Cinta Tort Cartró/ Ιnstagram
Cinta Tort Cartró/ Ιnstagram
30|07|2017 13:29
SHARE
CINTA TORT CARTRO

Cinta Tort Cartró: H δασκάλα που κάνει τις ατέλειες του γυναικείου σώματος έργα τέχνης


Aντί να προσπαθεί να εξαλείψει τις ραγάδες από το γυναικείο κορμί με κρέμες και άλλες θεραπείες (όπως συνηθίζεται), η 21χρονη Ισπανίδα καλλιτέχνιδα και δασκάλα, Cinta Tort Cartró (τη βρίσκετε με το όνομα Zinteta στο Instagram) τις αναδεικνύει προσπαθώντας να αλλάξει όλη την αρνητική αντίληψη απέναντι στις ατέλειες του γυναικείου σώματος.

Η Cartró δε διστάζει να πάρει θέση απέναντι στην «ανδροκρατούμενη κουλτούρα» και φιλοδοξώντας να αποτελέσει πηγή έμπνευσης αλλά και να εκπαιδεύσει την κοινότητά της, ζωγραφίζει τις ατέλειες στα γυναικεία σώματα με στόχο να αναδείξει την μοναδικότητα και την ομορφιά τους.

Έτσι λοιπόν μετατρέπει ραγάδες και σημάδια σε λαμπυρίζοντα έργα τέχνης με χρώματα και γκλίτερ. Όπως είπε η Cartró στο Yahoo Beauty: «Όλα ξεκίνησαν ως μια μορφή προσωπικής έκφρασης, αλλά γρήγορα εξελίχθηκαν σε ένα κοινωνικό σχόλιο για την ανδροκρατούμενη κοινωνία στην οποία ζούμε».

«Συμβαίνουν πολλά στην πόλη μου για τα οποία δεν θέλω να σωπάσω, όπως η μικρή επιθετικότητα των αντρών απέναντι στο γυναικείο σώμα. Το ξέρω ότι υπάρχουν μέρη και χώρες που τα πράγματα είναι σαφώς χειρότερα από ότι στην Ισπανία, αλλά και πάλι αυτό δεν είναι λόγος ούτε για σιωπή, ούτε για συμβιβασμό, ούτε για αδράνεια».

 

 

 

Η Cartró παρατήρησε ότι ξεφυλλίζοντας τα περιοδικά έβλεπε συνεχώς φωτοσοπαρισμένα, μη αληθοφανή σώματα, που καθιστούσαν ακόμα πιο δύσκολη την αποδοχή της εικόνας της και των ατελειών της από την ίδια. «Υπάρχουν πολλά σώματα, κι αυτή η ποικιλία, η διαφορετικότητα είναι ο αληθινός πλούτος», έγραψε σε μία φωτογραφία της, «όλα τα σώματα είναι έχουν σημάδια, τρίχες, φακίδες, ραγάδες, καμπύλες, γραμμές, ρυτίδες και όλα είναι εξίσου πολύτιμα. Είναι καιρός να αρχίσουμε να αγαπάμε και να σεβόμαστε το σώμα μας, γιατί στο τέλος της ημέρας, αυτό είναι το μέσο μας για να επικοινωνούμε με τον υπόλοιπο κόσμο, κι αν δε το αποδεχτούμε δεν είμαστε ποτέ χαρούμενοι».

 

 

 

 

 

 

 

Μία από τις τωρινές της σειρές έργων έχει τίτλο #manchoynomedoyasco, (το οποίο ελεύθερα μπορούμε να αποδώσουμε ως «Λερώνομαι και δεν αηδιάζω») και είναι κομμάτι ενός μεγάλου συνόλου σύγχρονων καλλιτεχνών και έργων που έχουν ως βασικό στόχο να απαλλάξουν τις γυναίκες από το στίγμα της έμμηνου ρύσης.