AP Images
AP Images
ΜΕΓΚΑΝ ΜΑΡΚΛ

Mέγκαν Μαρκλ: «Πρόβλημα» ή ευκαιρία για τη μοναρχία;


Μια μικρή πριγκίπισσα (έστω, δούκισσα) φεμινίστρια, είναι σίγουρα μια καλή αρχή – αλλά τι μπορεί να αλλάξει η Μέγκαν Μαρκλ, προς το καλύτερο για όλες τις γυναίκες;

Όταν η Μέγκαν γνώρισε τον Χάρι – και κυρίως όταν τον παντρεύτηκε – τα media οργίασαν. Στ’αλήθεια, μερικά σχόλια του Τύπου για την καταγωγή, την ηλικία, το επαγγελματικό/προσωπικό status, την «φυλετική διαφορετικότητα» της bride to be, άγγιξαν τα όρια της προσβολής – στην Γερμανία, μάλιστα, το κρατικό κανάλι ZDF, βρέθηκε στην ανάγκη να απολογηθεί, όταν οι εκφωνητές του κατηγορήθηκαν για «ρατσιστική μετάδοση του βασιλικού γάμου». (Φαίνεται πως χμ, περίσσεψαν κάποιες αναφορές λεπτής ειρωνείας στους «εξωτικούς καλεσμένους», την γκόσπελ χορωδία και τα ράστα μαλλιά της μητέρας της Μέγκαν…).

Το ότι, στην πορεία, η οικογένεια Mαρκλ αποδείχτηκε κάπως «δυσλειτουργική» ( ο επιεικέστερος όρος για να περιγράψει κανείς την «πανωλεθρία» που περιλαμβάνει έναν εκκεντρικό, ερημίτη πατέρα που πουλάει φωτογραφίες του στους paparazzi και δύο ετεροθαλή αδέλφια, που κάνουν καριέρα, βρίζοντας ολημερίς την Μέγκαν…), δεν έκανε τα πράγματα καλύτερα. Έκανε πάντως αρκετούς να αναρωτηθούν, μήπως η νέα δούκισσα του Sussex είναι «bad news» για τη βρετανική αυλή.

Το Μπάκιγχαμ, βέβαια, εργάζεται σκληρά για «γυαλίσει» το προφίλ της νύφης του Χάρι. Μάλιστα, μετά το γάμο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Kensington Palace το επίσημο βιογραφικό της, στο οποίο παραλείπονται σιωπηλά κάποιες «σκοτεινές» περιοχές («άβολοι» συγγενείς, προηγούμενοι γάμοι, κ.λπ) και τονίζονται σοφά, άλλες. Η φιλανθρωπική δράση της Μέγκαν, π.χ. ο αγώνας της για κοινωνική δικαιοσύνη και – ιδίως - για την ισότητα των φύλων.

Μια εκστρατεία που είχε κάνει στα 11 της για να αλλάξει μια διαφήμιση που χρησιμοποιούσε σεξιστική γλώσσα, για να πουλήσει υγρό σαπούνι. Συμμετοχές σε οργανώσεις και διεθνή fora, ομιλίες, αγώνες για την κοινωνική ενδυνάμωση των γυναικών και την συμμετοχή τους στην πολιτική και στην εκπαίδευση – η ίδια η Μέγκαν, δεν έκρυψε ποτέ, λένε οι φίλοι της πως είχε πολιτικές φιλοδοξίες. «Έλεγε πως ήθελε να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ…»

Ε, λοιπόν, το Οβάλ Γραφείο, ίσως χρειαστεί να περιμένει λίγο – αλλά και για το προφίλ της «νέας, δυναμικής γυναίκας» που έρχεται να ανανεώσει την βρετανική μοναρχία, το timing είναι ιδανικό.

Στον απόηχο του κινήματος #Μetoo, και της διακυβέρνησης ενός αποκάλυπτα σεξιστή προέδρου, που κατέβασε χιλιάδες γυναίκες στα πεζοδρόμια, η Μέγκαν δηλώνει πως «είμαι περήφανη που είμαι γυναίκα και φεμινίστρια». Αυτό είναι μια καλή – επικοινωνιακή - αρχή. Στο νέο βιογραφικό της αναφέρεται ότι «εκτός από τις υποχρεώσεις και τα έργα στήριξης προς τη Βασίλισσα, στην Μεγάλη Βρετανία και το εξωτερικό, η νέα Δούκισσα θα υποστηρίξει μια σειρά από φιλανθρωπίες και οργανώσεις». Άγνωστο ποιες, άγνωστο που.

 

Η Μέγκαν, λοιπόν (η οποία στην πρώτη επίσημη δημόσια εμφάνισή της μετά τον γάμο, έκανε μια πολύ κλασική, royalty εμφάνιση με καλσόν, Φιλιπ Τρέισι καπέλο, clutch, διαμαντένιο βραχιόλι κ.λπ), θέλει να αλλάξει τον κόσμο – ίσως όμως να πρέπει να ξεκινήσει αλλάζοντας μερικές αναχρονιστικές ανοησίες του βασιλικού look. Το να μην μπορεί να κυκλοφορεί π.χ. με γυμνά πόδια ούτε το καλοκαίρι, μπορεί να είναι μια απ’αυτές..