shutterstock
shutterstock
27|10|2017 22:05
SHARE
ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ

90 χρόνια κάνει τη ζωή μας καλύτερη -Η απίθανη ιστορία της Electrolux


Οι οικιακές ηλεκτρικές συσκευές είναι κομμάτι κάθε νοικοκυριού Πολλές από τις συσκευές που κάνουν την καθημερινότητα πιο εύκολη, είναι πατέντες και καινοτόμες ιδέες μιας εταιρείας που υπάρχει και πρωτοστατεί από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Της Electrolux. 

Αρχές του 20ου αιώνα. Ο Αlex Wenner Gren, ένας Σουηδός μηχανικός και παράλληλα ιδιοφυΐα στο μάρκετινγκ, πηγαίνει στη Βιέννη όπου για πρώτη φορά αντικρίζει μια βαριά συσκευή που καθαρίζει. Πρόκειται για την ηλεκτρική σκούπα Santo. Ο Wenner-Gren δεν καταφέρνει να γίνει επίσημος διανομέας της στην Ευρώπη, αλλά σκέφτεται ότι μια τέτοια συσκευή θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη για ένα σπίτι. Περίπου 4 χρόνια αργότερα, το 1912, αρχίζει να εργάζεται για την σουηδική εταιρεία Lux η οποία κατασκευάζει την πρώτη ηλεκτρική σκούπα οικιακής χρήσης, Lux 1. Εκείνος παίρνει τα εύσημα της ιδέας και τα δικαιώματα για να τη διανέμει σε Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία. 

Μέχρι τις αρχές του 1930, ο Wenner-Gren, έχοντας αγοράσει πλέον ένα μεγάλο μερίδιο της εταιρείας ήταν ο ιδιοκτήτης της Electrolux και η εταιρεία είχε αρχίσει την ανοδική πορεία που θα την οδηγούσε την κορυφή των βιομηχανιών παραγωγή οικιακών συσκευών υψηλής τεχνολογίας.  Την ίδια χρονιά, εκτός από τις σκούπες και τα ψυγεία που κατασκεύαζαν μέχρι τότε, λανσάρεται για πρώτη φορά στην αγορά και το εντοιχισμένο ψυγείο.

Η πρώτη ηλεκτρική σκούπα Lux1/ Εντοιχισμένη κουζίνα του 1970/ Το λανσάρισμα του πρώτου εντοιχισμένου ψυγείου
Η πρώτη ηλεκτρική σκούπα Lux1/ Εντοιχισμένη κουζίνα του 1970/ Το λανσάρισμα του πρώτου εντοιχισμένου ψυγείου

Πολύ σύντομα, στη γραμμή παραγωγής και στο εμπόριο μπήκαν και συσκευές όπως το πολυμίξερ (1940), το πλυντήριο ρούχων (1951), το πλυντήριο πιάτων (1959), ακόμα πιο σύγχρονες ηλεκτρικές σκούπες με περιτύλιξη καλωδίου (1964), αλλά και πλήρης εξοπλισμός εστίασης (1962). Αργότερα και καθώς επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες παγκόσμιες αγορές, εισάγει όλο και πιο καινοτόμες συσκευές που έχουν στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής. 

 

Η σκούπα Luxomatic με περιτύλιξη καλωδίου και ένδειξη σκόνης που δείχνει πότε γεμίζει η σακούλα και το πολυμίξερ Assistent
Η σκούπα Luxomatic με περιτύλιξη καλωδίου και ένδειξη σκόνης που δείχνει πότε γεμίζει η σακούλα και το πολυμίξερ Assistent

Το εργοστάσιο που άνοιξε στην Αυστραλία το 1942 δίνει δουλειά σε εκατοντάδες Ευρωπαίους μετανάστες που, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναζητούσαν ένα καλύτερο μέλλον. Το εργοστάσιο οικιακών συσκευών που αργότερα μετονομάστηκε σε Emmco/Email/Electrolux, στη δεκαετία του 70’, απασχολούσε περισσότερα από 2.000 άτομα, πολλοί από τους οποίους έφτασαν να δουλεύουν εκεί 25 συναπτά έτη. 

Σήμερα, όταν μιλάμε για την Electrolux, μπορούμε, πλέον, να μιλάμε με αριθμούς. Εμπειρία 90 ετών. Περισσότερα από 40 εκατομμύρια προϊόντα για πελάτες, σε 150 χώρες κάθε χρόνο. Μάλιστα, επειδή έχουν δοκιμαστεί, ελεγχθεί και τελειοποιηθεί ώστε να ανταπεξέρχονται στις πλέον απαιτητικές καταστάσεις χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο: 50% των chef και 1/3 αλυσίδες επιχειρήσεων παγκοσμίως χρησιμοποιούν εξοπλισμό της Electrolux ενώ παραμένει ο νο1 πάροχος επαγγελματιών και πλυντήρια και εστιατόρια. 

Δεν είναι τυχαίο. Όταν συνδυάζεις την τεχνογνωσία δεκαετιών με την καινοτομία και την σύγχρονη τεχνολογία, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να αγγίζει την τελειότητα.  
Οι συσκευές της, από τις πιο μικρές μέχρι τις πιο «βαριές», φτιάχνονται από εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες και, πάντα, με βάση πρωτοποριακές ιδέες και τις πιο σύγχρονες, κάθε φορά, τεχνολογίες. Η Electrolux όμως, εκτός από το χρηστικό, δίνει την ίδια προτεραιότητα και στο σχεδιαστικό κομμάτι. 
Κάπως έτσι προκύπτουν συσκευές και προϊόντα με φανταστικό σχεδιασμό που, πραγματικά, χαίρεσαι να έχεις και να χρησιμοποιείς αφού είναι προσαρμοσμένα ιδανικά για τις ανάγκες του δικού σας σπιτιού και της δικής σας ζωής. 

Εργάτριες στο εργοστάσιο Emmco, το 1956 (φωτογραφία:CWD Negative Collection)
Εργάτριες στο εργοστάσιο Emmco, το 1956 (φωτογραφία:CWD Negative Collection)

Ανάμεσα στα καινοτόμα προϊόντα της που μπορούμε να βρούμε στα καταστήματα Κωτσόβολος, ξεχωρίζουν οι κουζίνες ενεργειακής κλάσης Α+ με κεραμικές εστίες ειδικά σχεδιασμένες για εξοικονόμηση χρόνου και ρεύματος.

Χρησιμοποιώντας συστήματα τελευταίας τεχνολογίας μπορείτε να βρείτε μοντέλα από κουζίνες Electrolux που διαθέτουν σύστημα πυρολυτικού αυτοκαθαρισμού (για καθαριότητα χωρίς τρίψιμο) ή με τη λειτουργία Stop+Go που επιτρέπει να διακόψετε προσωρινά το μαγείρεμα ή με τη λειτουργία PlusSteam που προσθέτει τη σωστή ποσότητα υγρασίας (για ακόμα πιο τέλεια αποτελέσματα ψησίματος). Χάρη στο σωστό συνδυασμός θερμότητας και ατμού, είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται ένα φαγητό για να μαγειρευτεί με τραγανή επιφάνεια, αλλά ζουμερό και τρυφερό εσωτερικό. 

Κεραμική Κουζίνα Electrolux EKC5651AOX. Θα τη βρείτε στον ΚΩΤΣΟΒΟΛΟ
Κεραμική Κουζίνα Electrolux EKC5651AOX. Θα τη βρείτε στον ΚΩΤΣΟΒΟΛΟ

Επειδή μάλιστα ο υγιεινός τρόπος διατροφής έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, ένα σύγχρονο νοικοκυριό δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένο χωρίς συσκευές νέας τεχνολογίας. Πλέον, με τους φούρνους νέας τεχνολογίας που λειτουργούν αποκλειστικά με ατμό, μπορείτε να είστε σίγουρη ότι το φαγητό που μαγειρεύετε και προσφέρετε σε εσάς και την οικογένεια σας είναι πραγματικά υγιεινό. 


Η συσκευή Vacuum Sealer για επαγγελματικό μαγείρεμα στον ατμό από το σπίτι. Θα την βρείτε στον ΚΩΤΣΟΒΟΛΟ.


Μια ακόμα πιο εξελιγμένη τεχνολογία που οφείλετε να γνωρίζετε αν είστε υπέρμαχος του υγιεινού τρόπου διατροφής είναι αυτή του sous vide. Sous vide, που κυριολεκτικά σημαίνει «Υπό κενό», είναι ένας τρόπος μαγειρέματος όπου το φαγητό μαγειρεύεται στον αρμό, σε απολύτως ελεγχόμενη θερμοκρασία, μέσα σε αεροστεγώς σφραγισμένο σακουλάκι. Ένα τέτοιο είναι το συρτάρι Vacuum Sealer σου επιτρέπει να εφαρμόσεις στο σπίτι την επαγγελματική μέθοδο μαγειρέματος SousVide, σφραγίζοντας άψογα την γεύση, την υγρασία και τα θρεπτικά συστατικά. 

Αυτό είναι το σημείο που καλό είναι να αρχίσετε να προγραμματίζετε την επόμενη σας επίσκεψη στον Κωτσόβολο ή, διαδικτυακά, στο kotsovolos.gr, αφού και Electrolux συσκευές που έχουν φτιαχτεί για καλύτερο και πιο υγιεινό μαγείρεμα, θα τις βρείτε στον Κωτσόβολο