Όσοι παρακολουθούν φανατικά «Master chef» έχουν ακούσει πολλάκις για το παστινάκι, που φέτος το έκανε σούπα η Κωνσταντίνα στη διαδικασία αποχώρησης.
Οι περισσότεροι όμως δεν ξέρουν πολλά για αυτό το ιδιαίτερο ριζώδες λαχανικό που μοιάζει με το καρότο αλλά και τον μαϊντανό, είναι όμως πιο λευκό και πιο γλυκό, και έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και κάλιο.
Το παστινάκι λοιπόν έχει χρησιμοποιηθεί ως λαχανικό από την αρχαιότητα και καλλιεργήθηκε από τους Ρωμαίους, αν και υπάρχει κάποια σύγχυση στη βιβλιογραφία της εποχής. Χρησιμοποιήθηκε επίσης ως γλυκαντικό πριν από την άφιξη του ζαχαροκάλαμου στην Ευρώπη, ενώ στον Μεσαίωνα το θεωρούσαν και αφροδισιακό. Τον 19ο αιώνα εισήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1859, μια νέα ποικιλία που ονομάζεται Student», δημιουργήθηκε από τον James Buckman στο Royal Agricultural College της Αγγλίας και αυτή έγινε η κύρια καλλιεργούμενη ποικιλία στα τέλη του 19ου αιώνα.