NDP Photo Agency
NDP Photo Agency
ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

H Kατερίνα Ευαγγελάτου, σκηνοθέτις της Άλκηστης, παρέδωσε μαθήματα στιλ στην Επίδαυρο


Κατάμεστο ήταν το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 28 και 29 Ιουλίου για την Αλκηστη του Ευρυπίδη που το φετινό καλοκαίρι παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο αναθέτοντας την σκηνοθεσία στην ταλαντούχα Κατερίνα Ευαγγελάτου.

Οι κριτικές για την παράσταση, διθυραμβικές. Είναι η πρώτη φορά που η Κατερίνα Ευαγγελάτου σκηνοθετεί έργο στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (Η ίδια έχει παίξει ως ηθοποιός στην Επίδαυρο αλλά υπήρξε και βοηθός του Λευτέρη Βογιατζή στην «Αντιγόνη»).

Στο σημείωμά της για την παράσταση η ίδια γράφει: «Η συνύπαρξη τραγικών καικωμικών στοιχείων στο έργο, οι εκπληκτικές ρεαλιστικές του λεπτομέρειες, καθώς και το αινιγματικό τέλος του, καθιστούν την Άλκηστη μοναδική και δυσχεραίνουν την ειδολογική κατάταξή της. Αν είναι τραγωδία, τότε είναι μια τραγωδία που γελάει σαρκαστικά και κλείνει δίχως κάθαρση. Αν είναι κωμωδία, τότε το γέλιο παγώνει στα χείλη μας σαν διαρκής υπενθύμιση της θνητότητάς μας. Το φινάλε είναι ειρωνικό και διφορούμενο: η Άλκηστη και επιστρέφει από τον Θάνατο και δεν επιστρέφει. Η παράσταση τοποθετεί το έργο σε μία ανδροκρατούμενη στρατιωτική κοινωνία της νεότερης Ελλάδας, όπου η ζωή της Γυναίκας είναι σαφώς μικρότερης αξίας από εκείνη του Άνδρα και οι πολίτες δεν τολμούν να αντιταχθούν στις εντολές του αρχηγού τους. Ήδη την εποχή που γράφτηκε (438 π.Χ.) η Άλκηστη ήταν ένα τολμηρό σχόλιο στους ηγέτες αλλά και στον θεσμό του γάμου».

Η παρουσία της στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, παρέδωσε μάθηματα στιλ και η εμφάνισή της θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η αποθέωση του μίνιμαλ, η γοητεία της απλότητας που συναντά τη διαχρονικότητα.

Ενα μάξι φόρεμα στο λευκό του πάγου ήταν αρκετό για να εντυπωσιάσει. Η ίδια καταχειροκροτήθηκε και μετά το τέλος της παράστασης φωτογραφήθηκε με τους συντελεστές της και με συναδέλφους και φίλους που έδωσαν το παρών εκεί για να παρακολουθήσουν την απόδοση του έργου του Ευρυπίδη.

Φωτογραφίες: NDP Photo Agency