YOUTUBE
YOUTUBE
12|12|2017 11:42
SHARE
ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΛΗ ΑΥΠΝΙΑ

Η σπάνια διαταραχή εξαιτίας της οποίας αυτό το τρίχρονο κορίτσι δεν κοιμάται ποτέ


Θυμηθείτε τα βράδια που το παιδί σας σάς κράτησε ξάγρυπνους ή τις φορές που παραπονεθήκατε για την έλλειψη ύπνου. Από σήμερα μπορείτε να θεωρείτε τους εαυτούς σας τυχερούς. Φανταστείτε να είχατε ένα παιδί που δεν πέφτει για ύπνο ούτε για μισή ώρα, όχι επειδή αρνείται, αλλά επειδή δεν μπορεί. Αυτό ακριβώς συμβαίνει σε αυτό το τρίχρονο κοριτσάκι. 

Βλέποντας την Τζέσικά μοιάζει με ένα συνηθισμένο τρίχρονο. Είναι χαρούμενη, κοινωνική με τους γύρω της, παίζει, γελάει, τρώει, κλαίει. Κάνει ο,τι ακριβώς θα έκανε και ένα οποιοδήποτε άλλο νήπιο της ηλικίας της. Με μια διαφορά. Δεν μπορεί να κάνει αυτό που θα έκανε κάθε άλλο νήπιο, μετά από μια ημέρα γεμάτη δραστηριότητες: Να ηρεμήσει και να κοιμηθεί. 

Οχι απλώς μένει ξύπνια, αλλά με τα αποθέματα ενέργειας της να είναι ανεξάντλητα, είναι απίστευτα δραστήρια και υπερκινητική.  

Μάλιστα, όπως αναφέρει η μητέρα της Tanya, κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι σαν οι γύρω της να μην υπάρχουν. «Ξέρει ότι την ημέρα όλοι είμαστε εκεί, οπότε αν της μιλήσεις θα σου απαντήσει. Το βράδυ παύουμε να υπάρχουμε για εκείνη». Εχοντας θορυβηθεί και φοβηθεί, οι γονείς της την αφήνουν να κοιμάται ή μάλλον να κάθεται ξύπνια στο κρεβάτι τους.

Εδώ και δυόμιση χρόνια, οι γιατροί προσπαθούν να βρουν τι είναι αυτό από το οποίο πάσχει η Τζέσικα και δεν της επιτρέπει να κοιμηθεί. Στην αρχή είχαν διαγνώσει επιληψία, αλλά η διάγνωση δεν ήταν επαρκής ώστε να εξηγήσει την έντονη νυχτερινή της δραστηριότητα. Μάλιστα τής συνταγογράφησαν φαρμακευτική θεραπεία και σύστησαν στους γονείς της να της κάνουν ειδικές ασκήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να καταφέρει να κοιμηθεί. Κάθε προσπάθεια μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ανεπιτυχής.

YOUTUBE
YOUTUBE

Τελικα, οι γιατροί σε μια από τις τοπ παιδιατρικές κλινικές στη Μ.Βρετανία, την Evelina Children’s Hospital, διέγνωσαν ότι η Τζέσικα πάσχει από μια πολύ συγκεκριμένη και σπάνια διαταραχή.

Τα άτομα που έχουν «eidetic imagery» όπως ονομάζεται η διαταραχή με την οποία έχει γεννηθεί η Jessica έχουν τρισδιάστατη μνήμη. Αυτό σημαίνει ότι είναι ικανά να ανασύρουν μνήμες και να τις επαναφέρουν μπροστά τους δημιουργώντας μια εικονική πραγματικότητα. 

Χάρη σε αυτό η Jessica, κάθε βράδυ, επαναφέρει τις εμπειρίες και τις εικόνες που έζησε και είδε κατά τη διάρκεια της ημέρας και με κάποιο τρόπο τις ξαναβιώνει. Στην ουσία αναπαριστά την ημέρα που έζησε κάθε μέρα. Σε ένα από τα βίντεο που καταγράφει η κάμερα, φαίνεται να αναπαράγει ο,τι έκανε μέσα στην ημέρα μιμούμενη δραστηριότητες όπως αυτή του φαγητού, του παιχνιδιού κ.α.

Παρόλο που φαίνεται να μην ανταποκρίνεται στην προσπάθεια των γονιών της να επικοινωνήσουν μαζί της κατά τη διάρκεια των ζωντανών της απεικονίσεων, η Jessica, όπως έχουν διαγνώσει οι γιατροί, έχει πλήρη επίγνωση των κινήσεων της. Αυτό, τουλάχιστον, έχει καθησυχάσει τη μητέρα της ότι δεν θα βλάψει εν αγνοία της τον εαυτό της, όπως κάνουν συχνά οι υπνοβάτες.

Κι ενώ η ζωή και η ψυχολογία της δε φαίνεται να επηρεάζονται από αυτό (εκτός φυσικά από το γεγονός ότι κρατά ξάγρυπνους και τους γονείς της), αυτή η κατάσταση μόνιμης αυπνίας μπορεί να αναστείλει και να βλάψει τόσο τη σωματική, όσο και τη διανοητική της ανάπτυξη.

Μετά από συναντήσεις με παιδοψυχολόγους και περαιτέρω εξετάσεις, το επόμενο βήμα είναι να δημιουργηθεί μια νέα, αποτελεσματική νυχτερινή ρουτίνα που θα διεγείρει την ανάγκη της για ύπνο. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να την αφήσουν μόνη της, στο δικό της κρεβάτι, ένα ρίσκο που οι γονείς θα πρέπει, αναγκαστικά, να πάρουν.  

Αυτό το βίντεο εξηγεί αναλυτικά την περίπτωση της Jessica.