Οι άγνωστες ιστορίες πίσω από 6 τραγούδια του Τζορτζ Μάικλ που όλοι σιγοψιθυρίσαμε | 0 bovary.gr
Οι άγνωστες ιστορίες πίσω από 6 τραγούδια του Τζορτζ Μάικλ που όλοι σιγοψιθυρίσαμε | 0 bovary.gr
27|12|2016 09:59
SHARE
ΤΖΟΡΤΖ ΜΑΙΚΛ

Οι άγνωστες ιστορίες πίσω από 6 τραγούδια του Τζορτζ Μάικλ που όλοι σιγοψιθυρίσαμε


Ο Τζωρτζ Μάικλ που πέθανε σε ηλικία  53 ετών ήταν ένας  από τους σημαντικότερους τραγουδιστές και δημιουργούς της Βρετανίας τα τελευταία 35 χρόνια. 

Το «Last Christmas» θα μείνει σίγουρα  στην ιστορία, κυρίως επειδή εκείνος, που αγαπούσε λάτρευε τις γιορτές,  κατά τραγική ειρωνεία έφυγε ανήμερα των Χριστουγέννων. Έξι όμως ακόμα τραγούδια αποτέλεσαν τις   επιτυχίες που σημάδεψαν  και εκτόξευσαν τη μεγάλη του καριέρα. Το περίεργο είναι πως όλα κρύβουν  από  μια ιδιαίτερη προσωπική του ιστορία και αποκαλύπτουν  πτυχές της   μοναδικής του προσωπικότητας.

Careless Whisper (1984)

Ήταν η πρώτη σόλο επιτυχία του,  που κυκλοφόρησε το 1984 και τον  καθιέρωσε στο μουσικό στερέωμα. Την ίδια περίοδο  βέβαια  δύο ακόμα τραγούδια του με τους Wham χτυπούσαν την κορυφή των charts!

Ακόμα και σήμερα πάντως το συγκεκριμένο τραγούδι αποδεικνύει του την αντοχή του στο χρόνο. Ποιος δεν το έχει χορέψει σε κάποιο πάρτι, κρατώντας σφιχτά τον αγαπημένο του; Ο   Τζωρτζ Μάικλ  το έγραψε στα δεκαεφτά του, για μια κοπέλα,  μέσα σε ένα λεωφορείο  που έπαιρνε κάθε μέρα για να πάει στη δουλειά.  Εκείνη την εποχή εργαζόταν ως dj στο Bel Air restaurant,  από το οποίο μάλιστα απολύθηκε,  γιατί οι μουσικές επιλογές του  δεν άρεσαν στον ιδιοκτήτη. Την τελευταία του βραδιά λοιπόν,  με το κλείσιμο του προγράμματος,  έπαιξε την demo εκδοχή του Careless Whisper και στο μαγαζί έγινε χαμός. Ο ίδιος είχε πει: «Άκουγαν πρώτη φορά το κομμάτι και  η πίστα γέμισε με ζευγάρια που  χόρευαν. Αυτό είναι ένα καλό σημάδι».

 

 

A Different Corner (1986)

Η δεύτερη μεγάλη σόλο επιτυχία  του,  δύο χρόνια μετά το Careless Whisper. Τότε ήταν ήδη διάσημος και πλούσιος,  όμως, όπως έλεγε,   με αυτό το τραγούδι εξέφρασε την αλήθειά του. Είχε δηλώσει μάλιστα τότε  ότι το Careless Whisper πότε δεν τον συγκίνησε όσο αυτό το κομμάτι.

 


 

 

I Want Your Sex (1987)

Το πρώτο single από το πρώτο σόλο άλμπουμ του καλλιτέχνη με τίτλο «Faith»,  πυροδότησε διαμάχες με το που κυκλοφόρησε. Κόπηκε από το ραδιόφωνο του ΒΒC και ο Τζωρτζ  Μάικλ έγινε ο «Αντίχριστος»  για μια δυο εβδομάδες,  όπως χαρακτηριστικά είχε πει. Εκείνη την περίοδο ο φόβος για το Αids βρισκόταν στο αποκορύφωμά του και ο ερμηνευτής αναγκάστηκε να  εξηγήσει ότι με αυτό το κομμάτι δεν ωθούσε τους νέους στην ασυδοσία, όπως τον κατηγορούσαν,  αλλά ήθελε να διαμαρτυρηθεί για την επικρατούσα  άποψη ότι το σεξ ήταν κάτι που ο κόσμος, και κυρίως οι νέοι,   έπρεπε να φοβούνται. Όλη αυτή η ατμόσφαιρα βέβαια δεν  επηρέασε καθόλου την πορεία του άλμπουμ, μάλλον το αντίθετο συνέβη- μόνο στις ΗΠΑ  έφτασε στα δέκα εκατομμύρια αντίτυπα.

 

 

Praying For Time (1990)

Είναι η περίοδος που ο  τραγουδιστής  θα προσπαθήσει να  αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας από το φόβο της υπερβολικής έκθεσης.  Αποφάσισε  μάλιστα να μην εμφανιστεί  ο ίδιος στο βίντεο κλιπ του τραγουδιού, που οι στίχοι περιγράφουν την πάλη   του ανθρώπου  ενάντια στην ηθική του χρήματος και της θρησκείας. Δεν είδαν όλοι με συμπάθεια αυτή του την  επιλογή και κυρίως η δισκογραφική του εταιρία Sony,  με την οποία τρία χρόνια αργότερα οδηγήθηκε σε δικαστική διαμάχη.

 

 

Jesus To A Child  (1996)

Το εναρκτήριο κομμάτι του τρίτου του άλμπουμ,  με τίτλο «Older»,  ήταν ενδεχομένως μια από τις πιο προσωπικές του δημιουργίες. Αν και δεν ήταν ευρέως γνωστό εκείνη την εποχή, τρία χρόνια νωρίτερα είχε χάσει τον  σύντροφό του,  Ανσέλμο Φελέπα,  από Aids . Ενώ ο τραγουδιστής απέφευγε να μιλάει ανοιχτά για αυτή του την απώλεια, ο σκανδαλοθηρικός τύπος έκανε συχνά αναφορές σχετικά με τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Ο ίδιος τότε  απάντησε  με θάρρος, λέγοντας ότι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα  είναι  να αποδεχθεί ο σύγχρονος άνθρωπος πως η σεξουαλικότητα είναι στην ουσία μια πάρα πολύ θολή περιοχή.

 

 

Outside  (1998)

Το 1998  θα αναγκαστεί  να απαντήσει στο ερώτημα για την σεξουαλική του ταυτότητα,  όταν συνελήφθηκε σε δημόσιες τουαλέτες του Λος Άντζελες για άσεμνη συμπεριφορά. Αντί να υποχωρήσει ταπεινωμένος,  εκείνος  αποφάσισε να βγει δημόσια και να αντιμετωπίσει τα ταμπλόιντ με σθένος και χιούμορ,  δηλώνοντας στο CNN ότι είχε την πρώτη του ομοφυλοφιλική σχέση στην ηλικία των 27,  συμπληρώνοντας ότι τα τραγούδια που έγραψε όταν ήταν με γυναίκες μιλούσαν αληθινά για τις γυναίκες, όπως ακριβώς κι εκείνα που έγραψε για άντρες, όταν βρήκε τον πραγματικό του εαυτό.  Δεν έμεινε όμως  μόνο  σε δηλώσεις. Έτσι λοιπόν εμπνεύστηκε το «Outside»,  ένα  κομμάτι στο οποίο παρωδούσε τον εαυτό του, ενώ στο  βίντεο κλιπ  εμφανιζόταν ντυμένος αστυνομικός να χορεύει σε δημόσια τουαλέτα,  η οποία μετατρεπόταν σε ντίσκο. Το τραγούδι έφτασε στο νούμερο 2 των βρετανικών charts και έγινε το μεγαλύτερο  παράδειγμα  πώς ένα γεγονός που απείλησε την καριέρα του με καταστροφή  και ταπείνωση,  μετατράπηκε  σε  μια απελευθερωτική πράξη προσωπικής εξιλέωσης.