Getty Images / Ideal Image
Getty Images / Ideal Image
15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Πέτρος Κούρτης: Πώς είναι σήμερα ο τυμπανιστής της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας


Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το 2004, έμεινε χαραγμένη στις μνήμες όλων των Ελλήνων. 

Εγινε σαν σήμερα, στις 13 Αυγούστου πριν από 15 χρόνια. Μια βραδιά άκρως συγκινητική που μετέφερε την αίγλη της Αθήνας σε όλο τον κόσμο.

Εκείνη την ημέρα όλοι οι Ελληνες είχαν καθηλωθεί μπροστά από τις τηλεοράσεις τους για να παρακολουθήσουν το μοναδικό γεγονός. 

Ενας από τους πρωταγωνιστές της τελετής ήταν ο Πέτρος Κούρτης, ο τυμπανιστής που εμφανίστηκε στην μεγάλη οθόνη του Ολυμπιακού Σταδίου για 55 δευτερόλεπτα, από το στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας. 

Ο Πέτρος Κούρτης κατάφερε να γνωρίσει διεθνή αναγνώριση με την συμμετοχή του στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004. 

Ο τυμπανιστής από την Αρχαία Ελλάδα μετέφερε σε όλο τον κόσμο το ολυμπιακό πνεύμα και ιδεώδες και η συγκίνηση ήταν μεγάλη. 

Δείτε εδώ το βίντεο:

 

 

Στο Ολυμπιακό Στάδιο, μπροστά σε 70.000 θεατές, η μεγάλη γιορτή που συνέλαβε και σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου απέσπασε διεθνή συγχαρητήρια και χάρισε μοναδικές εικόνες σε δισεκατομμύρια ανθρώπους.

petroskourtis.gr
petroskourtis.gr

Ο Πέτρος Κούρτης γεννήθηκε στη Λευκάδα και ασχολείται με τα κρουστά από 14 ετών. 

Μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον του, η μελέτη και οι σπουδές του περιστρέφονται γενικότερα γύρω από τα ethnic κρουστά και ειδικότερα γύρω από τα ελληνικά, αραβικά, κουβανέζικα και βραζιλιάνικα.

Θεωρείται ένας από τους πιο διακεκριμένους καθηγητές κρουστών και διαθέτει στο ενεργητικό του έναν μεγάλο αριθμό σεμιναρίων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Σπούδασε κλασσικά κρουστά στο Δημοτικό Ωδείο Ζωγράφου από όπου αποφοίτησε το 2000. Συνέχισε τις σπουδές του στο Βerklee College of Music όπου μελέτησε "Ethnic Percussion" δίπλα σε κορυφαίους μουσικούς.

Από την αρχή της καριέρας του ο Πέτρος Κούρτης συνεργάστηκε με τους περισσότερους εξέχοντες Έλληνες συνθέτες, μουσικούς και τραγουδιστές της χώρας μας.

 

Έχει συγγράψει 2 βιβλία για εκμάθηση κρουστών οργάνων, τα oποία εκδόθηκαν από τις εκδόσεις «Φίλιππος Νάκας»: η μέθοδός του διδάσκεται στα περισσότερα ωδεία και Μουσικά Γυμνάσια της Ελλάδος.

Από το 1994 διδάσκει κρουστά στο Ωδείο «Φίλιππος Νάκας», το οποίο συνεργάζεται με το Berklee College of Music, στα τμήματα Μοντέρνας και Παραδοσιακής μουσικής.

 

Αυτό που κυρίως τον ενδιαφέρει είναι η μεθόδευση ενός εκπαιδευτικού συστήματος που θα βοηθήσει τους νέους μουσικούς σε μια σωστή και εύκολη προσέγγιση των κρουστών οργάνων.

Σημείωση: Στην κεντρική φωτογραφία απεικονίζεται ο παρτενέρ του Πέτρου Κούρτη που συμμετείχε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το 2004.