Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι τελείωσε και ήρθε η ώρα να μαζέψεις. Σίγουρα θα σου πέρασε η σκέψη πως όσα μαγείρεψες δεν θα έφταναν, αλλά τελικά όχι μόνο περίσσεψαν, αλλά τώρα δεν ξέρεις και τι να τα κάνεις.
Και επειδή ότι έχει μείνει, εννοείται πως δεν χρειάζεται να πεταχτεί, εμείς σου βρήκαμε τι μπορείς να κάνεις με όσα έχουν απομείνει από το εορταστικό τραπέζι.
Αλλωστε είμαι υπέρμαχοι της φιλοσοφίας «δεν πετάμε τίποτα» και πάντα υπάρχει τρόπος για όλα τα πράγματα. Ακόμα και για τα λεγόμενα leftovers.
Πρώτη Λύση: Πίτα με γαλοπούλα και πράσο από τον Aκη Πετρετζίκη
Υλικά
25 γρ. βούτυρο λιωμένο
2 μεγάλα πράσα κομμένα σε λεπτές φέτες, μόνο το λευκό μέρος τους
4 καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες
1 κ.σ. αλεύρι
1 κύβο κότας
400 ml νερό
2 κ.σ. μουστάρδα Dijon
3 κ.σ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Αλάτι & πιπέρι
½ ματσάκι μαϊντανό
Λίγο φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
450 γρ. γαλοπούλα
1 συσκευασία φύλλο κρούστας
Λίγο ελαιόλαδο
Διαδικασία
Λιώνουμε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε τα πράσα και τα καρότα στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να πάρουν χρώμα.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με μία σπάτουλα και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τον κύβο κότας, το νερό, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 5-10 λεπτά μέχρι να πήξει ελαφρά το μείγμα.
Προσθέτουμε τη μουστάρδα, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, το πιπέρι, τον μαϊντανό, το θυμάρι και τη γαλοπούλα και αφήνουμε στη φωτιά για 1-2 λεπτά.
Λαδώνουμε τη βάση ενός στρογγυλού ή παραλληλόγραμμου πυρέξ χωρητικότητας τουλάχιστον 2 λίτρων. Απλώνουμε τα μισά φύλλα λαδώνοντας τα ένα ένα. Ρίχνουμε το μείγμα μας μέσα στο πυρέξ.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 στον αέρα. Μέχρι να ζεσταθεί, λαδώνουμε με ελαιόλαδο τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, τα τσαλακώνουμε και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο στην επιφάνεια του πυρέξ, πάνω από τη γέμιση σαν φύλλα βεντάλιας προσέχοντας να γεμίσει όλη η επιφάνεια της πίτας με φύλλο.
Ψήνουμε την πίτα για 25-35 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά και σερβίρουμε.
Tη συνταγή την πήραμε από το akispetretzikis.com