Η πιο εμβληματική στιγμή της Τζίτζι Χαντίντ ήταν εκτός πασαρέλας  | 0 bovary.gr
Η πιο εμβληματική στιγμή της Τζίτζι Χαντίντ ήταν εκτός πασαρέλας | 0 bovary.gr
28|09|2016 17:59
SHARE
MIA AΓΚΩΝΙΑ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΘΕΑ

Η πιο εμβληματική στιγμή της Τζίτζι Χαντίντ ήταν εκτός πασαρέλας


Την περασμένη εβδομάδα η Τζίτζι Χαντίντ έγινε πρωταγωνίστρια ενός... περίεργου περιστατικού. 

Μετά την ολοκλήρωση του fashion show του Fendi στο Μιλάνο, καθώς αποχωρούσε παρέα με την αδελφή της Μπέλα και τους σωματοφύλακές τους, μοιράζοντας selfie και αυτόγραφα, ένας άνδρας την αιφνιδίασε, την πήρε αγκαλιά και την σήκωσε στον αέρα. 

Οι κινήσεις του άγνωστου αυτού, νεαρού άνδρα, ήταν τόσο γρήγορες που δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν ούτε οι άνδρες ασφαλείας της Τζίτζι. Αντέδρασε, όμως, η ίδια. Του έδωσε μια αγκωνιά στο πρόσωπο, χτυπήθηκε και του ξέφυγε. Κινήσεις έξυπνες και δυνατές, που φανερώνουν ένα χαρακτήρα διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Χρησιμοποίησε τις ικανότητές της και υπερασπίστηκε το κορμί της. 

 

 

Η κίνησή της αυτή σχολιάστηκε από την ηθοποιό Λένα Ντάνχαμ η οποία σε ένα αποθεωτικό για το μόλις 21 χρόνων μοντέλο γράμμα εκθειάζει τις κινήσεις της νεαρής, χαρακτηρίζοντας την πράξη αυτοάμυνας της Τζίτζι Χαντίντ «ως μια εμβληματική στιγμή ενός σούπερ μόντελ» και συγκρίνοντάς την με τις φωτογραφίες της Λίντα Ευανγκελίστα, της Κρίστι Τέρλινγκτον και της Ναόμι Κάμπελ στην μπανιέρα αλλά και την πρώτη εκείνη φωτογραφία της Κέιτ Μος για τον Calvin Klein.

Εγραψε η Λένα Ντάνχαμ στο site της: 

«Αυτό το βίντεο είναι τόσο σοκαριστικό όσο και εμψυχωτικό. Είναι περίεργο να βλέπεις τη στιγμή που ένας ξένος αρπάζει ένα σώμα που σκέφτεται ότι είναι δημόσιο. Από την άλλη είναι και συγκινητικό, καθώς η Τζίτζι κάνει ξεκάθαρο ότι δεν θέλει κανείς να αισθάνεται ότι μπορεί να είναι κτήμα του.  

Οι πρώτες αντιδράσεις στα social media ήταν επικριτικές για την Χαντίντ. Την χαρακτήρισαν αγενή αλλά και αχάριστη. Η λογική πίσω από αυτά τα σχόλια ήταν ότι εφόσον έχει επιλέξει να κάνει μια καριέρα με δημόσια έκθεση, στην οποία μάλιστα η σεξουαλικότητά της είναι συχνά στο επίκεντρο, εμμέσως ζητά η ίδια να την κακοποιήσουν. 

Αυτό που είναι ακόμη πιο απογοητευτικό είναι ότι αυτή η άποψη δεν υπάρχει μόνο για τις διάσημες. Οι παρενοχλήσεις στο δρόμο λαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις. (...)

Το βιβλίο του Γκέιβιν ντε Μπέικερ «The Gift of Fear», βασίζεται στη θεωρία ότι οι άνθρωποι, και ειδικά οι γυναίκες, έχουν χάσει τη διαίσθησή τους. Αγνοούν τα προειδοποιητικά σημάδια από φόβο μήπως φανούν σκύλες, κρύες ή τρελές: Ολα αυτά δηλαδή που χαρακτήρισαν την Τζίτζι αρχικά. 

Οσο  σοκαριστικό και αν ήταν για την Τζίτζι αυτό το περιστατικό, ήταν πολύ σημαντικό για τις φανς της, πολλές εκ των οποίων έχουν βρεθεί στη θέση της. Η Χαντίντ έκανε σαφές ποιος είχε τον έλεγχο και ποιος έκανε κάτι που δεν είχε κανένα δικαίωμα να κάνει. 

Ενας παπαράτσι απαθανάτισε τέλεια τα όσα συνέβησαν: Η Τζίτζι ντυμένη σικ ροκ, με γυαλιά ηλίου και περιποιημένα μαλλιά, έσφιξε τα δόντια της και χρησιμοποίησε όλη της τη δύναμη για να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Υπάρχουν θρυλικές στιγμές μοντέλων: Η Λίντα, η Κρίστι, η Ναόμι στην μπανιέρα. Οι πρώτες διαφημίσεις της Κέιτ Μος με τον Calvin Klein. Η Ελενα Κρίστενσεν να χορεύει στην παραλία το «Wicked Game». Σε αυτή τη λίστα πρέπει να προστεθεί πλέον και η εικόνα που δείχνει την Τζίτζι να ξεφεύγει από τον άνδρα που την παρενόχλησε». 

Η Ντάνχαμ, μάλιστα, όπως λέει μίλησε με την  Χαντίντ εκείνο το βράδυ, η οποία και της είπε: 

«Θυμάμαι ότι τον κοίταξα, ήταν ένας ξένος και η πρώτη μου αντίδραση ήταν: ''Βοθήστε με να του ξεφύγω''. Επαιζα βόλεϋ και οι προπονητές μου μού μιλήσουν για τη μνήμη του σώματος. Αρχισα μποξ πριν δυο χρόνια. Μέχρι σήμερα δεν είχα βρεθεί σε ανάλογη κατάσταση, δεν είχε χρειαστεί να αντεπιτεθώ. Αλλά μόλις με άρπαξε, δεν είχα άλλη επιλογή. Εχω έναν μαχητή μέσα μου. 
Ειλικρινά, ένιωσα ότι είμαι σε κίνδυνο και είχα κάθε δικαίωμα να αντιδράσω με τον τρόπο που το έκανα. Αν μη τι άλλο, θέλω τα κορίτσια να δουν το βίντεο και να ξέρουν ότι έχουν το δικαίωμα να παλέψουν, αν βρεθούν σε αντίστοιχη κατάσταση. Το να εξασκείται κανείς στην αυτοάμυνα είναι σημαντικό, έτσι ώστε, σε μια τέτοια στιγμή να ενεργοποιείται η μνήμη του σώματος και να αμύνεται. Το να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και στις ικανότητές σου να αμύνεσαι αποκτιέται με την προπόνηση και είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα όταν βρίσκεσαι σε ανάλογες καταστάσεις. 

Το πρώτο άρθρο που γράφτηκε για το περιστατικό είχε τίτλο ''Αυτή δεν είναι συμπεριφορά μοντέλου. Η Τζίτζι αγριεμένη κούνησε τις βλεφαρίδες της και έριξε μια αγκωνιά στον πρόσωπο ενός άνδρα που προσπάθησε να την αγκαλιάσει. Το σούπε ρμόντελ αγριεμένο τον χτύπησε και αμέσως έτρεξε στο αυτοκίνητό της''. Αυτό πραγματικά με νευρίασε. Πρώτα από όλα γιατί το έγραψε μια γυναίκα. Τι θα πεις στην κόρη σου αν πάθει κάτι ανάλογο; Αν η συμπεριφορά μου δεν είναι συμπεριφορά μοντέλου τότε τι είναι; 
Οταν η μαμά μου είδε τι συνέβη μου έστειλε σε μήνυμα τη φωτογραφία που του ρίχνω την αγκωνιά, κάποια μηνύματα υποστήριξης και μου έγραψε ''Καλό κορίτσι''. Η μαμά μου μού έχει διδάξει τη δύναμη του ενστίκτου από τότε που ήμουν παιδί. Και πάντα μου έλεγε ''πρόσεχε τους ανθρώπους που σε κάνουν να νιώθεις άβολα. Θέλω να έχεις το νου σου''. Χρησιμοποιώ αυτή τη διαίσθηση στο μόντελινγκ και στους ανθρώπους που με περιβάλλουν. Συνήθως μου βγαίνει σε καλό. Νομίζω ότι και σε αυτή την περίπτωση με το ένστικτο λειτούργησα.

Ακούγεται κλισέ να το λέω, αλλά αυτό που έγινε σήμερα δεν ήταν μια ηρωική στιγμή μου. Εκανα αυτό που ακριβώς έπρεπε να κάνω. Με συγκινεί ότι κάποιοι το βλέπουν ως ηρωική πράξη. Ξέρω ότι άνθρωποι έχουν βρεθεί σε πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις από εμένα και δεν έχουν κάμερες γύρω τους για να κερδίσουν στη συνέχεια τη στήριξη των social media. Θέλω να πάρετε παράδειγμα από αυτό που μου συνέβη και να κάνετε και εσείς το ίδιο, αν χρειαστεί, να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας».