panosiatridis.gr
panosiatridis.gr
ΠΑΝΟΣ ΙΑΤΡΙΔΗΣ

Ο καλλιτέχνης που έκανε καρικατούρες όλους τους συντελεστές του MasterChef


Ο Πάνος Ιατρίδης είναι ζωγράφος, δάσκαλος εικαστικών και σκιτσογράφος. Αν παρακολουθείς το MasterChef, τότε αξίζει να κάνεις μια βόλτα στο προσωπικό του ιστολόγιο. Εκεί θα δεις τα πρόσωπα του MasterChef, όπως σίγουρα δεν τα έχεις ξαναδεί. Ο Πάνος εμπνέεται από την επικαιρότητα και τα κακώς κείμενα, από σημαντικά πρόσωπα και γεγονότα, από τις καταστάσεις που ζούμε. Κάθε σκίτσο του είναι το προσωπικό του σχόλιο, ένας τρόπος να εκφράζει τα συναισθήματά του και να βλέπει τον κόσμο. Ο καλλιτέχνης μιλά στη BOVARY για το «project Master Chef» αλλά και για τη δουλειά που κρύβεται πίσω από αυτό.

«Η ιδέα του project MasterChef ξεκίνησε χωρίς ιδιαίτερο σκοπό. Έχω παρακολουθήσει όλους τους προηγούμενους διαγωνισμούς και παρακολουθώ και τον φετινό. Η μαγειρική μοιάζει πολύ με την ζωγραφική. Θέλει φαντασία αλλά και γνώση των υλικών και των τεχνικών. Θέλει να συνδυάζεις τα υλικά όπως τα χρώματα και θέλει, εκτός από γεύση, μια όμορφη εικόνα που θα ολοκληρώσει τον ερεθισμό όλων σου των αισθήσεων. Μιας και η γελοιογραφία και οι καρικατούρες είναι αγαπημένες μου καλλιτεχνικές ασχολίες, πέρα από την ζωγραφική και την διδασκαλία εικαστικών σε δημοτικά σχολεία, είχα την έμπνευση, ξαφνικά να αρχίσω να κάνω χιουμοριστικά σκίτσα για τους παίκτες του MasterChef.

Παρατήρησα ότι όλοι είχαν ενδιαφέροντα πρόσωπα, με χαρακτηριστικά που μπορεί κανείς να πιαστεί για να δημιουργήσει ένα πιο αστείο σκίτσο.Ξεκίνησα με την αποχώρηση της Νικολέτας με τα χαρακτηριστικά κοτσιδάκια της. Χρησιμοποιώ μια μικρή παλέτα με χρώματα γκουάς, υδατοδιαλυτά, και διάφορα πενάκια ή μαρκαδόρους. Ξεκινώ πάντα με το μολυβάκι και την γόμα μου σε χαρτί ακουαρέλλας.

panosiatridis.gr
panosiatridis.gr

Για τις ανάγκες της digital εποχής κάνω μια ελαφριά επεξεργασία στον Η/Υ για κοντράστ και φωτεινότητα κυρίως και ίσως κάποιες μικρές διορθώσεις. Σε κάθε αποχώρηση ετοίμαζα και μια νέα καρικατούρα, μέχρι που έφτασε η ώρα να «περιποιηθώ» τον νεοφερμένο σεφ-κριτή κ. Κουτσόπουλο, ο οποίος είχε ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά και το όλο του στυλ και χιούμορ με προκαλούσαν.

Μέσα από το Ιnstagram μπόρεσα άμεσα να του κοινοποιήσω την καρικατούρα του και εκείνος με την σειρά του την δημοσίευσε στον λογαριασμό του με αποτέλεσμα να γίνει viral». 

Παρακολουθώ στενά πλέον το παιχνίδι γιατί πολύ σημασία παίζουν οι χαρακτήρες των παικτών, οι κινήσεις τους και η συμπεριφορά τους γενικότερα για να δημιουργήσω τον κόμικ χαρακτήρα τους. Άρχισα να βάζω δημοσκοπήσεις στα stories του Ιnstagram για το ποιος θέλει ο κόσμος να είναι ο επόμενος κριτής που θα ζωγραφίσω. Το κοινό ψήφισε και αποφάσισε ότι ήθελε τον κ. Κοντιζά. Σίγουρα ο τελευταίος που θα ζωγραφίσω θα είναι ο μεγάλος νικητής του MasterChef2.

 

Από το 2005, ο Πάνος Ιατρίδης ασχολείται με την γελοιογραφία και έχει συνεργαστεί με πολλές εφημερίδες και περιοδικά.

Από το 2007, διατηρεί το δικό του ιστολόγιο, ένα από τα πρώτα θεματικά ιστολόγια στην Ελλάδα. Εκτός από την ζωγραφική και την γελοιογραφία, ασχολείται και με την σκηνογραφία και την εικαστική διαφήμιση. Από το 2011, εργάζεται ως δάσκαλος εικαστικών σε δημοτικά σχολεία της ελληνικής επαρχίας.

 

Το σκίτσο του Πάνου για τον θάνατο της Αρλέτας
Το σκίτσο του Πάνου για τον θάνατο της Αρλέτας

Που θα βρεις τα σκίτσα του: www.panosiatridis.gr

Στο Instagram: iatridispanos