shutterstock
shutterstock
ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΑΤΕΛΕΙΑ

H deco τάση από την Ιαπωνία που απενοχοποιεί την ακαταστασία του σπιτιού


Η νέα deco τάση που μας απελευθερώνει από τα δεσμά του «να είναι όλα στη θέση τους». 

Κάθε ένας έχει το προσωπικό του στιλ και αυτό, συνήθως, αντανακλάται και στη διακόσμηση του σπιτιού του. Και ενώ υπάρχουν και εκείνοι που θέλουν το κάθε πράγμα να έχει τη θέση του, υπάρχουν και οι πιο χύμα τύποι που δεν τους ενοχλεί η εικόνα του ακατάστατου. Με άλλα λόγια, των ατάκτως πεταμένων βιβλίων και περιοδικών που θα διαβάσουν «μιααααα μεεερα» στο πάτωμα, του ξέστρωτου κρεβατιού, του πορτατίφ του οποίου το αμπαζούρ έχει γείρει ή ενός μπολ παρατημένου από το πρωί στην κουζίνα.

Αλλά αυτό είναι οκ. Ούτως ή άλλως τα σπίτια δεν υπάρχουν για να είναι τέλεια, αλλά για να φιλοξενούν την καθημερινότητα μας όσο άτακτη, ατσούμπαλη ή αδέξια είναι.  

Αυτή ακριβώς είναι η ιδέα που αποτελεί πηγή έμπνευσης για την τάση που πρόκειται να κυριαρχήσει το 2018 στη διακόσμηση και τη διαρρύθμιση ενός σπιτιού. Και είναι τόσο, μα τόσο απελευθερωτική. 

Ο λόγος για το wabi-sabi (ακούγεται σαν ιαπωνικό εστιατόριο, αλλά δεν είναι. Εστιατόριο. Ιαπωνικό είναι όμως) που σπάει κάθε κανόνα τακτοποίησης και τελειομανίας και εξυμνει την αταξία και την ασυμμετρία στο σπίτι.  

Η Dayna Isom Johnson, trend expert του διαδικτυακού Etsy εξηγεί ότι πρόκειται για μια τάση που έρχεται από την Ασία και συγκεκριμένα από την Ιαπωνία. Η αρχαία ιαπωνική φιλοσοφία επικεντρώνεται στην ακαταστασία και την ατέλεια. Πώς μεταφράζεται αυτό σε σύγχρονους όρους και, συγκεκριμένα, σε όρους διακόσμησης

«Δώστε έμφαση στη χρήση οργανικών υλικών, κομματιών που έχουν έμφυτες ατέλειες, χωρίς αυστηρές γραμμές και αγκαλιάζουν την αυθεντικότητα», λέει η Johnson. 

 

 

Τo wabi-sabi εκτός όμως από έναν τρόπο διακόσμησης, είναι και τρόπος σκέψης.  

Ανεξάρτητα από το προσωπικό σας στιλ και τα αντικείμενα που σας αρέσουν, ανεξάρτητα με το αν θα προσθέσετε κάτι καινούριο στο χώρο σας ή θα αφαιρέσετε κάτι παλιό, το κλειδί για να δώσετε την αίσθηση του wabi-sabi στο χώρο σας είναι να μάθετε να βρίσκετε την ομορφιά στις ατέλειες. 

Τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη; 

 

 

«Σκεφτείτ τραπέζια και επιφάνειες κοπής με σημάδια, ένα κεραμικό βάζο που δεν έχει πλαστεί τέλεια και, γενικά, αποδεχτείτε την ιδέα ότι το σπίτι σας δε χρειάζεται να μοιάζει όπως τα σαλόνια που βλέπετε στις ιλουστρέ σελίδες περιοδικών. Αυτό που θα σας κάνει να νιώθετε καλά είναι ένας χώρος αληθινός, αυθεντικός», αναφέρει η Johnson και εμείς δεν έχουμε παρά να ακούσουμε τις συμβουλές της. Εξάλλου, πόσο συχνά το ξέστρωτο κρεβάτι ή παρατημένη κούπα του καφέ γίνεται τάση; Ας το απολαύσουμε λοιπόν!