Kωνσταντίνε Μπιμπή, πού έχεις κρύψει τον σταυρό του Χορν; | 0 bovary.gr
Kωνσταντίνε Μπιμπή, πού έχεις κρύψει τον σταυρό του Χορν; | 0 bovary.gr
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΠΙΜΠΗΣ

Kωνσταντίνε Μπιμπή, πού έχεις κρύψει τον σταυρό του Χορν;


Ο Κωνσταντίνος Μπιμπής θα θυμάται για πάντα τη συμμετοχή του στην παράσταση «Το δέντρο του Οιδίποδα». Όχι μόνο γιατί αυτό το έργο ταξίδεψε από την Πορτογαλία μέχρι τη Νότια Κορέα αλλά και για το γεγονός ότι βραβεύτηκε παμψηφεί με τον σταυρό του Χορν. Μια μέρα θέλει να τα παρατήσει όλα και να γίνει ψαράς γιατί τα ευγενικά αισθήματα και τα υψηλά ιδανικά του δεν χωρούν στο «λίγο» των καιρών μας. Φέτος πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Υπηρέτης δύο Αφεντάδων». Αλλά στην πραγματική ζωή ο Κωνσταντίνος υπηρετεί ένα και μόνο αφεντικό: τον εαυτό του. Και δεν χαρίζεται.

«Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στο Παλαιό Φάληρο. Από τα παιδικά μου χρόνια θυμάμαι τις νεραντζιές, την πλατεία μας με το σιντριβάνι, το γήπεδο του σχολείου μας, τη θάλασσα στο Φλοίσβο, τη λαϊκή, το αγαπημένο μου video club, τα rollers και το hockey με τους φίλους μου, τον κυματοθραύστη στον Άλιμο. Τον αιώνιο πόλεμο με τα φυσοκάλαμα στα σοκάκια και στο μικρό μας βουναλάκι δίπλα στο σπίτι μου στη Σκύρο.

Μεγάλωσα με γυναίκες Πολίτισσες. Τη γιαγιά μου, τη μάνα μου και τη θεία μου. Τρώγαμε φαγητά πολίτικα, ακούγονταν συνέχεια τούρκικα στο σπίτι, είχαμε φίλους και συγγενείς απ’ την πόλη, είχα τις ιστορίες της γιαγιάς μου, κάποια ασημικά και κάποιους κεντητούς πίνακες στο σαλόνι.

Αισθάνομαι, λοιπόν, και Κωνσταντινουπολίτης».

Φωτογραφία: Μάριος Βαλμάς
Φωτογραφία: Μάριος Βαλμάς

«Η στιγμή που είπα ότι θα «Εγώ θα γίνω ηθοποιός» ήταν όταν κατάλαβα ότι δεν θα μπορέσω να ζήσω αλλιώς. Στα 17 μου.

Αυτό που με δυσκόλεψε περισσότερο από όλα στη διαδρομή που έχω κάνει ως τώρα είναι το γεγονός ότι έχασα ανθρώπους στο δρόμο εξαιτίας του εμμονικού τρόπου δουλειάς μου και της έλλειψης ελεύθερου χρόνου.

Το να είσαι ηθοποιός στην Ελλάδα της κρίσης είναι σκληρό και άδικο για πολλούς από μας.

Αυτά που λένε ότι μέσα στη κρίση εξελισσόμαστε και οι δυσκολίες μας σκληραγωγούν κλπ. μου ακούγονται πιο φιλικά στον καπιταλισμό και λίγο φιλελεύθερα πια. Και συνεπώς απάνθρωπα».

«Η πρώτη σκέψη που έκανα όταν μου απονεμήθηκε ο σταυρός του Χορν ήταν να βρεθώ μ’ όλους τους ανθρώπους που αγαπώ σ’ ένα μπαρ που επίσης αγαπώ και να γιορτάσουμε.

«Αν σου πω πού βρίσκεται τώρα ο σταυρός του Χορν, μετά θα πρέπει να σε σκοτώσω»

Αυτή η διάκριση δεν εξαργυρώνεται.

 Ίσα ίσα ο ηθοποιός πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει σκληρότερα και αυστηρότερα με απόλυτη προτεραιότητα την τέχνη του».

Φωτογραφία: Μάριος Βαλμάς
Φωτογραφία: Μάριος Βαλμάς

Το πιο τρελό πράγμα που ονειρεύομαι να κάνω είναι να τα παρατήσω όλα και να γίνω ψαράς.

Το μέλλον θέλω πιο πολύ να με βρει στο νησί μου παρά στην Αθήνα.

«Είμαι άνθρωπος δύσκολος και χαμένος»

Εχω ακούσει πολλές αυστηρές κριτικές και ελπίζω να συνεχίσω ν’ ακούω. Οι αυστηρές είναι πάντα χρήσιμες. Οι αγενείς από την άλλη απλώς ας αγνοούνται.

Φέτος παίζω στην παράσταση «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» στο θέατρο Άλφα Ιδέα. Ο υπηρέτης μου είναι ο πιο διασκεδαστικός χαρακτήρας που έχω φτιάξει ποτέ. Εννοώ για μένα διασκεδαστικός. Περνάω υπέροχα. Εύχομαι και για το κοινό να ισχύει το ίδιο.

Yπηρέτης δύο Αφεντάδων στο θέατρο Άλφα Ιδέα

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

Δραματουργική επεξεργασία: Ομάδα Ιδέα

Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης

Παίζουν: Δρακόπουλος Γιάννης, Ευθυμίου Χρήστος, Κοψιδάς Γιώργος, Λιλικάκης Σταύρος, Μανιατάκου Λήδα, Μουστάκα Αθηνά, Μπιμπής Κωνσταντίνος, Παπουτσάκη Κατερίνα, Φιλιός Άκης.