shutterstock
shutterstock
ΣΕ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ!

Λευκό ξύδι, το σούπερ καθαριστικό -Λουστράρει έπιπλα, καθαρίζει, ξεβουλώνει


Ενα τα πιο χρήσιμα υλικά της κουζίνας κάθε νοικοκυράς είναι το λευκό ξύδι.

Το άρωμα του δεν είναι διακριτικό, αλλά σε συνδυασμό με τη γεύση του, το λευκό ξύδι νοστιμίζει ένα φαγητό, όπως οι φακές, ή τις σαλάτες όταν μπαίνει στο ντρέσινγκ τους.

Είναι ένα φυσικό προϊόν και ιδιαίτερα οικονομικό στην αγορά του, που όμως ελάχιστοι γνωρίζουν για τις χρήσεις του πέρα από τη μαγειρική, που προκύπτουν χάρη στις αντιμικροβιακές και απολυμαντικές ιδιότητες.

Ετσι, δεν χρειάζεται να ξοδεύετε διαρκώς χρήματα για δεκάδες καθαριστικά προϊόντα που περιέχουν και βλαβερές χημικές ουσίες.

Καθαρίστε το μπάνιο σας

Για τις λερωμένες πόρτες γυάλινες πόρτες του ντους, αναμείξτε ίσα μέρη σαπουνιού για τα πιάτα και λευκού ξυδιού.

Διαλύστε το σε νερό και τρίψτε τα πλακάκια του μπάνιου για να γυαλίσουν.

Κάντε τις περσίδες να μοιάζουν με καινούριες

Αναμείξτε ένα μέρος νερό και ένα ξύδι μέρος, βουτήξτε το χέρι σας (που καλύπτεται από κάλτσα ή γάντι) στο διάλυμα και καθαρίστε τις περσίδες.

Ξεβουλώστε ένα νεροχύτη

Αντί να χρησιμοποιήσετε ισχυρές δραστικές ουσίες για να ξεβουλώσετε το νεροχύτη, δοκιμάστε να ρίξετε ζεστό νερό στο σιφόνι και αφού αναμείξετε ίσα μέρη λευκού ξυδιού και νερού, ρίξτε το μείγμα στο σιφόνι. Κλείστε με την τάπα τις τρύπες και μετά από 15 λεπτά ξεβγάλετε με άφθονο νερό.

pexels
pexels

Γυαλίστε την καφετιέρα

Αναμείξτε ίσες ποσότητες λευκού ξυδιού και νερού και αφήστε το υγρό να περάσει μέσα από τον μηχανισμό της καφετιέρας σας. Ενεργοποιείστε την αφού βάλετε πρώτα ένα φίλτρο και αφήστε τη να δουλέψει μέχρι να αδειάσει η μισή ποσότητα. Διακόψτε τη λειτουργία και περιμένετε να δράσει για 30 δευτερόλεπτα. Ενεργοποιείστε ξανά τη λειτουργία. Αφού πετάξετε το υγρό από την κανάτα, βάλτε την καφετιέρα σε λειτουργία, αυτή τη φορά όμως με νερό. Θα χρειαστεί διπλή επανάληψη.

Ανανεώστε παλιά πινέλα

Δεν είναι απαραίτητο να πετάξετε τα πινέλα εκείνα στα οποία έχει ξεραθεί επάνω το χρώμα. Βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με ξύδι και βράστε το, όπως θα κάνατε με το νερό. Αφήστε το ξύδι να κρυώσει και έπειτα «χτενίστε» τα πινέλα ώστε να απομακρύνετε τα υπολείμματα της μπογιάς.

Απαλλάξτε τον κάδο σκουπιδιών από τη δυσωδία

Βουτήξτε ένα κομμάτι ψωμί σε λευκό ξύδι και βάλτε το μέσα στον κάδο, επάνω σε μια παλιά πετσέτα. Αυτό θα απορροφήσει τις μυρωδιές. Αφήστε το να δράσει κατά τη διάρκεια της νύχτας.