Victoria Stevens
Victoria Stevens
THATSHARASSMENT

Ο David Schwimmer δείχνει τι είναι σεξουαλική παρενόχληση με έξι συγκλονιστικά βίντεο


Ο ηθοποιός David Schwimmer, γνωστός από τη δημοφιλή σειρά «Φιλαράκια» και η σκηνοθέτιδα-σεναριογράφος Sigal Avin συνεργάστηκαν για να δείξουν σε όλους πώς μοιάζει μια σεξουαλική παρενόχληση. 

Συγκεκριμένα, έφτιαξαν μια σειρά από μικρά βίντεο με τον τίτλο #ThatsHarassment, που θα προβληθούν στην τηλεόραση και διαδικτυακά, καθώς είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι με το θέμα αυτό.

«Σκοπός των βίντεο είναι να ονομάσουν την ανάρμοστη αυτή συμπεριφορά, να προσφέρουν βοήθεια στα θύματα και καλέσουν τους εργοδότες να δράσουν», αναφέρει ο Schwimmer. Μάλιστα, πρωταγωνιστεί σε ένα από τα βίντεο ενώ η Avin γράφει και σκηνοθετεί. 

Η Avin σκέφτηκε την ιδέα για την δημιουργία των βίντεο μικρού μήκους γιατί ήθελε να ορίσει και να οπτικοποιήσει το πώς μοιάζει η καθημερινή σεξουαλική παρενόχληση. «Ήταν σα να παίρνεις μια γκρίζα ζώνη και να της δίνεις ξεκάθαρη εικόνα: Αυτό είναι παρενόχληση», αναφέρει η ίδια.

Instagram/_schwim_
Instagram/_schwim_

Μάλιστα γύρισε μια εκδοχή στο Ισραήλ, ενώ η Αμερικάνικη βερσιόν με πρωταγωνιστές τους Cynthia Nixon και Bobby Cannavale, βγήκε τον περασμένο Απρίλιο στο Facebook. Έξι μήνες αργότερα ξέσπασε το σκάνδαλο Weinstein και ο Schwimmer αποφάσισε ότι τα βίντεο χρειάζονταν πιο ευρεία απήχηση. 

Οι ειδικοί λένε ότι είναι ευθύνη όλων, όχι μόνο του θύτη και του θύματος, αλλά και τον συναδέλφων ή των παρευρισκομένων, να αποτρέψουν μια παρενόχληση. Ο Schwimmer κυρίως παραπέμπει στους άνδρες καθώς δεν είναι αρκετά ειλικρινείς στην καταδίκη τυχόν σφαλμάτων.

Instagram/_schwim_
Instagram/_schwim_

«Οι άνδρες έχουν πολλά να μάθουν, αλλά δεν θα μάθουμε τίποτα χωρίς διάλογο. Οι άνδρες διαπράττουν τους περισσότερους βιασμούς, σεξουαλικές επιθέσεις και παρενοχλήσεις, οπότε αυτοί έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για να κάνουν κάτι γι’ αυτό και να εμπλακούν», τονίζει ο ηθοποιός.

Οι New York Times ρώτησαν πέντε ειδικούς στην καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης, δύο εκπαιδευτές για πρόληψη, έναν ακτιβιστή για τα δικαιώματα των πολιτών, έναν δικηγόρο και έναν καθηγητή να σχολιάσουν ένα από τα σενάρια των βίντεο και να συμβουλεύσουν τα θύματα και τους παρευρισκόμενους τι μπορούν να κάνουν. Ακόμη, μιλάνε για το πώς συμβαίνει μια παρενόχληση και τι μεθόδους χρησιμοποιούν οι θύτες.

Στο βίντεο αυτό πρωταγωνιστεί η κόρη της Meryl Streep, Grace Gummer.

Οι θύτες συχνά χρησιμοποιούν την δύναμη και την εξουσία που έχουν για να επιβληθούν στα θύματα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούν συγκεκριμένη γλώσσα, λέγοντας ότι αστειεύονται και τεστάροντας το θύμα. Το θύμα πρέπει τότε να θέσει όρια, ότι είναι καθαρά επαγγελματική η σχέση. 

Instagram/_schwim_
Instagram/_schwim_

Ο θύτης τότε μπορεί να προβεί σε κινήσεις που φέρνουν σε αμηχανία το θύμα που τότε συνειδητοποιεί ότι πρόκειται για σεξουαλική παρενόχληση. Το θύμα πρέπει να αντιδράσει ενώ οι παρευρισκόμενοι πρέπει να παρέμβουν.