Ένας απλός τρόπος να κόψει το παιδί την πιπίλα -Η Κατερίνα Μαντά εξηγεί | 0 bovary.gr
Ένας απλός τρόπος να κόψει το παιδί την πιπίλα -Η Κατερίνα Μαντά εξηγεί | 0 bovary.gr
MOTHERHOOD STORIES

Ένας απλός τρόπος να κόψει το παιδί την πιπίλα -Η Κατερίνα Μαντά εξηγεί


Γιατί μαμά δεν είχα ποτέ πιπίλα;

Είναι κάτι που κατά διαστήματα με ρωτά ο Παύλος, ακόμα κι αν φτάνει αισίως τα 8 χρόνια. Το γεγονός ότι την δοκίμασα μόνο 2 φορές το φέρνει βαρέως, ειδικά όταν βλέπει ακόμα και 5χρονα παιδάκια να κυκλοφορούν στον δρόμο με πιπίλα.

Η αλήθεια είναι ότι ούτε εγώ ούτε η αδελφή μου είχαμε ποτέ και δεν πάθαμε τίποτα. Η μητέρα μας ήταν αντίθετη. Και κάπως έτσι δεν μπήκαμε στην διαδικασία να αγοράσουμε όταν γεννήθηκαν τα παιδιά. 
Όμως όταν ο Παύλος ήταν σχεδόν ενός κι είχα απηυδήσει μαζί του που δεν κοιμόταν πάνω από δύο συνεχόμενες ώρες τα βράδια, είπα να το δοκιμάσω. Και τι κατάλαβα; Τίποτα... αντί να τον ηρεμεί, την έσπρωχνε με τη γλώσσα του γιατί αισθανόταν ότι πνιγόταν. Το πρόβλημα δεν ήταν -στην περίπτωσή μας - η πιπίλα, αλλά το γεγονός ότι ο "κύριος" δεν ήθελε να κοιμηθεί στο κρεβάτι με τα κάγκελα και γι' αυτό όταν στον ενάμιση χρόνο τα αφαιρέσαμε... απλά άρχισε να κοιμάται σερί, σαν πουλάκι!

Στο θέμα μας... μελέτησα τότε πολύ για το αν " έπρεπε" να πάρουμε ή όχι! Υπάρχουν πολλοί μύθοι και η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, λειτουργώντας πάντα με την λογική ότι «μέτρον άριστον»!

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένα ποσοστό παιδιών που δεν θα την αναζητήσει αλλά και ένα μεγάλο ποσοστό που την θέλει για να νανουριστεί, να ανακουφιστεί ή να παρηγορηθεί. Αν έχετε εξαντλήσει όλες τις συμβουλές για να το ηρεμήσετε και τελικά αποφασίζετε να την χρησιμοποιήσετε, ας είναι μία με ανατομικό σχήμα κατά προτίμηση.

Τα παιδιά δεν μπερδεύουν τη θηλή της μητέρας με την πιπίλα. Δεν είναι χαζά... άλλη γεύση, άλλη αίσθηση στο στόμα! Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να σας ανησυχεί. 

Αν αποφασίσατε ότι θα την βάλετε στην ζωή σας, οκ! Αλλά όχι όλη την ημέρα, μόνο την ώρα του ύπνου και μετά από λίγο να την απομακρύνετε.
Η πιπίλα πρέπει να χρησιμοποιείται είτε για να νανουριστεί και να κοιμηθεί είτε για να ανακουφιστεί από πόνους ή κάποιες ανησυχίες. Επίσης σταματήστε την εγκαίρως. Υπάρχει περίπτωση να παρουσιαστούν προβλήματα στα δόντια, στην γνάθο, στην ανάπτυξη της γλώσσας αλλά και στον τρόπο ομιλίας. 

Έχοντας απασχολημένο το στόμα και την γλώσσα του μωρού με την πιπίλα, μειώνονται δραματικά οι ευκαιρίες να μιμηθεί ήχους, συλλαβές ή και λεξούλες, που είναι σημαντικό για την εξέλιξη του λόγου.
Δεν το λέω εγώ, αλλά οι μελέτες ανά τον πλανήτη.

Πριν από αρκετά χρόνια ήμουν αρχισυντάκτρια σε μία τηλεοπτική εκπομπή με θέμα τα παιδιά. Η παρουσιάστρια της εκπομπής είχε ένα κοριτσάκι κι εκείνη την περίοδο "πάλευε" να κόψει την πιπίλα. (Θεωρητικά όταν έρθει η στιγμή να την διακόψετε, φροντίστε να μην γίνει παράλληλα με κάτι άλλο, πχ τη διακοπή της πάνας. Καλό είναι να γίνει σταδιακά). Όμως η κατάσταση για την μικρή είχε φτάσει στο απροχώρητο. Τι σκαρφιστήκαμε; Απλά ένα βράδυ η πιπίλα "εξαφανίστηκε". Η "Νεράιδα της πιπίλας" είχε επισκεφτεί το κοριτσάκι και είχε πάρει την πιπίλα, καθώς έκρινε ότι δνε την χρειαζόταν πλέον... και στη θέση της είχε αφήσει ένα αρκουδάκι για να το έχει στην αγκαλιά της όταν έπεφτε στο κρεβάτι για ύπνο! Πιστέψτε με, δεν την αναζήτησε ποτέ πια!

Σύμφωνα με τους γιατρούς, υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει μόλυνση καθώς όταν το παιδί πιπιλάει τότε μπορεί υγρό από το στόμα να μεταφερθεί στο αυτί. Ομως αυτό συμβαίνει αν η πιπίλα δεν είναι καθαρή. Γι' αυτό και πρέπει πάντα η πιπίλα να είναι καθαρή και αποστειρωμένη.

Μερικές συμβουλές...αν αποφασίσετε να την χρησιμοποιήσετε:
-Να αποστειρώνετε τις θηλές για τους πρώτους μήνες και στη συνέχεια να τις πλένετε τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα με ζεστό νερό και σαπούνι. 
-Μη χρησιμοποιείτε μακριά κορδόνια για να τις δέσετε καθώς μπορεί να θέσετε σε κίνδυνο την ζωή του μωρού.
-Αν δείτε ότι η θηλή της πιπίλας έχει αλλάξει χρώμα ή έχει κοπεί, να την πετάξετε αμέσως και να την αντικαταστήσετε.
-Προσοχή στο μέγεθος της πιπίλας, να είναι ανάλογο της ηλικίας του παιδιού.

Κάθε Motherhood story έχει τους δικούς του πρωταγωνιστές, κι εσύ ως μαμά ξέρεις τι είναι καλύτερο για το παιδί σου! Εσύ γράφεις την δική σου ιστορία... απόλαυσέ την όπως νομίζεις !

 

Κατερινα Μαντά - Αρχισυντάκτρια theK-magazine / www.k-mag.gr