Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος να απαλλαγείτε από τις καούρες;
Τα οικογενειακά ή γιορτινά τραπέζια μπορεί να είναι μια φανταστική ευκαιρία να δείτε συγγενείς και να δοκιμάσετε γεύσεις που, πιθανώς, σας είχαν λείψει. Φαγητά που αχνίζουν μέσα σε πιατέλες, κρέατα που μοσχοβολούν μπαχαρικά, σουφλέ, πίτες με χειροποίητο φύλλο, σαλάτες (για τα μάτια του κόσμου), ποικιλίες τυριών. Ο μπουφές γίνεται μια σχεδόν ανεξάντλητη πηγή γαστριμαργικής απόλαυσης.
Όλα αυτά είναι υπέροχα με προυπόθεση: Να δείξουμε εγκράτεια (γέλια). Φυσικά, αυτό δεν συμβαίνει ποτέ. Αντιθέτως, όσο πιο πολύ το φαγητό (ειδικά στους επιρρεπείς απεθυνόμαστε), τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να παρασυρθείτε.
Γεμίζετε λοιπόν το πιάτο με τα καλούδια που προσφέρονται σε αφθονία πάνω στο, όμορφα στολισμένο, τραπέζι και ξεκινάτε. Παράλληλα, πιστός συνοδοιπόρος στο γεύμα σας είναι και κάποιο ποτό (είτε κρασί, είτε μπύρα). Ύστερα, η γευσιγνωσία δεν σταματά στα αλμυρά. Ακολουθούν τα γλυκά. Ε δεν πρέπει να τιμήσετε και να συγχαρείτε την οικοδέσποινα και για τις ζαχαροπλαστικές της ικανότητες; Ή, έστω να δοκιμάσετε από την πάστα με τα καραμελωμένα αμύγδαλα που έφερε η αγαπημένη ξαδέρφη σας; «Πρέπει».
Και κάπως έτσι έρχεται και δένει το «γλυκό» (μεταφορικά αυτή τη φορά). Με το τέλος του πλούσιου γεύματος, έρχεται η αρχή της βαρυστομαχιάς, των καούρων, της δυσπεψίας, της ξινίλας, των σπασμών. Γενικότερα, μια δυσάρεστη κατάσταση που «χαλάει» τη διάθεσή μας.
Αντιθέτως με την κοινή αντίληψη τα ανθρακούχα αφεψήματα μόνο επιδεινώνουν την κατάσταση αντί να την καταπραύνουν. Πώς; Προκαλώντας φούσκωμα και διαταράσσοντας τα γαστρικά υγρά που εκκρίνει το στομάχι για να διασπάσει τις τροφές.