AP Images
AP Images
31|07|2017 16:05
SHARE
ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 89 ΕΤΩΝ

Πέθανε η ντίβα του γαλλικού σινεμά, Jeanne Moreau


Πέθανε στο Παρίσι σε ηλικία 89 ετών, η ντίβα του γαλλικού κινηματογράφου, Jeanne Moreau.

H είδηση του θανάτου της γνωστοποιήθηκε από την εκπρόσωπό της. Το ίνδαλμα του γαλλικού σινεμά, η ηθοποιός που άφησε για πάντα το απότυπωμά της στην έβδομη τέχνη για την σαγηνευτική ομορφιά της και την επιβλητική φωνή της, απεβίωσε στο διαμέρισμά της όπως διευκρίνισε η Ζαν Οτεσέρ, δήμαρχος του 8ου διαμερίσματος της γαλλικής πρωτεύουσας. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ΑΠΕ και σύμφωνα με πληροφορία του περιοδικού Closer, η οικιακή βοηθός της βρήκε τη Ζαν Μορό νεκρή όταν πήγε στις 7.30 το πρωί στο σπίτι της οδού Φομπύρ Σεντ-Ονορέ για να αρχίσει τη δουλειά της.

H καριέρα της ξεκίνησε το 1947 στο θέατρο, έγινε βασικό στέλεχος της Κομεντί Φρανσέζ την περίοδο 1947-1951, ακολούθησε η συνεργασία της με το Theatre National Populaire και έπειτα έκανε προσωπικούς θιάσους.

Ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα των Σαίξπηρ, Μολιέρου, Μαριβώ, Ζωρζ Φεντώ, Ιβάν Τουργκένιεφ, Αντρέ Ζιντ, Ζαν Κοκτώ, Τζπρτζ Μπέρναρ Σο, Τένεσι Γουίλιαμς, Πέτερ Χάντκε, Χάινερ Μύλερ και συνεργάστηκε με μεγάλους σκηνοθέτες όπως ο Πίτερ Μπρουκ, ο Κλωντ Ρεζύ, ο Αντουάν Βιτέζ και ο Κλάους Μίκαελ Γκρύμπερ).

Το 1949 έκανε το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο στο φιλμ «Dernier amour». Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο σε ταινίες του παραδοσιακού εμπορικού κυκλώματος όσο και σε ταινίες του Νέου Γαλλικού Κύματος. Συνεργάστηκε με σκηνοθέτες όπως ο Φρανσουά Τρυφώ, ο Λουί Μαλ, ο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ και ο Ζαν Ρενουάρ.

 

 

Φωτογραφίες: Associated Press