Facebook /HandsomeHerBrunswick
Facebook /HandsomeHerBrunswick
ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΑΛΛΑ ΑΛΗΘΙΝΑ

Αυτό το καφέ στη Μελβούρνη χρεώνει περισσότερο τους άνδρες και έχει πολύ σοβαρό λόγο


Ο καφές είναι μια από τις αγαπημένες καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων και θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν κάνει διακρίσεις, εκτός κι αν η συζήτηση στρέφεται γύρω από τη χρέωση του και αυτό γιατί υπάρχει ένα μέρος στον πλανήτη, όπου οι άντρες καλούνται να βγάλουν περισσότερα χρήματα από το πορτοφόλι τους από ότι οι γυναίκες για να τον απολαύσουν.

Ο λόγος για το «Handsome Her» καφέ που βρίσκεται στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Πρόκειται για ένα καφέ με vegan χαρακτήρα, προσφέρει δηλαδή προϊόντα τα οποία απευθύνονται πρωτίστως σε vegan, η ιδιοκτήτρια του οποίου αποφάσισε να εντάξει στη φιλοσοφία του ακόμα ένα ιδιαίτερο και εντυπωσιακό χαρακτηριστικό.

Η Alex O'Brien, όπως αυτή ονομάζεται, έχει ορίσει τρεις βασικούς κανόνες στη λειτουργία του, τους οποίους κάνει γνωστούς στο ευρύ κοινό μέσα από έναν πίνακα ανακοινώσεων. Στον πίνακα αυτό αναφέρεται ότι οι γυναίκες που επισκέπτονται το κατάστημα έχουν προτεραιότητα σε σχέση με τους άντρες (κανόνας Νο1), ότι οι άνδρες θα χρεώνονται 18% περισσότερο (κανόνας Νο2) και τέλος, ότι ο σεβασμός είναι αμφίδρομος (κανόνας Νο3).

Αναρωτιέσαι ποιος είναι ο λόγος που έχει οδηγήσει την ιδιοκτήτρια σε αυτό το πρότυπο λειτουργίας του vegan καφέ;

Οπως η ίδια εξηγεί, επέλεξε να ορίσει αυτούς τους τρεις κανόνες και κυρίως τον κανόνα της μεγαλύτερης χρέωσης στο αντρικό κοινό, τον οποίο ονομάζει «φόρο για τον άνθρωπο», προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων.

twitter
twitter

Ετσι μια εβδομάδα το μήνα οι άνδρες χρεώνονται 18% περισσότερο και τα χρήματα δίνονται σε φιλανθρωπίες. Αν και οι άνδρες είναι ευπρόσδεκτοι η προσαύξηση δεν είναι υποχρεωτική, αντιθέτως είναι εθελοντική.

«Θέλω να το σκεφτούν αυτό οι άνθρωποι, γιατί αντιμετωπίζουμε εδώ και δεκαετίες αυτή τη διαφορά (μισθολογικό χάσμα) και τώρα το φέρνουμε ξανά στην επιφάνεια και στο μυαλό των ανθρώπων. Μου αρέσει που οι άντρες σταματούν, κοιτούν και αμφισβητούν λίγο το προνόμιο τους. Είναι ένα καφέ για γυναίκες από γυναίκες», είπε η ιδιοκτήτρια μιλώντας στον Τύπο.

Η ιδέα αυτού του φόρου προέκυψε στα πλαίσια της άντλησης χρημάτων για τις φιλανθρωπικές οργανώσεις των γυναικών, όταν φιλικό της πρόσωπο που εργάζεται σε μια ΜΚΟ που παρέχει υπηρεσίες σε γυναίκες της είχε μιλήσει για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων και η ίδια τότε σκέφτηκε πως ήταν καλή ιδέα η επιβολή του «φόρου» υπό τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Οσο για την ανταπόκριση των πελατών σε αυτή της την προσπάθεια, ήταν θετική και από τα δύο φύλα. Η Alex λέει μάλιστα ότι μέχρι στιγμής, κανένας άνδρας δεν αρνήθηκε να πληρώσει την πρόσθετη επιβάρυνση. Οι άνδρες από τους οποίους ζητήθηκε να πληρώσουν αυτό τον «φόρο» 18% που επιβάλει η ιδιοκτήτρια και τους εξηγήθηκε ο λόγος, δεν έφεραν κάποια αντίρρηση και η ίδια εκτιμά πως η απόφασή της αυτή τους έβαλε σε κάποιες σκέψεις για τα προνόμια που απολαμβάνουν στις δουλειές τους και φυσικά εκείνη δεν προτίθεται να διώξει κάποιον πελάτη εάν αρνηθεί να πληρώσει το επιπλέον ποσό για τα προϊόντα που θα αγοράσει.

Ως προς το ποσοστό που επέλεξε για την επιπλέον χρέωση των ανδρών πελατών, αυτό δεν είναι τυχαίο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Αυστραλίας οι εργαζόμενες γυναίκες αν και κάνουν την ίδια δουλειά με τους άνδρες, κερδίζουν το 82% του μισθού που δίνεται σε αυτούς.

Η ανάρτηση της ιδιοκτήτριας συγκέντρωσε ποικίλα σχόλια και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.