Πρωινό. Φωτογραφία: Shutterstock/Zurijeta
Πρωινό. Φωτογραφία: Shutterstock/Zurijeta
MOTHERHOOD STORIES

Γιατί μαμά πρέπει να τρώμε καλό πρωινό; Η Κατερίνα Μαντά απαντά


Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν είμαι πρωινός τύπος ούτε η μαμά που μέσα στην εβδομάδα θα ετοιμάσει το "φανταστικό" πρωινό στο παιδί της.

Όταν έχει σχολείο, ο Παύλος θα πιει το γάλα με τα δημητριακά του και βουρρρρ για το σχολικό. Θεωρώ πολύ πιο σημαντικό να κοιμηθεί δέκα λεπτά παραπάνω παρά να χάσει τον ύπνο του για να φάει "μεγάλο πρωινό".

Σύμφωνα με τις περισσότερες έρευνες, το σωστό πρωινό γεύμα, είναι βασικό συστατικό μιας ολοκληρωμένης διατροφής. Συγκεκριμένα, όσα παιδιά τρώνε πρωινό σε καθημερινή βάση φαίνεται να έχουν πιο υψηλό διατροφικό επίπεδο. Αυτό συμβαίνει διότι το πρωινό μπορεί να συμπληρώσει τις απαραίτητες ποσότητες βιταμινών, ασβεστίου, σιδήρου και άλλων σημαντικών στοιχείων για τον οργανισμό. Στον αντίποδα, τα παιδιά που παραλείπουν το πρωινό γεύμα ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη τους.

Φυσικά και κατά τη διάρκεια της ημέρας, στο κολατσιό αλλά και σύμφωνα με το διατροφικό πρόγραμμα του σχολείου, ο Παύλος λαμβάνει όλα τα απαραίτητα συστατικά για να έχει μία ολοκληρωμένη διατροφή. Επίσης τα σαββατοκύριακα, που ξυπνάμε αργά κι έχουμε συνήθως πολύ χρόνο, φροντιζουμε να παίρνουμε "μεγάλο πρωινό" όχι μόνο σε ποσότητα αλλά και σε ποιότητα. Έχουμε όλη την άνεση να το απολαύσουμε κάνοντας παράλληλα και "μεγάλες" συζητήσεις.

Σίγουρα θα πιει το γάλα του, θα φάει τα δημητριακά του και μία (τουλάχιστον) φέτα με πραλίνα φουντουκιού ή μέλι. Είναι παιδί που κινείται πολύ άρα έχει μεγάλη ανάγκη ο οργανισμός του από ένα πλούσιο πρωινό γεύμα.

Νομίζω όμως ότι από τη νέα σχολική χρονιά τα πράγματα θα αλλάξουν. Μεγαλώνει, γίνεται αγοράκι και στην Γ' δημοτικού οι απαιτήσεις για έναν δυνατό οργανισμό με  σωματικές και πνευματικές αντοχές είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με μία έρευνα του 2013,που διάβασα, από το Παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια σε δείγμα 1269 παιδιών ηλικίας έξι ετών, τα παιδιά που έτρωγαν καθημερινά ένα σωστό πρωινό πέτυχαν υψηλότερα σκορ στα IQ test. Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, το σωστό καθημερινό πρωινό λειτουργεί σαν επαναφόρτιση του εγκεφάλου, ειδικά όταν μάλιστα γίνεται παρουσία της οικογένειας, όπου συνδυάζεται με συζήτηση και ευχάριστες στιγμές δίνει την δυνατότητα στα παιδιά να βελτιώσουν θεαματικά το λεξιλόγιο και τον τρόπο έκφρασής τους.
Δεν είναι τυχαίο αυτό που υποστηρίζουν οι επιστήμονες ότι η κατανάλωση πρωινού επηρεάζει τις διαδικασίες που σχετίζονται με τη μνήμη, καθώς και με τη διαχείριση πολύπλοκων πληροφοριών.

Οπότε, το να αλλάξουμε τις καθημερινές μας συνήθειες και να φροντίζουμε για ένα σωστό πρωινό για τα παιδιά μας, μάλλον αξίζει τον κόπο.

Γιατί... μπορεί να μην έχω τον επόμενο Αϊνστάιν στο σπίτι, αλλά τουλάχιστον ας προσπαθήσω να του δώσω τις καλύτερες βάσεις για να τον "φτάσει"!

 

Κατερινα Μαντά - Αρχισυντάκτρια theK-magazine / www.k-mag.gr