Unsplash
Unsplash
DECO FOOD FOR THOUGHT

6 διακοσμητικά στοιχεία στο σπίτι που σε κάνουν να φαίνεσαι μεγαλύτερη


Η νεότητα δεν είναι κατάσταση, είναι στάση ζωής. Όλα είναι μέσα στο μυαλό: φαίνεσαι όπως νιώθεις.

Οι σκέψεις, οι συνήθειες και οι επιλογές σου αντανακλώνται στους άλλους και αυτό που εκπέμπεις εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα.

Στο σπίτι μας χτυπά η καρδιά ενός μεγάλου μέρους της καθημερινότητάς μας: οφείλει να είναι απαλλαγμένο από καταστάσεις και αντικείμενα που «επιβαρύνουν» με τον δικό τους τρόπο την ψυχολογία και τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα.

Εχετε παρατηρήσει ποτέ, ένα προς ένα, όλα τα αντικείμενα που υπάρχουν στο χώρο σας; Έχουν όλα αξία, ρόλο και χρησιμότητα; Είναι δικές σας επιλογές ή πολλά από αυτά, για κάποιο ρόλο, είναι ένα βάρος; Κι όμως, υπάρχουν αντικείμενα που μας «γερνούν» και μας κάνουν να δείχνουμε μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Επιβαρύνουν την ψυχολογία μας και ταυτόχρονα δίνουν στους άλλους την αίσθηση ότι ακόμα ζούμε στο παρελθόν.

Ποια είναι αυτά τα αντικείμενα;

1) (Κιτς) Διακοσμητικά από το παρελθόν: Όλα αυτά που λυπάσαι -ή φοβάσαι- να πετάξεις για συναισθηματικούς λόγους. Οταν η αισθητική ενός αντικειμένου δεν συμβαδίζει πια με την δική σου, μην καταπιέζεις τον εαυτό σου: απαλλάξου από αυτό. Τα αντικείμενα που κρατάμε και υποσυνείδητα μας «εκβιάζουν» συναισθηματικά, το μόνο που καταφέρνουν είναι να επιβαρύνουν την ψυχολογία μας και να εκπέμπουν μια εικόνα από την οποία λείπει η φρεσκάδα, η νεανική διάθεση. Η νεότητα, άλλωστε, είναι υπέρμαχος της απλότητας.

2) Πλαστικά λουλούδια: Τα ψεύτικα λουλούδια ποτέ μα ποτέ δεν θα αντικαταστήσουν ταa αληθινά: τόσο η αισθητική όσο και η αίσθηση που αντανακλούν δεν μας βοηθά ψυχολογικά. Πέρα από αυτό, ένα σπίτι με πλαστικά λουλούδια μοιάζει έχει μπει σε χρονοκάψουλα. Είναι ένα ξεπερασμένο και κιτς είδος διακόσμησης που ανήκει στο παρελθόν.

 

Unsplash
Unsplash

3) Σεμέν: Κανείς δεν υποβαθμίζει την αξία αυτής της χειροποίητης λεπτοδουλειάς. Είναι ένα κομμάτι της κληρονομιάς που αφήνουν πίσω τους γυναίκες που έζησαν μια ολόκληρη ζωή αφοσιωμένες στην φροντίδα του σπιτιού και με δημιουργικό τρόπο εξέφραζαν συναισθήματα. Ομως, τα σεμέν είναι κομμάτι μιας άλλης διακοσμητικής εποχής. Δεν είναι λίγες οι φορές που βρίσκουν θέση στο σαλόνι ή στο υπνοδωμάτιο ανθρώπων που τώρα ξεκινούν τη ζωή τους και τους τα παραχώρησε η μητέρα ή γιαγιά τους. Δίνουν την αίσθηση ότι είστε μεγαλύτερη-ος σε ηλικία και η -κακά τα ψέματα- παλιομοδίτικη αισθητική τους σας τραβάει προς τα πίσω.

4) Ογκώδη έπιπλα (όπως πχ. Μια oversized πολυθρόνα): Δεν κουράζουν μόνο τον χώρο αλλά και την ψυχολογία. Ολοι μας έχουμε ανάγκη από ένα ευχάριστο σπίτι, με μοντέρνα διακόσμηση και ανάλαφρη διάθεση. Ένα σπίτι που κάνει την καθημερινότητά μας πιο εύκολη. Μια ογκώδης πολυθρόνα, ένας τεράστιος καναπές ή ένα σύνθετο περασμένων δεκαετιών -σε πολλές περιπτώσεις- κάνει τον χώρο δυσλειτουργικό.

Pexels
Pexels

5) Χαλιά που κάνουν πνιγερή την ατμόσφαιρα: Οι τάσεις στη διακόσμηση των τελευταίων ετών στοχεύουν σε ένα σπίτι που έχει αποτινάξει (κιτς) κατάλοιπα του παρελθόντος. Για παράδειγμα, μια μοκέτα από τοίχο σε τοίχο μπορεί να κάνει την ατμόσφαιρα βαριά και αρκετά κουραστική για την ψυχολογία μας.

6) Καλύμματα και ριχτάρια με παλιομοδίτικη αισθητική: Είναι τόσες πολλές οι φρέσκιες και μοντέρνες επιλογές στην αγορά που αξίζουν την προσοχή σας και χώρο στο σπίτι σας. «Υπεροφορτωμένα» μοτίβα κουράζουν το μάτι, τον χώρο, την ψυχολογία σας. Απλοποιήστε την διακόσμηση και θα δείτε διαφορά στον τρόπο που ζείτε.