Apimages
Apimages
ΣΑΛΟΣ ΣΤΟ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ

Χάρβεϊ Γουάινσταϊν: Πώς ένας άνδρας κατάφερε να παρενοχλήσει σεξουαλικά τις πιο διάσημες ηθοποιούς του Χόλιγουντ


Διαστάσεις «μεγατόνων» λαμβάνει πλέον το σκάνδαλο που αφορά την συστηματική σεξουαλική παρενόχληση στις οποία υπέβαλε τις νεαρές ηθοποιούς που είχαν τη ατυχία να συνεργαστούν μαζί τους ο ισχυρός άνδρας των οσκαρικών παραγωγών, Χάρβεϊ Γουάινσταϊν.

Υπό το βάρος των καταιγιστικών αποκαλύψεων για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης σε ηθοποιούς και υπαλλήλους, η εταιρεία παραγωγής «The Weinstein Company» αποφάσισε να αποπέμψει τον 62χρονο Γουάινσταϊν, μία από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες του αμερικανικού κινηματογράφου.

Ενας πληθωρικός πολυεκατομμυριούχος, «κολλητός» του Μπιλ Κλίντον, της Κάιλι Μινόγκ και της Μέριλ Στριπ, παραγωγός ταινιών όπως το «Pulp Fiction», «Οι Συμμορίες της Νέας Υόρκης» και ο «Άγγλος Ασθενής» που βιώνει την απόλυτη αποκαθήλωση ύστερα από «βροχή» καταγγελιών για σεξουαλικές παρενοχλήσεις. 

Με την αποχώρησή του, στο τιμόνι της εταιρείας παραμένουν ο αδελφός του και συμπρόεδρος Μπομπ και ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Ντέιβιντ Γκλάσερ.

Σε μια δήλωση, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ανακοίνωσε την απόλυσή του το βράδυ της Κυριακής, καθώς τον απομάκρυνε από την εταιρεία της οποίας ήταν συνιδρυτής. 

Μετά τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση που αποκαλύφθηκαν σε έρευνα της εφημερίδας New York Times, ολοένα και περισσότερες μαρτυρίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τρανταχτά ονόματα του Χόλιγουντ, όπως αυτό της Αντζελίνα Τζολί και της Γκουίνεθ Πάλτροου.

Oι δύο γυναίκες του Χόλιγουντ, όπως φαίνεται είχαν πέσει κι αυτές θύματα του Γουάινσταϊν στο ξεκίνημα της καριέρας τους.

Οι αποκαλύψεις αυτές που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες έρχονται ως συνέχεια της μαρτυρίας της Ιταλίδας ηθοποιού Ασια Αρτζέντο, που είπε στην εφημερίδα New Yorker ότι ο παραγωγός την βίασε σε ένα ξενοδοχείο, κατά τη διάρκεια ενός πάρτι της Miramax το 1997. 

Εκτός από την Ασια Αρτζέντο, ο παραγωγός κατηγορείται ότι είχε βιάσει δύο ακόμα γυναίκες, την ηθοποιό Λούσια Εβανς και άλλη μια γυναίκα της οποίας το όνομα δεν έχει αποκαλυφθεί. 

Συνολικά 13 γυναίκες έχουν αποκαλύψει ότι έπεσαν θύματα των ασυγκράτητων ορέξεων του παραγωγού, μεταξύ των οποίων και οι Ροζάνα Αρκέτ και Μίρα Σορβίνο. Οι δύο τελευταίες μάλιστα ισχυρίζονται ότι η καριέρα τους υπέστη σοβαρό πλήγμα μετά τα περιστατικά, αφού ο παραγωγός τις σαμποτάρισε ενεργά, προσβεβλημένος από την απόρριψη.

Χάνει τα πάντα όπως φαίνεται ο οσκαρικός παραγωγός ταινιών του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινσταϊν καθώς και η γυναίκα του, Τζορτζίνα Τσάπμαν, αποφάσισε να τον εγκαταλείψει μετά το σκάνδαλο. 

«Η καρδιά μου σπάει για όλες τις γυναίκες που βίωσαν τεράστιο πόνο εξαιτίας αυτών των ασύλληπτων πράξεων. Επέλεξα να αφήσω τον άντρα μου», δήλωσε η 41χρονη στο περιοδικό People.

«Η φροντίδα των μικρών παιδιών μου είναι η πρώτη μου προτεραιότητα και ζητώ από τα μίντια να σεβαστούν την ιδιωτικότητά μας αυτές τις στιγμές», συμπλήρωσε. 

Οι δυο τους γνωρίστηκαν το 2003 και παντρεύτηκαν το 2007, ενώ έχουν δύο παιδιά.

Η Τσάπμαν είναι ιδιοκτήτρια της μάρκας ρούχων Marchesa και πλέον φοβάται πως κανείς δεν θα αγοράζει πια τα προϊόντα της.

Apimages
Apimages

Πολλοί στο Χόλιγουντ χαρακτήρισαν τη συμπεριφορά του Γουαϊνστάιν ένα κοινό μυστικό και έδειξαν να μην εκπλήσσονται.

Ο Γουάινσταϊν, ένθερμος υποστηρικτής τον Δημοκρατικών και υποστηρικτής της πρώην υποψήφιας στις προεδρικές εκλογές Χίλαρι Κλίντον, έχει συλλέξει τα σημαντικότερα βραβεία της Εβδομης Τέχνης στις Κάννες και κυρίως στις τελετές των Οσκαρ.

«Συνειδητοποιώ ότι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρθηκα σε συναδέλφους κατά το παρελθόν προκάλεσε πολύ πόνο και ζητώ ειλικρινά συγνώμη», δήλωσε ο ίδιος σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου.

«Στόχος μου θα είναι στο εξής να γνωρίσω τον εαυτό μου και να δαμάσω τους δαίμονες μου. Σκοπεύω να πάρω άδεια από την εταιρία και να ασχοληθώ με αυτό το πρόβλημα κατά προτεραιότητα. Μάλιστα ο παραγωγός ταινιών θέλησε να ρίξει το βάρος στις δεκαετίες που μεγάλωσε κάνοντας την απίστευτη δήλωση: «Μεγάλωσα τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, όταν όλοι οι κανόνες συμπεριφοράς και οι χώροι εργασίας ήταν διαφορετικοί».

O Γουάινσταϊν έχει στηρίξει οικονομικά και τον Μπιλ και την Χίλαρι Κλίντον, ενώ το 2013 η τότε Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών Μισέλ Ομπάμα, τον χαιρέτησε ως έναν «υπέροχο άνθρωπο» και «καλό φίλο».

Μάλιστα, η Μάλια Ομπάμα, η μεγαλύτερη κόρη του τέως προεδρικού ζεύγους, το διάστημα πριν μετακομίσει στο Χάρβαρντ για τις σπουδές της, εργάστηκε στα γραφεία της Weinstein Company στη Νέα Υόρκη.

Eως και την Παρασκευή, νομική σύμβουλος του Γουάινσταϊν ήταν η Λίζα Μπλουμ, μια φεμινίστρια δικηγόρος η οποία έχει εκπροσωπήσει πολλές φορές κατά το παρελθόν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης.

Παραιτήθηκε, όμως, το Σάββατο, περιγράφοντας νωρίτερα τον πελάτη της ως «έναν ηλικιωμένο δεινόσαυρο που μαθαίνει νέους τρόπους».