Apimages
Apimages
ΠΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ

Το μήνυμα της Τζούντι Ντεντς στους ηλικιωμένους: Μην εγκαταλείπετε τo sex


Η σεξουαλική ζωή είναι ένας τομέας της ζωής που δεν θα πρέπει να εγκαταλείπεται από τους ηλικιωμένους ήταν το μήνυμα της Bρετανίδας ηθοποιού Τζούντι Ντεντς, που βρίσκεται αισίως στην ένατη δεκαετία της ζωής της.

Μιλώντας στο Radio Times, με αφορμή τον ρόλο της ως βασίλισσα Βικτωρία στην ταινία «Victoria and Abdul» που εξιστορεί τη σχέση της γαλαζοαίματης με τον Ινδό λογιστή Αμπντούλ Καρίμ προς το τέλος της ζωής της, η 82χρονη Ντεντς ήταν σαφής:

«Οπωσδήποτε εξακολουθείς να νιώθεις την επιθυμία (σ.σ. για σεξ). Φεύγει αυτό ποτέ; Στους ηλικιωμένους θα έλεγα "μην το βάζετε ποτέ κάτω"».

Η Οσκαρική ηθοποιός εξήγησε ότι η αγάπη της Βικτώριας για τον υπάλληλο ήταν μια ενδιαφέρουσα εξερεύνηση του πώς ο έρωτας δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των νέων.

Apimages
Apimages

Στην ταινία η Ντεντς υποδύεται την βασίλισσα Βικτωρία η οποία σε ηλικία 68 ετών είχε στενές σχέσεις με τον 24χρονο Καρίμ Αμπντούλ, ο οποίος έγινε στενός φίλος της, προκαλώντας το θυμό των παιδιών της για τις κοινωνικές ιεραρχίες της εποχής.

Μετά το θάνατό της, η περισσότερη αλληλογραφία μεταξύ του ζεύγους καταστράφηκε και ο Καρίμ εξορίστηκε πίσω στην Ινδία. Παρόλο που δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η σχέση τους ήταν σεξουαλική, οι επιστολές που διασώθηκαν αποκαλύπτουν ότι συζητούσαν πολύ προσωπικές λεπτομέρειες της ζωής τους, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών στάσεων που θα βοηθούσαν την γυναίκα του Καρίμ να μείνει έγκυος. 

Για την Οσκαρική ηθοποιό η επιστροφή στη μεγάλη οθόνη με βασιλικά ενδύματα ήταν απροσδόκητη: «Ποτέ δεν περίμενα να επιστρέψω για να παίξω αυτόν τον ρόλο, αλλά εξακολουθούσα να έχω πολύ αγάπη για αυτόν τον χαρακτήρα. Πριν από την ταινία "Η Μεγαλειοτάτη Κυρία Μπράουν" δεν είχα κινηματογραφική καριέρα και βλέπω αυτήν την ιστορία σαν ένα είδος συνέχειας της ταινίας εκείνης της περιόδου. Το σενάριο ήταν όμορφο και η συνεργασία με τον Στίβεν και πάλι ήταν μια ακαταμάχητη πρόταση για μένα. Ήξερα την ιστορία αυτής της φιλίας και απλά διάβασα ξανά βιβλία ιστορίας για να εμβαθύνω. Ήταν μοναδικό».

Ετσι, η 82χρονη ηθοποιός του Χόλιγουντ, που έγινε δημοφιλής από τον ρόλο της Μ στην ταινία του Τζέιμς Μποντ, πιο δραστήρια από ποτέ καλεί τους ηλικιωμένους να μην παραμελούν την σεξουαλική τους ζωή. 

Πρόσφατα η Ντεντς ξεκίνησε μια νέα σχέση με τον συντηρητή Ντέιβιντ Μιλς, 73 ετών. Ο επί σειρά 30 ετών σύζυγός της πέθανε από καρκίνο το 2001 και η ηθοποιός πρόσφατα μίλησε για το πώς η σχέση της με τον Μιλς της είχε δώσει μια νέα επιθυμία για ζωή. Ωστόσο η ίδια έχει αποκλείσει την ιδέα ενός νέου γάμου. 

Την συμβουλή της Βρετανίδας ηθοποιού έρχεται να επιβεβαιώσει και η έρευνα της σχολής Κοινωνικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ που έδειξε ότι η συναισθηματική πλευρά του σεξ ήταν πιο πλήρης για όσους είχαν ξεπεράσει τα 80 τους χρόνια.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το 74% των γυναικών και το 72% των ανδρών μεταξύ 75 και 85 δήλωσαν ότι το ικανοποιητικό σεξ ήταν απαραίτητο για τη διατήρηση μιας σχέσης.