AP
AP
NOT ME TOO

Γιατί η φεμινίστρια Germaine Greer έχει διαφορετική προσέγγιση για το Me Too


Τα κινήματα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης των γυναικών στο χώρο εργασίας τους, όπως το Me Too, έχουν τον τελευταίο καιρό μεγάλη απήχηση σε όλο τον κόσμο.

Μεγαλειώδεις πορείες και εμπνευσμένοι λόγοι από celebrities επιχειρούν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα, ειδικά μετά τις κατηγορίες κατά ανθρώπων με επιρροή για σεξουαλική εκμετάλλευση.

Ωστόσο, η γνωστή φεμινίστρια Germaine Greer έχει μια διαφορετική άποψη για το κίνημα Me Too

Σε συνέντευξή της, η Αυστραλιανή της χρονιάς, κριτίκαρε το «κλαψιάρικο» κίνημα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης των γυναικών στην εργασία. «Θέλω να δω τις γυναίκες να αντιδρούν αμέσως όταν αντιμετωπίζουν σεξουαλική επίθεση ή κακοποίηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Παλιά, σε κάποιες ταινίες, υπήρχε πάντα κάποιος που την έπεφτε στις γυναίκες και εκείνες τον κορόιδευαν. Δεν φοβούνταν να τον απορρίψουν», προσθέτει. 

«Αυτό που το κάνει διαφορετικό είναι όταν ο άντρας έχει οικονομική δύναμη, όπως ο Harvey Weinstein. Αν ανοίξεις τα πόδια σου επειδή σου είπε να είσαι καλή μαζί του για να σου δώσει δουλειά στην ταινία, τότε φοβάμαι πως αυτό ισοδυναμεί με συναίνεση και είναι αργά να αρχίσεις να γκρινιάζεις γι’ αυτό», σημειώνει στη Sydney Morning Herald.

Η  Αυστραλιανή φεμινίστρια σχολίασε και τις κατηγορίες κατά του Woody Allen από την κόρη του, Dylan Farrow, όταν εκείνη ήταν 7 ετών, το 1992. «Ήταν πριν 20 χρόνια, θέλεις να σταματήσει να κάνει ταινίες τώρα; Ίσως είναι καλή ιδέα, γιατί δεν είναι καλός πλέον», απαντάει καυστικά. 

Η συγγραφέας του «The Female Eunuch» εκφράζει τις επιφυλάξεις της για το αν το Me Too θα πετύχει, γιατί όλοι οι ισχυροί άνδρες που έμπλεξαν, συμβουλεύονται ήδη τους δικηγόρους τους. 

«Θα γίνει σαν τη δίκη του OJ Simpson, θα συνεχίζεται ξανά και ξανά και θα έρχονται σε αντιπαράθεση οι γυναίκες με τους άνδρες. Είμαι σίγουρη ότι οι γυναίκες που έχουν καταθέσει, θα αλλάξουν άποψη. Γιατί η δύναμη είναι δύναμη, τελικά, και τα άτομα που διαμαρτύρονται δεν την έχουν», συνεχίζει.

Η  Germaine Greer τόνισε ακόμη την αποτυχία του κινήματος να μιλήσει για την σεξουαλική εκμετάλλευση  των γυναικών σε άλλες δουλειές, που δεν έχουν σχέση με τον χώρο του κινηματογράφου.

«Ο βιασμός είναι καθημερινό έγκλημα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι έναν σαφή νόμο για την σεξουαλική επίθεση», κατέληξε.