Οι πρώτες εικόνες από τις Βάκχες -Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη σε μια εκστατική ερμηνεία  | 0 bovary.gr
Οι πρώτες εικόνες από τις Βάκχες -Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη σε μια εκστατική ερμηνεία | 0 bovary.gr
ΒΑΚΧΕΣ

Οι πρώτες εικόνες από τις Βάκχες -Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη σε μια εκστατική ερμηνεία


Στις Βάκχες του Άρη Μπινιάρη, ο ποιητικός λόγος βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο με τη ροκ μουσική και η αρχαία τραγωδία γίνεται ροκ παράσταση.

Καθηλωτική, εκστατική, καταλυτική, ανατρεπτική: η παράσταση που ανεβαίνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση είναι ύμνος στην ανθρώπινη ψυχή που διχάζεται μεταξύ λογικής και ενστίκτου.

Ο θεός Διόνυσος μπροστά από το μικρόφωνο τραγουδά.


Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Χρήστος Λούλης, Άννα Καλαιτζίδου, Γιώργος Γάλλος, Αμαλία Μπένετ, Άρης Μπινιάρης, Εύη Σαουλίδου, Κωνσταντίνος Σεβδαλής, Ονησίφορος Ονησιφόρου και Χάρης Χαραλάμπους είναι τα πρόσωπα που ενσαρκώνουν τους ήρωες μιας παράστασης που μοιάζει με τελετή και θέλει να ερεθίσει ολοκληρωτικά τις αισθήσεις μας και να μας προκαλέσει να αφήσουμε τις αντιστάσεις μας.

Οι «Βάκχες» θέτουν σε πλήρη αμφισβήτηση «τα δεδομένα», υμνούν τα πάθη και τα ενστικτώδη κομμάτια της ανθρώπινης ύπαρξης που δείχνουν την καταλυτική τους παρουσία ακόμα κι αν προσπαθούμε να τα αποκρύψουμε.

Η αδιάκοπη κίνηση των σωμάτων των ηρώων έχει έναν σταθερό ρυθμό και όλα μοιάζουν να είναι σε απόλυτη συμμετρία. Μουσική και κείμενο γίνονται τα μέρη μιας σπαρακτικής τελετουργίας.

stegi_occ /Instagram
stegi_occ /Instagram
stegi_occ / Instagram
stegi_occ / Instagram

 

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη σε μια ακόμα δυνατή στιγμή της καριέρας της. Οι κριτικές για τις «Βάκχες» του Άρη Μπινιάρη είναι ήδη θερμές. Η παράσταση που ανεβαίνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση έκανε πρεμιέρα την Τετάρτη 21 Μαρτίου και άνθρωποι από τον χώρο των γραμμάτων, των τεχνών, του δημοσιογραφικού και πολιτικού κόσμου έδωσαν το «παρών». Με ένα μαύρο, λιτό φόρεμα, η μία εκ των κορυφαίων Ελληνίδων τραγωδών, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη πόζαρε στον φακό με αγαπημένους της συναδέλφους μετά το τέλος της συνταρακτικής παράστασης.

Στις Βάκχες του Άρη Μπινιάρη βρισκόμαστε στον οίκο του Διόνυσου.

NDP Photo Agency
NDP Photo Agency

 

«Ο Πενθέας διαλύεται εξαιτίας της ορκισμένης εμμονής στις αντιστάσεις του. Από την άλλη, η διονυσιακή δυναμική, η ζωογόνος και ζωοφόρος ορμή της φύσης των πραγμάτων θα διεκδικεί πάντα τον χώρο της. Το πώς εμείς, σαν κοινωνία, θα επιλέξουμε να συσχετιστούμε ή όχι με αυτήν θα κρίνει την τελική συνοχή ή τον αναπόφευκτο σπαραγμό μας»

Άρης Μπινιάρης

 

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή για τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση