Φωτογραφία: Κατερίνα Μαντά
Φωτογραφία: Κατερίνα Μαντά
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΝΤΑ

Γιατί (μαμά) πρέπει να λέμε την αλήθεια;


Γιατί όσο δύσκολη κι αν είναι να την αντιμετωπίσεις, θα τα καταφέρεις και θα ξεπεράσεις το πρόβλημα που σου δημιουργεί.

Αρχή μου είναι ότι καλύτερα να πεις την αλήθεια, γιατί ούτως ή άλλως κάποια στιγμή το ψέμα αποκαλύπτεται, οπότε θα αναγκαστείς να την αντιμετωπίσεις. Η αλήθεια είναι η πραγματικότητα και πρέπει να είμαστε ρεαλιστές.

Το ψέμα ή το να μην θέλεις να δεις την αλήθεια και την πραγματική ουσία μιας κατάστασης, μόνο προβλήματα δημιουργεί. Εθελοτυφλείς... νομίζεις ότι ζεις σε έναν άλλο παράλληλο κόσμο, αλλά θα έρθει η ώρα που θα πρέπει να προσγειωθείς. Και ίσως τότε να είναι ακόμα πιο δύσκολο, γιατί θα έχεις παρασυρθείς από τον ψεύτικο κόσμο που έχεις δημιουργήσει στην φαντασία σου.

Θα πονέσεις εσύ και θα πονέσει και ο άλλος με την σκληρή πλευρά της αλήθειας, αλλά θα μάθεις, θα ξέρεις που βρίσκεσαι και που πατάς... και μετά θα προχωρήσεις παρακάτω!

Η αλήθεια είναι πολλές φορές συνώνυμη της ειλικρίνειας... κάτι που πολλοί την φοβούνται και την αποφεύγουν. Αρνούνται να σταθούν απέναντι στον καθρέφτη και να αντιμετωπίσουν τα πράγματα ως έχουν...αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση το "No answer is an answer" δεν ισχύει!
Όταν κάνεις ένα λάθος, το παραδέχεσαι. Μπορεί οι συνέπειες να είναι "τραυματικές", να στεναχωρήσεις κάποιον, να στεναχωρηθείς εσύ, πολλά μπορούν να συμβούν. Θα ζητήσεις ειλικρινή συγνώμη, αλλά θα πεις την  αλήθεια. Θα πάρεις τις ευθύνες σου... και μετά αφήνεις τον άλλον να κρίνει αν θα σε συγχωρέσει, αν θα συνεχίσει να πορεύεται μαζί σου.

Αν πεις ψέματα, πέρα από το γεγονός ότι δεν είναι ηθικό, είναι άδικο. Για σένα -που χάνεις το δίκιο σου- και κυρίως για τον άλλον που δεν του δίνεις την επιλογή για να μάθει την αλήθεια και να αποφασίσει πως θα πορευτεί γενικότερα κι απέναντί σου. Επίσης όταν αποκαλυφθεί το ψέμα... τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα, γιατί θα χάσει και την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό σου.

Ως μαμά σου, θα σε στηρίξω... θα σε συγχωρέσω και θα σε βοηθήσω για να ξεπεράσουμε μαζί και αυτή τη δυσκολία και θα βρούμε λύση. Και το ίδιο θα κάνουν οι άνθρωποι που σε αγαπούν πραγματικά γιατί μπορούν να καταλάβουν την στιγμή αδυναμίας ... κι άλλωστε όλοι οι άνθρωποι κάνουμε λάθη. Φτάνει να έχουμε το θάρρος και τα κότσια να το παραδεχτούμε...

Κατερινα Μαντά - Αρχισυντάκτρια theK-magazine / www.k-mag.gr