Instagram/lacasadepapeltv
Instagram/lacasadepapeltv
LA CASA DE PAPEL

Γιατί όλοι έχουν κολλήσει με το «La casa de papel»; 9 λόγοι για να δεις την καλύτερη σειρά της χρονιάς


Έχουμε δει άπειρες σειρές τόσα χρόνια. Κυρίως ελληνικές αλλά και αμερικάνικες.

Τι συμβαίνει όμως όταν μια σειρά από την Ισπανία έρχεται να σε παρασύρει και να σε κάνει να «κολλήσεις»;

Εδώ και λίγο καιρό ακούγεται παντού η σειρά «La casa de papel» του Netflix. Όλοι μιλούν γι’ αυτήν καθώς τους έχει ξετρελάνει. Κυριολεκτικά γίνεται χαμός. Ούτε ένα αρνητικό σχόλια, μόνο διθυραμβικές κριτικές διαβάζουμε παντού ή ακούμε από τους φίλους μας.

«La casa de papel» σημαίνει «σπίτι από χαρτί» και αναφέρεται στο Νομισματοκοπείο, όπου εισβάλλουν οι ληστές για την μεγαλύτερη ληστεία όλων των εποχών.

Γιατί, λοιπόν, μια ισπανική σειρά έχει προκαλέσει φρενίτιδα σε όλη την υφήλιο και χαρακτηρίζεται (δικαίως) ως η καλύτερη σειρά της χρονιάς;

Η γρήγορη πλοκή

Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι πρόκειται για σειρά με μπόλικη δράση, περιπέτεια, μυστήριο και έγκλημα. Μια ομάδα ληστών εισβάλει στο Ισπανικό Νομισματοκοπείο και κρατά ομήρους. Όλα γίνονται γρήγορα και μας δίνει την δράση που θέλουμε από το πρώτο κιόλας επεισόδιο. Ούτε εισαγωγές, ούτε προετοιμασία, κατευθείαν στο ψητό.

Χαρακτήρες με ονόματα πόλεων

Όλοι οι ληστές έχουν ψευδώνυμο, που πήραν από κάποια πόλη (Τόκιο, Ρίο, Μόσχα, Ντένβερ, Βερολίνο, Ελσίνκι, Όσλο, Ναϊρόμπι) ενώ το μυαλό που κρύβεται από πίσω ονομάζεται «Καθηγητής». Όλοι οι χαρακτήρες είναι διαφορετικοί μεταξύ τους και θα σε τραβήξουν για κάποιον άλλο λόγο.

Θα αποκτήσεις crush με κάποιον ήρωα

Όπως σε κάθε σειρά, θα σου αρέσει κάποιος περισσότερο και κάποιος λιγότερο. Οι άνδρες τρελαίνονται με την Τόκιο ενώ οι γυναίκες με τον Καθηγητή.

Η αφήγηση

Η Τόκιο αφηγείται την ιστορία με την υπέροχη φωνή της. Ερωτηματικά προκύπτουν για την ιστορία και την προϊστορία, που καλύπτονται σιγά σιγά με διάφορα flashback. Πώς ξεκίνησε και πού θα καταλήξει όλο αυτό; Η αγωνία μεγαλώνει με τις συνεχείς ανατροπές που θα σε καθηλώσουν. Όλα είναι τέλεια ενορχηστρωμένα. Θα πάνε, όμως, και τέλεια;

Instagram/lacasadepapeltv
Instagram/lacasadepapeltv

Καλοί VS κακοί

Το όλο story στηρίζεται στο ότι οι πρωταγωνιστές είναι οι ληστές και θα τους στηρίξεις ίσως περισσότερο και από τους ομήρους. Ποιος είναι ο καλός και ποιος ο κακός τελικά; Ακόμη, οι ήρωες προσπαθούν να μην χρησιμοποιούν βία παρά την παράνομη δραστηριότητά τους. Πιο πολύ θα είσαι με τους ληστές παρά με την αστυνομία (Sorry!)

Τα λεφτά

Ληστές μπαίνουν να κλέψουν λεφτά. Όλα καλά ως εδώ, το έχουμε ξαναδεί όμως (Ocean’s 11 κτλ). Ληστές να μπαίνουν στο Νομισματοκοπείο της Ισπανίας και να τυπώνουν δικά τους χρήματα (2,4 δισ. ευρώ!) όμως δεν έχουμε ξαναδεί.

Instagram/lacasadepapeltv
Instagram/lacasadepapeltv

Η γλώσσα

Καλά τα αγγλικά τόσα χρόνια, αλλά σαν τα ισπανικά δεν έχει. Η υπέροχη αυτή γλώσσα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Για τους φαν των λατινόφωνων σειρών (Narcos κ.α.) είναι ότι πρέπει. Θα σου μείνουν ατάκες (οι περισσότερες θα είναι οι βρισιές!).

Η μουσική

Μας εξέπληξε η επιλογή τραγουδιού με αγγλικό στίχο στα opening credits. Το «My life is going on» είναι φοβερό και θα το μάθεις απ' έξω. Μέχρι να φτάσεις στο τέλος και να ακούσεις τον Καθηγητή και τον Βερολίνο να τραγουδούν το «Bella Ciao» και να ανατριχιάσεις.

Η ίδια η σειρά

Τα επεισόδια είναι μεγάλα και απολαυστικά (Μία ώρα και δέκα λεπτά περίπου). Θα βγει και τρίτη σεζόν και δεν μπορούμε να περιμένουμε. Το ένα επεισόδιο σε οδηγεί στο άλλο! Η σειρά είναι πανέξυπνη, η ιστορία, η πλοκή, οι χαρακτήρες, οι ερμηνείες των ηθοποιών, η εικόνα και τα κοστούμια.  

Η μάσκα του Σαλβαντόρ Νταλί θα γίνει σήμα κατατεθέν όπως η μάσκα του Γκάι Φωκς στο V for Vendetta που ενέπνευσε τους Anonymous.

Αν την ξεκινήσεις, θα την δεις ολόκληρη σε λίγες ημέρες και θα θες κι άλλο. Ετοιμάσου να μην βγεις από το σπίτι για λίγο καιρό!

Instagram/lacasadepapeltv
Instagram/lacasadepapeltv