Το kladdkaka είναι ένα από τα αγαπημένα κέικ των Σουηδών. Φτιάχνεται από σοκολάτα και μοιάζει με μπράουνι, σημαίνει κολλώδες κέικ.
Ωστόσο υπάρχει και η δεύτερη εκδοχή του, το Citronkladdkaka το οποίο είναι ένα λεμονάτο κέικ. Το εσωτερικό του είναι κρεμώδες, με μία ελαφρώς ξινή γεύση και τραγανό περιτύλιγμα.
Για να το φτιάξετε και εσείς θα χρειαστείτε:
- 200 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο και κρύο για το άλειμμα
- 2 κουταλιές της σούπας ξερή φρυγανιά ή αποξηραμένη καρύδα, για επικάλυψη
- 3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 40 γρ. ζάχαρη,
- 40 γρ. ξύσμα και χυμό λεμονιού
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 300 γραμμάρια απλό άσπρο αλεύρι, κοσκινισμένο
- ζάχαρη άχνη
- επιπλέον ξύσμα λεμονιού ή ζαχαρωμένη φλούδα λεμονιού, για διακόσμηση
Το Citronkladdkaka φτιάχνετε πολύ εύκολα και γρήγορα. Θα χρειαστείτε μόνο 10 λεπτά για την παρασκευή του και 30 λεπτά στον φούρνο. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι για 12 μερίδες.