claragranj/ Instagram
claragranj/ Instagram
ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Πώς ξεκίνησε, γιατί έχει νόημα να τη γιορτάζουμε ακόμα


Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια μέρα που ξεχωρίζει, όχι επειδή σήμερα θυμούνται κάποιοι να προσφέρουν λουλούδια και να πουν χρόνια πολλά στις γυναίκες  αλλά γιατί έρχεται να υπενθυμίσει τους αγώνες τους για την ανεξαρτησία τους και την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.

Σήμερα που στον Δυτικό κόσμο μόνο -  γιατί στο μεγαλύτερο κομμάτι του πλανήτη οι γυναίκες ακόμα τελούν υπό καθεστώς καταπίεσης-  φαίνεται πως η ισότητα έχει κατακτηθεί,  το γυναικείο φύλο  χρειάζεται να δίνει μάχες   ακόμα για τα αυτονόητα.  Όσο  λοιπόν ισχύει αυτή η συνθήκη, τόσο  αυτή η μέρα θα είναι απαραίτητη.

Πώς ξεκίνησε

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται σε ανάμνηση μιας μεγάλης  διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες  τότε ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Το  1908, 15.000  γυναίκες διαδήλωσαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης , διεκδικώντας δικαίωμα ψήφου, καλύτερους μισθούς και  μείωση του εργασιακού τους ωραρίου. Το 1910 μια γυναίκα ονόματι Κλάρα Ζέτκλιν , που ήταν η αρχηγός του  γυναικείου τμήματος του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας, πρότεινε να καθιερωθεί η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σε όλες τις χώρες.

 

A post shared by Waouh (@waouhtropcool) on Mar 8, 2017 at 2:22am PST

 

 

Η πρότασή της έγινε δέκτη σε συνέδριο που διεξήχθη ,στο οποίο έλαβαν μέρες 100 γυναίκες από 17 χώρες  κι έτσι για πρώτη φορά το 1911  η ημέρα  της γυναίκας  γιορτάστηκε στην Αυστρία, στη Δανία, στη Γερμανία και στην Ελβετία στις 19 Μαρτίου.

Το 1913 άλλαξε η ημερομηνία και μεταφέρθηκε στις 8 Μαρτίου. Αξίζει πάντως  να σημειωθεί ότι στην Αμερική, που σήμερα πρωτοστατεί στις εκδηλώσεις, η Ημέρα της Γυναίκας έγινε αποδεκτή το 1975. Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία.

 

A post shared by Levante (@levantedajuventude) on Mar 7, 2016 at 11:55am PST

 

A post shared by Phill Renteria (@4th_international) on Mar 8, 2016 at 12:09pm PST

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ,  με στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο γυναικείος πληθυσμός σε όλο τον πλανήτη. Πολλοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο  προτρέπουν τις γυναίκες τη συγκεκριμένη μέρα να απέχουν από τις δουλειές τους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις  χαμηλές τους αμοιβές σε σύγκριση με τους άνδρες συναδέλφους τους, την ανασφάλεια που αντιμετωπίζουν στον επαγγελματικό τους περιβάλλον εξαιτίας του φύλου τους και των διακρίσεων που υφίστανται.  Επίσης σε κάποιες  χώρες οι γυναίκες αυτή τη μέρα φορούν κόκκινα,    δείχνοντας  έτσι τη συμπαράστασή τους.

Όσο και αν  πιστεύουν κάποιοι ότι η ισότητα στις μέρες μας  είναι γεγονός και  επικρίνουν το φεμινιστικό κίνημα, η αλήθεια είναι πως οι γυναίκες υποφέρουν, ακόμα και στον δυτικό κόσμο. Έχει υπολογιστεί παγκοσμίως ότι οι εργαζόμενες γυναίκες είναι λιγότερες σε σχέση με τους άνδρες. Επίσης η παρουσία των γυναικών στην πολιτική σκηνή είναι εξαιρετικά περιορισμένη.  Οι στατιστικές αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες  αντιμετωπίζουν περιστατικά βίας  σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άνδρες και οι έρευνες εκτιμούν ότι το χάσμα θα γεφυρωθεί,αν γεφυρωθεί, περίπου το 2186.

Οπότε η σημερινή μέρα είναι σημαντική για  να αναγνωρίσουμε τα προβλήματα και τις διακρίσεις που υφίστανται οι γυναίκες σε κάθε σημείο αυτού του κόσμου, αλλά  και να θυμηθούμε τα επιτεύγματα  κάποιων εξαιρέσεων, που κατάφεραν να υπερπηδήσουν τις προκαταλήψεις. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι υπάρχει και αντίστοιχη ημέρα για τους άνδρες, αν και δεν είναι διαδεδομένη, που γιορτάζεται στις 19 Νοεμβρίου και έχει υιοθετηθεί από περίπου εξήντα χώρες. Η Ημέρα της Γυναίκας έχει κάθε χρόνο μια θεματική. Φέτος το σύνθημα είναι #BeBoldForChange (τολμήστε την αλλαγή), ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να δράσουν αποφασιστικά  κατά των διακρίσεων.

Υπάρχουν πολλές δράσεις που διοργανώνονται και προωθούν τα δικαιώματα των γυναικών. Μην περιοριστείτε λοιπόν σε εξόδους με τις φίλες σας και μην αρκεστείτε στα λουλούδια που θα σας χαρίσουν. Θυμηθείτε και αναλογιστείτε την πραγματική κατάσταση,  τα όσα εσείς οι ίδιες αντιμετωπίζετε και  αποφασίστε τη δική σας αλλαγή.