επαληθεύτηκε ως σωστή και μάλιστα, επιστημονικά, σωστή. 

Όντως τα περισσότερα παιδιά γεννιούνται τον Σεπτέμβριο για τον απλούστατο λόγο ότι συλλαμβάνονται τον Δεκέμβριο. Γιατί όμως αυτός ο μήνας ευνοεί τις συλλήψεις; 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για έναν συνδυασμό από πολλούς παράγοντες. Αφενός βελτιώνεται τόσο η ποιότητα του σπέρματος όσο και η δεκτικότητα των ωαρίων ενώ, επιπλέον, αυξάνεται η σεξουαλική δραστηριότητα κατά τους χειμερινούς μήνες. Που οφείλεται όμως αυτό;

Πρόσφατη έρευνα που μελέτησε τη σύνδεση εποχής και πιθανοτήτων να μείνει μια γυναίκα έγκυος, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ποιότητα του σπέρματος μειώνεται κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών ενώ το γεγονός ότι μεγαλώνει η ημέρα επηρεάζει, με τη σειρά του, την λειτουργία των ωοθηκών, την ποιότητα των ωαρίων και τη δεκτικότητα της μήτρας. 

Παρόλα αυτά, οι βιολογικές αλλαγές δεν είναι ο μόνος λόγος που οι περισσότερες εγκυμοσύνες ξεκινούν στην καρδιά του χειμώνα. 

Η πτώτη της θερμοκρασίας έχει αποδειχτεί ότι λειτουργεί ενθαρρυντικά στα περισσότερα ζευγάρια σε σχέση με τη συχνότητα που κάνουν σεξ, πράγμα που, κατ' επέκταση, αυξάνει και τις πιθανότητες μιας εγκυμοσύνης. 

«Ωστόσο και η εορταστική ατμόσφαιρα θεωρείται ως πιθανή εξήγηση για την αυξημένη κινητικότητα που υπάρχει το Δεκέμβριο στις συλλήψεις», αναφέρει η έρευνα. 

Αν και άρθρο της Daily Beast αναφέρει ότι την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα πωλούνται 2 φορές περισσότερα προφυλακτικά την εβδομάδα, μια άλλη έρευνα έχει διαπιστώσει ότι πολλοί άνθρωποι, αναπόφευκτα, θα κάνουν σεξ χωρίς προστασία κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. Αναρωτιέστε γιατί; 

«Οι κοινωνίκές εκδηλώσεις αυξάνονται σε αριθμό, πράγμα που μπορεί να αυξήσει και τα επίπεδα της σεξουαλικής δραστηριότητας, αλλά ταυτόχρονα να μειώσει την πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί προφυλακτικό», αναφέρουν οι μελετητές. 

Την εικοσαετία 1994-2014, στην Αμερική, η ημέρα με τις περισσότερες γεννήσεις μωρών ήταν η 9η Σεπτεμβρίου ενώ δεύτερη σε σειρά ήταν η 19η Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν μεταξύ 17 και 27 Δεκεμβρίου.  

Σε αυτό το σημείο ή πρέπει να σας ευχηθούμε «καλή επιτυχία» ή να σας εφιστήσουμε την προσοχή!