O Μπαρτ Ρέινολντς, Φωτογραφία: AP images
O Μπαρτ Ρέινολντς, Φωτογραφία: AP images
COSMOPOLITAN

10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε για την γυμνή φωτογράφιση του Μπαρτ Ρέινολντς που τον έκανε sex symbol


Κανένας άνδρας δεν είχε φωτογραφηθεί ποτέ γυμνός για ένα γυναικείο περιοδικό. 

Η θρυλική φωτογράφιση του Μπαρτ Ρέινολντς για το Cosmopolitan τον Απρίλιο του 1972 έγινε σημείο αναφοράς για το μετέπειτα ανδρικό γυμνό.

Μια φωτογράφιση που έμεινε στην ιστορία του lifestyle Τύπου και της ποπ κουλτούρας καθώς ο διάσημος ηθοποιός ήταν ένας από τους πρώτους άνδρες σταρ που πόζαραν ολόγυμνοι. Και μάλιστα για γυναικείο περιοδικό. Μία κίνηση πολύ προχωρημένη για την εποχή της. 

Το τεύχος εκείνο πούλησε πάνω από 1,5 εκατομμύρια αντίτυπα και η φωτογράφιση έγινε από τον Ιταλό Φραντσέσκο Σκαβούλο.

Χρόνια αργότερα, ο Μπαρτ Ρέινολντς χαρακτήρισε «χαζή» τη φωτογράφιση που μάλιστα του στέρησε ένα βραβείο Οσκαρ. «Εύχομαι να μην την είχα κάνει ποτέ, γιατί σταμάτησαν να με θεωρούν σοβαρό ηθοποιό» είχε χαρακτηριστικά δηλώσει. 

Κατά την άποψή του, όλοι οι ρόλοι που ακολούθησαν βασίζονταν αποκλειστικά στην εξωτερική του εμφάνιση και καθόλου στο ταλέντο του.

Ο ηθοποιός είχε αναφέρει πως το μοναδικό πράγμα που είχε ζητήσει πριν βγάλει τα ρούχα του, ήταν να πιει πολλά ποτά και τελικά ήταν μεθυσμένος όταν το έκανε. «Ήμουν εντελώς πιωμένος σε εκείνη τη φωτογράφιση. Και εκείνο το ηλίθιο χαμόγελο είναι από το ποτό».

10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε για το θρυλικό γυμνό του στο Cosmopolitan:

1. H πρόταση για τη γυμνή φωτογράφιση έγινε στην τηλεοπτική εκπομπή «The Tonight Show». Στο στούντιο βρισκόταν ο ηθοποιός για να μιλήσει για την ερμηνεία του στην ταινία «Όταν ξέσπασε η βία» (Deliverence). Πολλοί πίστευαν ότι θα του χάριζε το Όσκαρ ερμηνείας εκείνη τη χρονιά. Μαζί, στο στούντιο ήταν καλεσμένη και η αρχισυντάκτρια του περιοδικού Cosmopolitan, Χέλεν Γκέρλι Μπράουν. Του ζήτησε να φωτογραφηθεί γυμνός και ότι θα ήταν πρωτοποριακό και αυτός δέχτηκε. 

2. Είχαν προτείνει πρώτα στον Πολ Νιούμαν να κάνει αυτή τη φωτογράφιση και αυτός αρνήθηκε. 

3. Το γυμνό εξώφυλλο στο Cosmopolitan έκανε τον ηθοποιό σταρ και σύμβολο του σεξ. Οι γυναίκες τού ζητούσαν να υπογράψει το περιοδικό. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κόσμος άρχισε να τον αντιμετωπίζει διαφορετικά και το κοινό στο θέατρο τον θεωρούσε πιο κακό ηθοποιό. Ηταν ένας αστέρας του κινηματογράφου που μετά το εξώφυλλο μετατράπηκε σε celebrity. 

4. Η Χέλεν Γκέρλι Μπράουν φέρεται να είπε στον Ρέινολντς ότι κανένας άνδρας δεν έχει ποτέ φωτογραφηθεί γυμνός για γυναικείο περιοδικό και ότι οι γυναίκες έχουν κι αυτές τις ίδιες "ορέξεις" και "απαιτήσεις" όπως και οι άνδρες. Η φωτογράφιση ήταν ένας θρίαμβος για το Cosmopolitan, το οποίο έμεινε στο μυαλό του κοινού, από ένα mainstream περιοδικό σε ένα σέξι περιοδικό.

5. Ο Douglas Lambert, ιδιοκτήτης του περιοδικού Playgirl Club, αποφάσισε να ξεκινήσει το περιοδικό αφού είδε την μεγάλη επιτυχία που έκανε το γυμνό του Μπαρτ Ρέινολντς. 

6. Ο Μπαρτ Ρέινολντς επέλεξε τη φωτογραφία που έγινε το εξώφυλλο του περιοδικού. Ηταν εκείνος που διάλεξε ανάμεσα σε άλλες που είχε βγάλει ο φωτογράφος. 

7. Οσο προκλητική και τολμηρή κι αν ήταν η κίνηση του περιοδικού και του ηθοποιού, αποφασίστηκε οι λήψεις να μην ήταν ολόγυμνες, με το χέρι του να καλύπτει τον "ανδρισμό" του. Οι γυναίκες όμως προτιμούσαν να μην το είχε κάνει.

8. Για να καταλάβετε τι σήμαινε αυτή η φωτογράφιση για την εποχή εκείνη, είναι σαν να το έκανε σήμερα αυτό ο Τζορτζ Κλούνεϊ. Και πάλι δεν θα ήταν το ίδιο...

9. Φωτογράφος ήταν ο Ιταλός Φραντσέσκο Σκαβούλο, που συνεργαζόταν συχνά με το περιοδικό και έκανε τα περισσότερα εξώφυλλα του Cosmopolitan. Η φωτογράφισή του με την Μπρουκ Σιλντς θεωρήθηκε επίσης πολύ αισθησιακή. 

10. Επόμενος άντρας που φωτογραφήθηκε γυμνός ήταν ο Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ το 1977.