Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC
Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Οργή, θυμός και ο Καμμένος στα καμένα


Καθυστερημένα εμφανίστηκε επιτόπου η επίσημη πολιτεία. Πήγε να δει τα αποκαϊδια, την καμμένη γη, τα καμμένα σπίτια, τα καμμένα ζώα, τους καμμένους ανθρώπους. Πήγε να δώσει το παρών. Κατόπιν εορτής.

Πήγε να μιλήσει με τους συγγενείς, με όλους εκείνους που έχασαν τους δικούς τους, που έχασαν παιδιά, συζύγους, μάνες, γιαγιάδες και παππούδες. Μ΄εκείνους που έχασαν ό,τι είχαν και δεν είχαν, σπίτια και αυτοκίνητα, μ΄εκείνους που έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους. Με όλους εκείνους που έχασαν τους ανθρώπους τους. Πήγε να μετρήσει νεκρούς -καμμένους, πνιγμένους, και αγνοούμενους. Βαρύ το καθήκον. Αλλά δεν είναι αυτός ο ρόλος της. 

Και ο υπουργός Καμμένος μετέβη σήμερα στα καμμένα για να ακούσει με τ΄αυτιά του τον κόσμο να του λέει «μας είπαν βουτήξτε να σωθείτε...»

Ο πόνος, μεγάλος και βαθύς, αξεπέραστος, μέρα με τη μέρα, αυξάνεται και μεταβάλλεται, γίνεται θυμός, οργή. Μαζί με τα ερωτήματα που πολλαπλασιάζονται και ζητούν απαντήσεις, μαζί με τις απορίες που παραμένουν ανεξήγητες, οι άνθρωποι στη Ραφήνα και στο Μάτι, πρωτίστως, αλλά και όλοι εμείς μαζί, ψάχνουμε μιαν αλήθεια. Γιατί;

Γιατί δεν μπήκαν σε εφαρμογή σχέδια διάσωσης; Γιατί δεν δόθηκαν εντολές; Γιατί άφησαν τους κατοίκους μόνους, εγκλωβισμένους μέσα στη φωτιά; Γιατί χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν τη φωτιά, αυτή την καταστροφική φωτιά, χωρίς προστασία; Γιατί η πολιτεία άργησε τόσο πολύ; Γιατί δεν ανέλαβε τις ευθύνες της; 

Κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμοι, όλος ο κρατικός μηχανισμός έδειξε πόσο ανέτοιμος είναι, πόσο λίγος, πόσο ανίκανος να σταθεί απέναντι στο μεγάλο κακό και να προστατεύσει τους πολίτες της. Εκανε συσκέψεις, έκανε κάποιες δηλώσεις, έγραψε και κάτι tweet. Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Ο δήμαρχος Ψινάκης είπε ότι «φυσικά και είχαμε σχέδιο εκκένωσης Πολιτικής Προστασίας, όπως έχει κάθε δήμος, αλλά εκείνη τη στιγμή δεν προλαβαίνεις να το βάλεις σε εφαμοργή» -ασχολίαστο.... 

Και ο υπουργός Καμμένος μετέβη σήμερα στα καμμένα για να ακούσει με τ΄αυτιά του τον κόσμο να του λέει «μας είπαν βουτήξτε να σωθείτε...». Λες και το καθήκον της πολιτείας είναι να αυτοσχεδιάζει.