Αυτή η blogger εξαπάτησε χιλιάδες ανθρώπους λέγοντας ότι νίκησε τον καρκίνο με διατροφή και εναλλακτικές θεραπείες | 0 bovary.gr
Αυτή η blogger εξαπάτησε χιλιάδες ανθρώπους λέγοντας ότι νίκησε τον καρκίνο με διατροφή και εναλλακτικές θεραπείες | 0 bovary.gr
ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΙ

Αυτή η blogger εξαπάτησε χιλιάδες ανθρώπους λέγοντας ότι νίκησε τον καρκίνο με διατροφή και εναλλακτικές θεραπείες


Η 25χρονη από την Αυστραλία που υποδύθηκε την καρκινοπαθή καλείται να πληρώσει 410.000 δολάρια για εξαπάτηση καταναλωτών.

Επίλογος δόθηκε σε δικαστική αίθουσα της Μελβούρνης στην πολύκροτη υπόθεση εξαπάτησης από την wellness blogger Μπελ Γκίμπσον.

Η 25χρονη τον Μάιο του 2013 έχτισε μια ολόκληρη αυτοκρατορία διατροφής και ευεξίας πάνω στο γεγονός πως δήθεν κατάφερε να επιβιώσει από τον καρκίνο στον εγκέφαλο με τον οποίο διαγνώστηκε, μόνο και μόνο επειδή έκοψε τη γλουτένη και τα γαλακτοκομικά και αφιερώθηκε στην ολιστική ιατρική.

«Πιστεύω πως οι άνθρωποι έχουν έρθει σε αυτό τον κόσμο για να γίνουν δάσκαλοι. Και ξέρω πως αψήφησα τόσους πολλούς κανόνες της ζωής και του σύμπαντος για κάποιο λόγο», είχε δηλώσει σε μια παλιότερη συνέντευξή της. 

Ολα αυτά όμως ήταν ψέμα καθώς δεν είχε ποτέ καρκίνο και τώρα καλείται να πληρώσει 410.000 δολάρια (348.000 ευρώ) για εξαπάτηση καταναλωτών δίνοντας ψεύτικες υποσχέσεις.

Η Γκίμπσον εμπορεύτηκε την αυτοσχέδια θεραπεία της μοσχοπουλώντας το ψέμα της με εφαρμογή (app) για smartphones, κοροϊδεύοντας ακόμη και την Apple που συνεργάστηκε μαζί της προκειμένου να είναι διαθέσιμη η εφαρμογή της και για το Apple Watch.

Παριστάνοντας ότι νίκησε τον καρκίνο, η Γκίμπσον θησαύρισε προσβάλλοντας και κοροϊδεύοντας τους πάντες. 

Σήμερα το ψέμα της τιμωρείται καθώς οι δικαστικές αρχές της Αυστραλίας την έκριναν ένοχη για παραπλάνηση του κοινού.

Ο συνήγορος του καταναλωτή της πολιτείας Βικτόρια προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον της Γκίμπσον και το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο δικαίωσε την υπηρεσία κρίνοντας ότι η Γκίμπσον προέβη σε «παραπλανητικές» ενέργειες καθώς προώθησε το βιβλίο της και την εφαρμογή για κινητά με ψευδείς ισχυρισμούς.

Από την εφαρμογή και το βιβλίο μαγειρικής της (και τα δύο με το όνομα The Whole Pantry) έβγαλε 420.000 δολάρια Αυστραλίας, και είχε υποσχεθεί να δώσει μέρος των χρημάτων σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Ωστόσο, αυτό φέρεται να μην έγινε ποτέ και το 2015 άρχισαν να τίθενται ερωτήματα για την ιστορία της, με τελικό αποτέλεσμα να παραδεχτεί ότι οι ισχυρισμοί της ήταν αναληθείς σε συνέντευξή της τον Μάρτιο του 2015.

«Τίποτε από όλα αυτά δεν είναι αλήθεια. Δεν ζητώ συγχώρεση. Απλά πιστεύω πως το να μιλήσω (δημόσια) για αυτό ήταν το υπεύθυνο πράγμα που έπρεπε να κάνω. Πάνω από όλα, θα ήθελα ο κόσμος να πει “OK, άνθρωπος είναι”», παραδέχτηκε στη συνέντευξή της το 2015. 

Μετά τις αποκαλύψεις, οι εκδότες της απέσυραν το βιβλίο της από την Αυστραλία και ακύρωσαν την κυκλοφορία του στις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία, δηλώνοντας πως δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν την ιστορία της.

Η δικαστής πάντως που την έκρινε ένοχη σημείωσε ότι η 25χρονη ενδεχομένως να πίστευε στα αλήθεια αυτά που ισχυριζόταν, και ίσως να είχε ψευδαισθήσεις για την υγεία της.

«Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι δεν πίστευε στ΄αλήθεια ότι πάσχει από καρκίνο. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι λογικοί πάντα», δήλωσε.