Δημιουργική γραφή, γιατί να μην γίνει το νέο σας χόμπι; Δύο καθηγητές εξηγούν στην Bovary | 0 bovary.gr
Δημιουργική γραφή, γιατί να μην γίνει το νέο σας χόμπι; Δύο καθηγητές εξηγούν στην Bovary | 0 bovary.gr
01|10|2016 13:44
SHARE
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΑΜΗΣ, ΑΛΕΞΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ

Δημιουργική γραφή, γιατί να μην γίνει το νέο σας χόμπι; Δύο καθηγητές εξηγούν στην Bovary


Μπορεί πολλοί να πιστεύουν ότι «συγγραφέας γεννιέσαι και δεν γίνεσαι», όμως ακόμα κι αν έχεις αυτό το ταλέντο, δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να εξελιχθείς και να μάθεις να χειρίζεσαι την τέχνη του γραπτού λόγου.  

Αν λοιπόν θέλετε να μυηθείτε στις τεχνικές της αφήγηση, δεν έχετε παρά να γραφτείτε σε ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής.  

Σήμερα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας,  μπορείτε να βρείτε κύκλους μαθημάτων που θα αναπτύξουν τις δεξιότητές σας υπό την καθοδήγηση  γνωστών συγγραφέων και εξειδικευμένων δασκάλων.

Ακόμα και γι’ αυτούς που δεν έχουν φιλοδοξία να δουν τα κείμενά τους να εκδίδονται, αυτή η γνώση μπορεί να τους είναι απαραίτητη στην επαγγελματική τους δραστηριότητα.  Σκεφτείτε πόσες φόρες χρειάστηκε να συντάξετε ένα κείμενο,  μια εργασία, ή μια ομιλία και τα βρήκατε σκούρα. Η δημιουργική γραφή θα σας απελευθερώσει και θα σας μάθει να εκφράζεστε με σαφήνεια, κερδίζοντας τις εντυπώσεις.     

Ένα τέτοιο μάθημα είναι κατά βάση πρακτικό. Μέσα από ασκήσεις, θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε ποικίλα θέματα, ή να ανακαλύψετε τρόπους για να πείτε τις  ιστορίες που σας ενδιαφέρουν. Κυρίως όμως  θα γίνετε συνειδητοποιημένοι αναγνώστες. Από  εκεί και πέρα  θα  σας ανοιχτούν καινούριοι δρόμοι, που ίσως δεν είχατε φανταστεί και η ανάγνωση ενός λογοτεχνικού βιβλίου θα γίνει μια εμπειρία ανεκτίμητη. 

Μπορείτε να κάνετε μαθήματα δημιουργικής γραφής και μέσω του ίντερνετ, αλλά σίγουρα η διάδραση και οι συζητήσεις που προκύπτουν με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. 
 

Ο Γιάννης Αντάμης, συγγραφέας, απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στη Δημιουργική Γραφή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και δάσκαλος της δημιουργικής γραφής, μας εξηγεί : «Η Δημιουργική Γραφή αποτελεί, και στην Ελλάδα πλέον, ένα αναγνωρισμένο ακαδημαϊκά γνωστικό πεδίο που διδάσκεται σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα οποία και παρέχουν στους αποφοίτους τους σχετικούς τίτλους σπουδών και πιστοποιητικά παιδαγωγικής επάρκειας. Δυστυχώς, γύρω από το περιεχόμενο και τους σκοπούς της δημιουργούνται συχνά παρεξηγήσεις, εξαιτίας κυρίως των διαφόρων αμφιλεγόμενων σεμιναρίων που χρησιμοποιούν καταχρηστικά τον όρο ''Δημιουργική Γραφή'', αφού πραγματοποιούνται συνήθως από μη εξειδικευμένο και καταρτισμένο προσωπικό.  Σκοπός της Δημιουργικής Γραφής δεν είναι να κατασκευάσει ποιητές και πεζογράφους, αλλά να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε οι σπουδαστές της να γίνουν καταρχήν καλύτεροι αναγνώστες – με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ένας μουσικοδιδάσκαλος επιδιώκει, πρώτα από όλα, να κάνει τους μαθητές του καλύτερους ακροατές. Μέσω της κριτικής και αναλυτικής προσέγγισης των λογοτεχνικών και μη κειμένων και της μεθοδικής σπουδής και εξάσκησης πάνω στις δομές, τα μέσα, τα είδη και τις φόρμες της αφήγησης, οι σπουδαστές της Δημιουργικής Γραφής αποκτούν τα γνωστικά εργαλεία που απαιτεί η παραγωγή του έντεχνου οργανωμένου γραπτού λόγου. Αυτή η διαδικασία μπορεί να τους βοηθήσει, χωρίς αυτό να αποτελεί αυτοσκοπό, στο να γίνουν καλοί και ικανοί αφηγητές. Το αν θα γίνουν κάποια στιγμή και σημαντικοί, ή έστω ενδιαφέροντες, λογοτέχνες αυτό είναι μια άλλη ιστορία».

Ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης, που παραδίδει έναν κύκλο μαθημάτων δημιουργικής γραφής στο Κολέγιο Αθηνών, θεωρεί ότι κατά βάση «το ταλέντο του συγγραφέα είναι να έχει μια λοξή ματιά πάνω στην καθημερινότητα, να βλέπει , δηλαδή, τη ζωή με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Αυτό όμως δεν αρκεί πάντα. Πρέπει να μπορεί να αφηγηθεί αυτό που εκείνος βλέπει και να το επικοινωνήσει με τον αναγνώστη του. Το σεμινάριο απευθύνεται σε ανθρώπους που είτε θέλουν να έρθουν σε μία ουσιαστικότερη επαφή με τη λογοτεχνία, είτε θέλουν να εξασκήσουν τη γραφή τους. Πολλοί μαθητές μου κατέληξαν στο να εκδώσουν δικά τους βιβλία, κάτι που με χαροποίησε πάρα πολύ. Υπάρχουν  συμμετέχοντες που απλώς θέλουν να μπουν στην «κουζίνα του συγγραφέα». Να ανακαλύψουν τα στοιχεία που ξεκλειδώνουν ένα αφήγημα και να γίνουν καλύτεροι αναγνώστες. Οι περισσότεροι όμως συνεχίζουν. Τους απασχολεί δηλαδή αρκετά το να γράψουν κάτι δικό τους. Ένα μάθημα δημιουργικής γραφής μπορεί να σε μάθει να οργανώνεις τη σκέψη σου. Μέσα από  τις διάφορες τεχνικές αφήγησης,  σκοπός είναι ο καθένας να βρει τον δικό του προσωπικό τρόπο να εκφράζεται.  Δεν έχει νόημα ο καθηγητής-συγγραφέας να πει σε κάποιον πώς να γράψει, αλλά να τον υποστηρίξει ώστε να βρει τη δική του φωνή.  Γι’ αυτό στο μάθημα λειτουργώ εξατομικευμένα. Σίγουρα μαθαίνουμε κάποιες τεχνικές, ξεκινώντας από το μικρό διήγημα, αλλά  αντιμετωπίζω τον καθένα ως μια ξεχωριστή περίπτωση και  προσπαθώ να τον βοηθήσω να απελευθερώσει τη δημιουργική του δύναμη. Όμως, δεν είναι αυτός ο μοναδικός στόχος του μαθήματος. Μελετώντας την τέχνη της συγγραφής, κατά βάση γινόμαστε καλύτεροι αναγνώστες και αυτό είναι πολύ σημαντικό σήμερα». 

Αν θέλετε να παρακολουθήσετε το μάθημα του Αλέξη Σταμάτη επικοινωνήστε με το Κολέγιο Αθηνών:
Γραμματεία Προγραμμάτων Ενηλίκων Κολεγίου: Σούλη Τσαλίκη stsaliki@haef.gr
Γεωργία Κυριακοπούλου gkyriakopoulou@haef.gr
Tηλέφωνα Επιμόρφωσης Ενηλίκων: 210 6748160, 210 6748153 (10:00-19:00) Fax: 210 6776807

Μαθήματα Δημιουργικής Γραφής παραδίδονται και σε πολλά άλλα... σημεία της πόλης, από ιδιώτες αλλά και ενταγμένα σε προγράμματα δήμων. Μια μικρή αναζήτηση στο Διαδίκτυο θα σας διαφωτίσει.