Η 28χρονη Αλεξάνδρια Οκάσιο-Κορτές, Φωτογραφία: Facebook/@josealvarado
Η 28χρονη Αλεξάνδρια Οκάσιο-Κορτές, Φωτογραφία: Facebook/@josealvarado
ΝΙΚΗΣΕ ΤΟ ΦΑΒΟΡΙ

Αλεξάνδρια Οκάσιο Κορτές: Ποια είναι η 28χρονη Λατίνα για την οποία μιλάει σήμερα όλη η Αμερική


Η αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος πέτυχε μεγάλη νίκη στις προκριματικές εκλογές της Νέας Υόρκης.

H 28χρονη Αλεξάνδρια Οκάσιο Κορτές έκανε τη μεγάλη ανατροπή και επικράτησε του βουλευτή Τζο Κράουλι, ο οποίος ήταν το φαβορί των Δημοκρατικών με ποσοστό 57,5% έναντι 42,5%.

Γεννημένη στο Μπρονξ και με καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο, η Αλεξάνδρια Οκάσιο Κορτές είναι το πρόσωπο των ημερών στις ΗΠΑ και αποτελεί το μεγάλο «όπλο» της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών.

Πού να το περίμενε ο Τζο Κράουλι, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος στην κομητεία του Κουίνς, ο οποίος είδε να χάνει από την «πρωτάρα» νεαρή ισπανόφωνη. 

Μάλιστα σε κάποια συνέντευξή του την ειρωνεύτηκε για το νεαρό της ηλικίας της λέγοντας ότι «δεν είναι αρκετά μεγάλη για να ασκεί το εκλογικό της δικαίωμα».

Αν καταφέρει τον Νοέμβριο να νικήσει τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της, Δρ. Αντονι Πάππας, υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, τότε η Αλεξάνδρια Οκάσιο Κορτές θα είναι η πιο νέα γυναίκα που θα έχει εκλεγεί ποτέ στο Κογκρέσο.

Apimages
Apimages

Η 28χρονη διεξήγαγε την εκστρατεία της με συνθήματα για αλλαγή και στροφή των Δημοκρατικών προς τα αριστερά.

Ο αντίπαλός της Τζο Κράουλι πρεσβεύει πιο συντηρητικές θέσεις και ενδεικτικό της σπουδαιότητας του θριάμβου της Κόρτες είναι πως ενώ ο Κράουλι δαπάνησε πολλαπλάσια χρήματα στην προεκλογική του εκστρατεία, η Κορτές κατάφερε να τον νικήσει. 

Είναι η πρώτη φορά σε διάστημα 14 χρόνων που κάποιος υποψήφιος κατάφερε να τον εκθρονίσει και αυτή είναι μια 28χρονη γυναίκα με λατινοαμερικανικές ρίζες

Μια γυναίκα που έπιασε τον παλμό της γενιάς της, που βγήκε στους δρόμους και στάθηκε στο πλευρό των ανθρώπων, ενώ βρέθηκε από νωρίς στην «πρώτη γραμμή» των στρατοπέδων κράτησης στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, καταγγέλλοντας την πολιτική του Τραμπ. 

apimages
apimages

Η Αλεξάνδρια Οκάσιο Κορτές ήταν από τα νεαρά στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Μπέρνι Σάντερς στις τελευταίες προεδρικές εκλογές

Στην προεκλογική της ατζέντα είναι το μεταναστευτικό και τα κοινωνικά δικαιώματα. «Δεν θεωρώ πως προέρχομαι από την αριστερά. Προέρχομαι από τις πιο χαμηλές κοινωνικές τάξεις, από την "βάση" της κοινωνίας» έχει δηλώσει. 

Apimages
Apimages

Πριν τις προκριματικές εκλογές η Κορτές βρισκόταν στο Τέξας διαδηλώνοντας στο κέντρο κράτησης μεταναστών.

Η μητέρα της είναι Πορτορικανή, ο πατέρας της είχε γεννηθεί στο Μπρονξ. Εκεί μεγάλωσε και εκείνη και κάθε ημέρα έκανε διαδρομή 30 μιλίων για να πάει στο σχολείο.

Πήρε πτυχίο στα οικονομικά και τις διεθνείς σχέσεις στο Boston University, ενώ κατά τη διάρκεια των σπουδών της είχε δουλέψει για τον γερουσιαστή Τεντ Κένεντι.

Ο πατέρας της πέθανε το 2008, την εποχή που η μητέρα της καθάριζε σπίτια και εκείνη δούλευε ως σερβιτόρα για να εξασφαλίσει τα προς το ζην.

Getty Images
Getty Images

Η εκλογή της Κορτές στην ομοσπονδιακή Βουλή είναι σχεδόν βέβαιη και έχει όλες τις προδιαγραφές για για να κερδίσει εκείνους που σταδιακά συσπειρώνονται όλο και περισσότερο κόντρα στην πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ.