Apimages
Apimages
ΣΟΥΖΑΝ ΣΑΡΑΝΤΟΝ

Σούζαν Σάραντον: H σταρ με το ελληνικό επίθετο αποδεικνύει πως τα 70 είναι τα νέα 20


Σαν σήμερα, 4 Οκτωβρίου, γεννήθηκε η Σούζαν Σάραντον. Μια γυναίκα, που στα 76 της χρόνια, αποδεικνύει πως η γοητεία δεν έχει ηλικία. 

Mια ηθοποιός με τεράστιες επιτυχίες στο ενεργητικό της, μια γυναίκα που ξέρει να μαγνητίζει τα φλας εκπέμποντας γοητεία και να λέει ανοιχτά την γνώμη της. 

Η Σούζαν Σαράντον εκφράζει τη γυναίκα με δύναμη, αυτοπεποίθηση και αίσθημα ανεξαρτησίας. Μία γυναίκα-δυναμίτης ακόμη και κατά τον ανατρεπτικό Ντέιβιντ Μπόουι με τον οποίο μοιράστηκε τη ζωή της για τρία χρόνια.

Μία ηθοποιός που σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της έβρισκε πάντοτε χρόνο και αληθινό ενδιαφέρον για να παίρνει μέρος σε οργανώσεις που μάχονται κατά της πείνας, της φτώχειας, του ρατσισμού ή υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος. 

Αν και έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις και έχει συγκεντρώσει τέσσερις υποψηφιότητες για Οσκαρ, έχει κερδίσει μόνο μια φορά το χρυσό αγαλματίδιο, το 1995 για το ρόλο της στην ταινία «Dead Man Walking». 

Η Σούζαν Σάραντον είναι ένας θρύλος του Χόλιγουντ και αναγνωρίζεται για τους δυνατούς, αισθησιακούς και πολυσχιδείς ρόλους που έχει ερμηνεύσει.

Μητέρα, ακτιβίστρια, επιχειρηματίας, ηθοποιός και μια γυναίκα με λάμψη. Μια γυναίκα που σου εμπνέει σεβασμό. 

Παλεύοντας για να βρει νέες αφετηρίες, έκανε τατουάζ που γράφει «μία νέα αυγή, μία νέα ημέρα». 

Αυτό που λίγοι όμως γνωρίζουν είναι πως το επώνυμό της είναι ουσιαστικά ελληνικό.

Ο πρώτος και μοναδικός σύζυγος της ηθοποιού, Κρις Σαράντον, είναι γιος της Μαρίας και του Χριστόφορου Σαραντόπουλου, Eλλήνων μεταναστών που έγιναν εστιάτορες στη Δυτική Βιρτζίνια!

Παντρεύτηκαν στις 16 Σεπτεμβρίου 1967 (όταν εκείνη ήταν μόλις 20 ετών) και παρόλο που χώρισαν το 1979, η Σούζαν Σάραντον κράτησε το επίθετό της. 

«Eίμαι μανιακά μονογαμική και γι΄ αυτό τον λόγο δεν έχω μεγάλο ιστορικό στις ερωτικές σχέσεις» είχε σημειώσει σε συνέντευξή της. 

Ο δεσμός όμως που την σημάδεψε ήταν με τον ηθοποιό Τιμ Ρόμπινς, όπου ήταν μαζί για 23 χρόνια. Παρόλο που δεν παντρεύτηκαν ποτέ, απέκτησαν δύο γιους, τον Μάιλς και τον Τζακ.   

Το ζευγάρι γνωρίστηκε την δεκαετία του '80 στα γυρίσματα της ταινίας Bull Durham και χώρισε το 2009. 

«Τότε είναι που θέλεις τις φίλες σου, να μιλάς ασταμάτητα, να περπατάς και να κλαις ως το πρωί» παραδέχτηκε σε συνέντευξή της για την πρώτη περίοδο του χωρισμού τους. 

Η Σούζαν Σάραντον έχει αποκτήσει και μία κόρη, την Εύα, (τον Μάρτιο του 1985) από τον δεσμό που είχε με τον Ιταλό σκηνοθέτη Φράνκο Αμούρι.  

apimages
apimages

Στα 76 της, απόλυτα συμφιλιωμένη με την ηλικία της, αλλά και με τον νέο της ρόλο ως γιαγιά, αποδεικνύει περίτρανα ότι η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός.

Η ζωή δεν σταματάει όταν φτάνεις σε κάποια ηλικία. Για την Σούζαν Σάραντον, ισχύει μάλλον το ανάποδο: «Ανυπομονώ να μεγαλώσω, να φτάσω σε μια ηλικία που η εμφάνιση γίνεται ολοένα λιγότερο σημαντική και η ουσία είναι αυτό που είσαι».

Η τολμηρή της εμφάνιση στην επίσημη έναρξη του 70ού Φεστιβάλ Καννών, τον Μάιο του 2017, προκάλεσε αντιδράσεις. 

Η Σούζαν Σάραντον μονοπώλησε το ενδιαφέρον όλων εκείνη την ημέρα καθώς περπάτησε στο κόκκινο χαλί φορώντας ένα πράσινο φόρεμα του οίκου Alberta Ferretti με βαθύ σκίσιμο στο πόδι και ένα ακόμη πιο βαθύ ντεκολτέ. 

Και για μια ακόμη φορά, το στήθος της βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα. Για κάποιους ήταν υπερβολική και ανάρμοστη εμφάνιση, τόσο για την ηλικία της όσο και για την περίσταση.

Η Vogue πάντως την αποθέωσε και ο τίτλος που έβαλε είναι «Η Σαράντον μόλις απέδειξε πως τα 70 είναι τα νέα 20». 

Η ηθοποιός τότε δημοσίευσε στο Twitter μια παλιά της φωτογραφία από τις Κάννες και το φεστιβάλ του 1978. Μάλλον κάτι σαν απάντηση...

Πάντως η ηθοποιός έχει κατά καιρούς αναφερθεί στο θέμα της ηλικίας και της αντιμετώπισης των γυναικών μεγαλύτερης από το Χόλιγουντ.  

«Για να πω την αλήθεια δεν έχουν αλλάξει και πολύ τα πράγματα. Νομίζω ότι εάν αυτοί που έχουν τη δύναμη δεν ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την ιστορία γυναικών προχωρημένης ηλικίας, τότε οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας δεν θα παίξουν τέτοιους ρόλους» είχε σημειώσει χαρακτηριστικά.

Apimages
Apimages

Απολαμβάνοντας τον θαυμασμό των συναδέλφων της και την αγάπη του κοινού, η Σούζαν Σάραντον αποδεικνύει ότι η ευτυχία είναι το απόλυτο όπλο ομορφιάς.

Γεννημένη στο Μανχάταν και μεγαλωμένη στο Κουίνς και στο Νιού Τζέρσεϊ, η Σούζαν ήταν το μεγαλύτερο από τα εννέα παιδιά και πήγε σε καθολικό δημοτικό και καθολικό πανεπιστήμιο στην Ουάσινγκτον.

Με πολλές σπουδές, ιδιαίτερα καλλιεργημένη και περίπλοκη. Η Σούζαν Σάρντον κρατούσε πάντα τη ζωή της σε απόσταση ασφαλείας απ τα ΜΜΕ.

Πήρε τον πρώτο ρόλο της στην ταινία Joe στην ηλικία των 20, όταν συνόδευσε το σύζυγό της στη Νέα Υόρκη για να παίξει τον πρώτο του ρόλο σε ένα μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ.

Με αυτό τον αμφιλεγόμενο ρόλο ξεκίνησε την πορεία της για να εξελιχθεί τελικά σε μία από τις πιο καταξιωμένες πρωταγωνίστριες του Χόλιγουντ.

Πολλές από τις ταινίες της έγιναν αμέσως κλασικές, όπως οι «Θέλμα & Λουίζ», «Η Κυρία και ο Ταύρος» και η εκκεντρική cult επιτυχία «Ρόκυ Χόρορ Σόου».

apimages
apimages

Παθιασμένη ακτιβίστρια κοινωνικών και πολιτικών θεμάτων. Μάλιστα τον Δεκέμβριο του 2015 ήρθε στη χώρα μας για να βρεθεί στο πλευρό των προσφύγων της Λέσβου. Εχει υποστηρίξει διάφορους προοδευτικούς σκοπούς, τα δικαιώματα LGBT (ΛΟΑΤ), περιβαλλοντικά ζητήματα και τον αγώνα ενάντια στο ρατσισμό.

Είναι Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNICEF και εργάζεται σε όλο τον κόσμο για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών.

Η παγκόσμια γενική διευθύντρια της L’Oréal Paris είχε σημειώσει για την Σούζαν: «Είναι δυναμική, χαρισματική και ταλαντούχα και έχει μια συναρπαστική αντίληψη για τον εαυτό της. Ο ένθερμος ακτιβισμός, οι σαγηνευτικές κινηματογραφικές ερμηνείες και η αυθεντική γοητεία της συνεχίζουν να προτρέπουν τις γυναίκες να μην φοβούνται και να υποστηρίζουν τις απόψεις τους. Είναι μια αληθινή γυναίκα με αξία τόσο εξωτερικά όσο και στον εσωτερικό της κόσμο».