shutterstock.com
shutterstock.com
ΦΙΛΙΚΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ

Τι κάνεις όταν εκείνος έχει απατήσει την κολλητή σου


Σε παίρνει τηλέφωνο και εσύ οδηγείς. Καταλαβαίνεις από τον επίμονο ήχο ότι κάτι τρέχει.

Δεν συμπεριφέρεται έτσι συνήθως όταν δεν απαντάς, είναι ο δικός σας κώδικας, σταματούσε. Θα την έπαιρνες το συντομότερο δυνατό που θα μπορούσες. Με φόβο ψυχής το σηκώνεις και ακούς, ‘’δεν ξέρω τι κάνεις ή που είσαι δεν είμαι καλά, υποψιάζομαι ότι με απατά, τον χωρίζω. Φιλενάδα τι να κάνω?’’ Η ερώτηση σπίρτο, πυροδοτεί κύκλο εργασιών, συνομιλιών και ψυχοθεραπείας. Τι λές, τι εννοεί ο ποιητής, τι έγινε ρε παιδιά?

shutterstock.com
shutterstock.com

.Πρώτο στάδιο, ακούς τον πόνο της, ώρα να έχεις και καθαρό μυαλό. Η πρώτη συνεδρία, τηλεφωνική ή δια ζώσης, καθοριστική, δεν μιλάς, δεν παρεμβαίνεις, δεν διακόπτεις. Συνειδητοποιείς ότι δεν υπάρχει ειρμός, ακολουθία, δεν δίνεις σημασία. Σημασία έχει να αδειάσει από γεγονότα, συναισθήματα, σκέψεις, ξεφορτώνεται και ξεφορτώνει. ‘’Υποψιάζομαι, το αρνήθηκε, τα στοιχεία συνηγορούν, αποδείξεις δεν έχω, ατράνταχτες αλλά το διαισθάνομαι, είναι διαφορετικός, ήταν πολύ καιρό αλλά τώρα συνειδητοποίησα γιατί’’ και τέλος δεν έχει η αφήγηση… Η πρώτη, η ακαταλαβίστικη, χωρίς αρχή, μέση, τέλος, αυτή που την λέει μόνο και μόνο για να την ακούσει η ίδια, για να ορίσει προκειμένου να προσδιορίσει, να ταξινομήσει τις διάσπαρτες, στο έλεος του συναισθήματος σκέψεις της. Crash test και για τις δυό σας, πρέπει να περάσει και να το περάσετε.

. Δεύτερο στάδιο, παρεμβαίνεις υποβοηθητικά στη συζήτηση. Περισσότερο για διευκρινίσεις, για να βοηθήσεις στο ξεκαθάρισμα των σημαντικών απο τα λιγότερα σημαντικά, μπας και αρχίσετε και βγάζετε κάποια άκρη. Δεύτερη αφήγηση, πιο ουσιαστική, παράθεση γεγονότων χωρίς την φόρτιση των συναισθημάτων, δεύτερη ανάγνωση της κατάστασης. Ποιός κεράτωσε ( άκομψη λέξη αλλά to the point, δεν προσέχεις το λεξιλόγιο σου τέτοιες ώρες), ποιάν, πότε, πού και από πότε, κρίσιμο σημείο. Άλλο το περιστασιακό ξεστράτισμα άλλο η κανονική παράλληλη σχέση, έχει διαφορά μέσα στην κρίση και τον πανικό. Το παραδέχτηκε ή ‘’όχι, δεν είναι αυτό που νομίζεις, τι είναι αυτά που λές’’. Δεν είναι το ίδιο, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο. Φέρνει στο προσκήνιο ή κρύβει στο παρασκήνιο το οριστικόν του πράγματος, χωρίζω ή ψάχνω και μετά χωρίζω, εάν και εφόσον..Μένουμε στα γεγονότα, τα καταγράφουμε.

shutterstock.com
shutterstock.com

.Τρίτο στάδιο. Ακολουθούμε την μαιευτική μέθοδο του Σωκράτη, στη ψυχολογική version. Ακούς και πάς με τα νερά της. Της λές ότι θέλει να ακούσει, πετάει ο γάιδαρος, πετάει. Θέλει να χωρίσει, να χωρίσει. Δεν θέλει να τον δεί μπροστά της, μην τον δεί. Ούτως ή άλλως δεν έχει καμία σημασία εκείνη την στιγμή, η υπόθεση έχει πολύ δρόμο μέχρι να καταλήξει και να καταλήξετε. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να είσαι εκεί και να ακούς, να στηρίζεις,να κρατάς όρθιο το ηθικό και να σώσεις ( για να αποκαταστήσεις είναι νωρίς) την καταρρακωμένη ψυχολογία και το πληγωμένο εγώ της. Επιλέγεις την ‘ναι μεν αλλά’ προσέγγιση, είναι η σοφότερη οδός και για τις δύο σας. Όταν στουκάρεις με το αυτοκίνητο, πρώτα κοιτάς να βγείς με λιγότερα τραύματα και μετά βλέπεις ζημιές και απώλειες. Μετωπική είναι και αυτό, ξεκινάς να ψάχνεσαι για τραύματα και μώλωπες, ξεπερνάς το σόκ και μετά όρεξη να έχεις θα βρείς το αίτιο και το αιτιατό.

.Τέταρτο στάδιο. Είσαι εκεί, ψυχή τε ή σώματι, διαθέσιμη, 24/7. Αυτό μπορεί να διαρκέσει μέρες, εβδομάδες, μήνες, έχει σκαμπαναβάσματα, πισωγυρίσματα, μεταπτώσεις, ανατροπές, έσω έτοιμη. Ο ρόλος σου δεν είναι να υποδείξεις, να πάρεις θέση (εκτός κάποιων περιπτώσεων), να καθοδηγήσεις. Είναι να παρακολουθείς, να ακολουθείς, να στηρίζεις, να ανεβάζεις, να αποδομείς, οτι και οταν η περίσταση απαιτεί. Δεν είσαι εσύ αυτή που θα πάρει αποφάσεις, θα αλλάξει την ζωή της, θα γκρεμίσει, θα χτίσει ή θα επισκευάσει . .Εσύ ανοιχτά ώτα, ανοιχτό μυαλό και κυρίως ανοιχτή, μεγάλη αγκαλιά.. και υπομονή!