Μαλάλα: Το κορίτσι που κορόιδεψε το θάνατο έγινε 20 ετών  | 0 bovary.gr
Μαλάλα: Το κορίτσι που κορόιδεψε το θάνατο έγινε 20 ετών | 0 bovary.gr
MALALA DAY

Μαλάλα: Το κορίτσι που κορόιδεψε το θάνατο έγινε 20 ετών


Το κορίτσι που, με τη στάση της, έγινε θρύλος σήμερα γίνεται 20 χρονών. Αυτή είναι η ιστορία της. 

Ήταν 14 χρονών και πήγαινε σχολείο όταν πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε σοβαρά από τους Ταλιμπάν επειδή υπερασπιζόταν το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. 

Η δράση και η ιστορία της, όμως, ξεκινούν ακόμα νωρίτερα. Στα 11 της χρόνια άρχισε να γράφει στο μπλογκ της στο BBC με ψευδώνυμο, τόσο για λόγους απόκρυψης της ταυτότητας της, όσο κι επειδή το πραγματικό της όνομα σημαίνει «άσχημα νέα» στη γλώσσα της. 
Έτσι, ως Gul Makai μιλούσε για την ψυχική και πνευματική κακοποίηση που βίωνε υπό τον ζυγό της τρομοκρατίας των Ταλιμπάν στο Πακιστάν και υποστήριζε δυνατά τη θέση της ενάντια στην απαγόρευση οι γυναίκες να συμμετέχουν στην εκπαίδευση. 

Τα κείμενά της είχαν απήχηση και έτσι σε μικρό χρονικό διάστημα έκανε γνωστό το πραγματικό της προφίλ. Το 2009 μάλιστα, άρχισε να εμφανίζεται στην τηλεόραση και δημοσίως, υποστηρίζοντας το δικαίωμα των γυναικών στη γνώση.

 

 

It's Malala's last day of school! She says, "I promise to ​keep fighting​ until the day that every girl can put on her uniform, pack up her books and walk to school without fear." [Link in bio]

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Malala Fund (@malalafund) στις Ιούλ 7, 2017, 3:33μμ PDT

 

Το 2012, οι Ταλιμπάν, έχοντας στοχοποιήσει τη Μαλάλα για τις «προοδευτικές» της απόψεις και τάσεις, συμφώνησαν ότι ήταν «αναγκαίο» να τη σκοτώσουν.

Έτσι, το πρωί της 9ης Οκτωβρίου του 2012, ένας εκτελεστής των Ταλιμπάν εισέβαλε μέσα στο σχολικό λεωφορείο που είχε πάρει για να επιστρέψει σπίτι. «Ποια απ’ όλες είναι η Μαλάλα; Μιλήστε, αλλιώς θα σας πυροβολήσω όλες», φώναξε και μόλις εκείνη υπέδειξε τον εαυτό της την πυροβόλησε μια φορά. Η σφαίρα πέρασε ξυστά από το κεφάλι και το λαιμό της και -ευτυχώς- κατέληξε στον ώμο της με αποτέλεσμα να μην την σκοτώσει, αλλά να την τραυματίσει σοβαρά. Κατά τη διάρκεια της απόπειρας δολοφονίας τραυματίστηκαν άλλες δύο συμμαθήτριες της. 

Το φρικτό γεγονός αναπαράχθηκε από τα μέσα σε όλο τον κόσμο προκαλώντας μια έκρηξη συμπαράστασης (και παγκόσμιας προσευχής) προς την 15χρονη τότε μαθήτρια, τόσο στο Πακιστάν για να ζήσει. 

«Δεν της επιτεθήκαμε επειδή ύψωσε τη φωνή της υπέρ της εκπαίδευσης. Της επιτεθήκαμε επειδή ήταν αντίθετη με τους μουτζαχεντίν (ιερούς πολεμιστές)», επισήμαναν οι Ταλιμπάν στην επίσημη ανακοίνωση τους εξαγριώνοντας τα ήδη αποτροπιασμένα πλήθη κόσμου που ήταν στο πλευρό της Μαλάλα. «Η σαρία (ο ισλαμικός νόμος) αναφέρει ότι ένα παιδί μπορεί να δολοφονηθεί επειδή μιλά κατά του Ισλάμ», ανέφεραν αργότερα στην επίσημη ανακοίνωση τους. 

AP
AP

Όσο Μαλάλα βρισκόταν στο κρεβάτι της ανάρρωσης κι ενώ οι γιατροί της αφαίρεσαν τη σφαίρα από τον ώμο, πολλοί έλεγαν πως ακόμα κι αν καταφέρει να επανέλθει πλήρως, θα έμενε στην ιστορία ως μία από τις λίγες φωνές που κατάφεραν να τα βάλουν με τους εξτρεμιστές, αλλά έσβησαν μετά την επίθεση. Όμως με τη Μαλάλα δεν έγινε έτσι. Το αντίθετο μάλιστα. 

Η Μαλάλα όχι μόνο δεν υπέκυψε στις επιθέσεις της τρομοκρατίας, αλλά ύψωσε ακόμα περισσότερο το ανάστημά της ενάντια στους τρομοκράτες.   

Ένα χρόνο μετά της απονεμήθηκε το Βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης και δύο χρόνια μετά, τον Οκτώβριο του 2014, στα 17 της χρόνια, τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της υπέρ του δικαιώματος των κοριτσιών στην εκπαίδευση

AP
AP

Από τότε, δεν έχει σταματήσει την ακτιβιστική της δράση. Για την ακρίβεια αυτή ήταν μόνο η αρχή της δημόσιας δράσης της. 

 

 

Μετά τον πυροβολισμό, όταν η κατάσταση της υγείας της σταθεροποιήθηκε μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth στο Μπέρμινχαμ της Αγγλίας, εκεί δηλαδή που, λίγο αργότερα, ίδρυσε το Malala Fund. Πρόκειται για μια ΜΚΟ που μάχεται για να κάνει τον κόσμο ένα μέρος όπου κάθε κορίτσι θα έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και στη δημιουργία.


Το 2013 συνέγραψε (μαζί με τη βρετανίδα δημοσιογράφο Christina Lamb) την βιογραφία της, Με λένε Μαλάλα (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη) το οποίο έγινε διεθνές best-seller ενώ 2 χρόνια αργότερα η ζωή της έγινε το θέμα του  ντοκιμαντέρ του David Guggenheim He Named Me Malala (o τίτλος της ταινίας αναφέρεται στον Αφγανό εθνικό ήρωα Malalai of Maiwand, από τον οποίο εμπνεύστηκαν οι γονείς της για να της δώσουν αυτό το όνομα). 

Μεταξύ άλλων, η θαρραλέα Μαλάλα, τον Ιούλιο του 2013 μίλησε στη Συνέλευση των Νέων στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, όπου είπε τη χαρακτηριστική της φράση «ένα παιδί, ένας δάσκαλος κι ένα βιβλίο μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο». 


«Στις 9 Οκτωβρίου με πυροβόλησαν στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού και νόμισαν ότι οι σφαίρες θα με κάνουν να σιωπήσω, όμως απέτυχαν. Απ' αυτή τη σιωπή ξεπήδησαν χιλιάδες φωνές. Σήμερα δεν είναι η ημέρα της Μαλάλα, είναι η ημέρα όλων των γυναικών, των αγοριών και των κοριτσιών που ύψωσαν τη φωνή τους για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Δεν βρίσκομαι εδώ για να πάρω εκδίκηση από τους Ταλιμπάν αλλά για να υπερασπιστώ το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση», είπε η έφηβη που καταχειροκροτήθηκε από το ακροατήριο. 
Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς έβγαλε λόγο στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ένα μήνα αργότερα δέχτηκε πρόσκληση από τον πρόεδρο της Αμερικής, Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος ζήτησε να τη γνωρίσει από κοντά. 

Τον Ιούλιο του 2014, η Γιουσαφζάι μίλησε στη Διάσκεψη Κορυφής για τα κορίτσια στο Λονδίνο, υποστηρίζοντας τα δικαιώματα τους και τον Οκτώβριο του 2014, αφού έλαβε το Παγκόσμιο Βραβείο για τα Δικαιώματα του Παιδιού στο Mariefred της Σουηδίας, έκανε δωρεά 50.000 δολαρίων μέσω της UNRWA για να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση 65 σχολείων στη Γάζα. 

Για τρία συναπτά έτη (2013, 2014 και 2015) το περιοδικό Time, την είχε στη λίστα με τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους του πλανήτη ενώ στα 18 της, η Πακιστανή ακτιβίστρια και υπέρμαχος του δικαιώματος των νεαρών κοριτσιών στην εκπαίδευση μπήκε στο κλαμπ των εκατομμυριούχων, χάρη στις πωλήσεις του βιβλίου για τη ζωή της και τις ομιλίες της σε όλον τον κόσμο.


Από τον Απρίλιο του 2017, η Μαλάλα, έχει ξεκινήσει την περιοδεία Girl Power Trip και επισκέπτεται κορίτσια που ζουν σε χώρες της Βόρειας και Λατινικής Αμερικής, της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής προκειμένου να τα συναντήσει από κοντά, να ακούσει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και να αγωνιστεί για το δικαίωμα τους στην εκπαίδευση. 

 

 


Το κορίτσι που στα 14 της χρόνια τρομοκράτησε την ίδια την τρομοκρατία και έγινε σύμβολο θάρρους και έμπνευσης για εκατομμύρια γυναίκες και έφηβες σε όλο τον κόσμο δεν έχει πάψει ούτε μια ημέρα να αγωνίζεται για το δικαίωμα στην εκπαίδευση.
Σήμερα, 12 Ιουλίου 2017, έγινε 20 χρονών. 

Η Μαλάλα έχει σαν παράδοση να «εκμεταλλεύεται» την συγκεκριμένη ημέρα για να τονίσει τα δικαιώματα των κοριτσιών. Έτσι, γιόρτασε τα γενέθλια της στο Ιράκ, σε έναν χώρο συγκέντρωσης των οικογενειών που έφυγαν μετά τις πρόσφατες ανεπιτυχείς προσπάθειες του ιρακινού κράτους να ανακτήσει την πόλη Μόσουλ από το Ισλάμ. 

«Ελπίζω να παραμείνετε δυνατές, να ξαναπάτε στο σχολείο όσο το δυνατόν πιο σύντομα και να πιστέψετε ότι το μέλλον σας θα είναι πιο φωτεινό από τις σκοτεινές μέρες που αφήσατε πίσω σας», είπε απευθύνοντας μήνυμα δύναμης και ελπίδας στα κορίτσια.

«Υπάρχουν τόσα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν: από τα πιο μεγάλα, όπως οι παιδικοί γάμοι και η παιδική πορνεία μέχρι τη φτώχεια και τα εκμηδενιστικά. Η φωνή μου είναι η φωνή όλων των κοριτσιών του πλανήτη και θα παραμείνω δυνατή, συγκεντρωμένη και διαυγής για να συνεχίσω να το μιλάω για εκείνες», δήλωσε σήμερα η, 20χρονη πια, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ η οποία μέσα στο σκοτάδι του εξτρεμισμού κατάφερε, με τη στάση της, να φωτίσει την ελπίδα. 
 
 

ΑP
ΑP