Ο σεφ Σεμπαστιέν Μπρα μαζί με φίλους, Φωτογραφία: Instagram/ auberie
Ο σεφ Σεμπαστιέν Μπρα μαζί με φίλους, Φωτογραφία: Instagram/ auberie
ΣΕΜΠΑΣΤΙΕΝ ΜΠΡΑ

Γιατί αυτός ο διάσημος σεφ ζήτησε να αφαιρεθεί από τον οδηγό Michelin


Να εξαιρεθεί από τον ταξιδιωτικό οδηγό της Michelin ζητά ο βραβευμένος με τρία αστέρια σεφ, Σεμπαστιέν Μπρα, του εστιατορίου Le Suquet στο Λαγκιόλ της Aβερόν, στη νότια Γαλλία.

Σε μια δήλωση που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Γάλλος σεφ ζητά να μην συμπεριληφθεί η επιχείρησή του στον επόμενο κατάλογο των διάσημων αστεριών Michelin.

Στην αίτησή του, ο Μπρα, επικεφαλής του εστιατορίου για δέκα χρόνια, επικαλείται τη «μεγάλη πίεση» που αποτελεί η διάκριση αυτή. Σημειώνει ότι θέλει να «ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο της επαγγελματικής του ζωής χωρίς την ανταμοιβή του κόκκινου οδηγού, αλλά με το ίδιο πάθος για τη μαγειρική».

Δηλώνει δε ότι έχει πίστη στην ομάδα του και πως θα συνεχίσει να επιδιώκει την αριστεία.  

«Στα 46 μου θέλω να δώσω ένα νέο νόημα στη ζωή μου: την επαγγελματική μου ζωή, τη ζωή μου γενικά, και να επαναπροσδιορίσω αυτό το ουσιαστικό» εξηγεί. «Σήμερα, θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι, να συνεχίσουμε με γαλήνη, χωρίς στρες...» καταλήγει. 

Instagram/ josedediosquevedo
Instagram/ josedediosquevedo

«Ο οδηγός Michelin λαμβάνει υπόψη το αίτημα του Μπρα, σεφ του εστιατορίου τριών αστέρων να μην περιληφθεί στον προσεχή οδηγό γαστρονομίας και θα εξετάσει το αίτημά του, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά», ανακοίνωσε η Κλερ Ντορλάν-Κλοζέλ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ομίλου Michelin. 

Ωστόσο διευκρίνισε πως η εξαίρεση του μάγειρα δεν θα γίνει «αυτόματα» καθώς θα πρέπει να προηγηθεί συζήτηση από την αρμόδια συντακτική ομάδα του οδηγού. 

Αν και κανείς άλλος μάγειρας δεν έχει ζητήσει στο παρελθόν κάτι παρόμοιο, αρκετοί είναι εκείνοι που άφησαν στην άκρη τα τιμητικά αστέρια του οδηγού. Σεφ όπως ο Αλέν Σαντερέν, ο Ολιβιέ Ρελινγκέρ και ο Αντουάν Βεστερμάν, παρέδωσαν τα αστέρια τους - ο Βέστερμαν μάλιστα είχε κλείσει το ρεστοράν του το 2008. 

Οσον αφορά τη «μεγάλη πίεση» που επικαλείται ο Σεμπαστιέν Μπρα ότι οφείλεται στα τρία αστέρια, η Κλοζέλ υπογραμμίζει ότι αυτή είναι «έμφυτο χαρακτηριστικό της άριστης ποιότητας».

«Η υπεροχή προϋποθέτει εργασία και σοβαρότητα, αυτό είναι αναμφισβήτητο». Αλλά αυτό δεν ισχύει μόνο για τον τομέα της γαστρονομίας, ισχύει επίσης για τους πρωταθλητές.

«Εμείς συνηθίζουμε να λέμε στους σεφ, μην δουλεύετε για τον οδηγό, δουλέψτε για τον πελάτη», προσθέτει. 

Σημειώνεται ότι ο Σεμπαστιάν Μπρα είναι γιος του επίσης βραβευμένου με τρία Michelin σεφ, Μισέλ Μπρα, ο οποίος το 1992 άνοιξε το εστιατόριο Le Suquet, ενώ τον Ιούνιο του 2002 άνοιξαν μαζί ένα δεύτερο εστιατόριο στο Windsor Hotel στο Χοκάιντο της Ιαπωνίας.