Φωτογραφία: AP
Φωτογραφία: AP
NOT HER CUP OF TEA

H Kατρίν Ντενέβ θεωρεί ότι το #Metoo το έχει παρατραβήξει και ότι δεν είναι κακό να σου χαϊδεύει κάποιος το πόδι


Με μια ανοικτή επιστολή που συνυπογράφει με άλλες 100 επιφανείς Γαλλίδες και η οποία δημοσιεύεται στη Le Monde η ντίβα του γαλλικού κινηματογράφου επιτίθεται κατά των φεμινιστικών εκστρατειών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το #MeToo και το γαλλικό αντίστοιχό του #BalanceTonPorc κατηγορώντας τα ότι εξαπέλυσαν ένα «κύμα πουριτανισμού» .

«Ο βιασμός είναι έγκλημα, αλλά η προσπάθεια αποπλάνησης έστω και επίμονα ή αδέξια δεν είναι αδίκημα ούτε η αβρότητα φαλοκρατική επίθεση. Άνδρες τιμωρήθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες ή αποπέμφθηκαν από τις δουλειές τους μόνον και μόνον επειδή άγγιξαν ένα γόνατο ή προσπάθησαν να κλέψουν ένα φιλί».

Οι συγγραφείς, καλλιτέχνιδες και ακαδημαϊκοί που υπογράφουν την επιστολή ισχυρίζονται ότι «μια νόμιμη διαμαρτυρία κατά της σεξουαλικής βίας που υφίστανται γυναίκες, ιδιαίτερα στην επαγγελματική τους ζωή», μετετράπη σε «κυνήγι μαγισσών».

«Αντί να βοηθήσει τις γυναίκες αυτή η φρενίτιδα... ουσιαστικά βοηθά τους εχθρούς της σεξουαλικής ελευθερίας -θρησκευτικούς εξτρεμιστές και αντιδραστικούς του χειρίστου είδους.

Ως γυναίκες δεν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας σε αυτόν τον φεμινισμό, ο οποίος πέρα από την καταδίκη της κατάχρησης εξουσίας παίρνει το πρόσωπο του μίσους εναντίον των ανθρώπων και της σεξουαλικότητας», λένε «Οι γυναίκες έχουμε επαρκή επίγνωση ότι η σεξουαλική επιθυμία είναι από τη φύση της άγρια και επιθετική. Αλλά έχουμε επίσης την ικανότητα να μην συγχέουμε μια αδέξια προσπάθεια με μια σεξουαλική επίθεση», αναφέρουν σε άλλο σημείο. «Το κύμα εκκαθάρισης φαίνεται να μην γνωρίζει κανένα όριο ... Λογοκρίνουμε ένα γυμνό του Έγκον Σίλεσε σε μια αφίσα ... ζητάμε την ακύρωση μιας ρετροσπεκτίβας των έργων του Ρομάν Πολάνσκι ... ένας ακαδημαϊκός βρίσκει το φιλμ «Βlow -up» του Μικελάντζελο Αντονιόνι μισογυνιστικό και απαράδεκτο»... συνυπογράφουν οι 100. Και προσθέτουν: «Πάνω απ 'όλα συνειδητοποιούμε ότι ο άνθρωπος δεν είναι μονολιθικός: μια γυναίκα μπορεί να ηγηθεί μιας επαγγελματικής ομάδας και ταυτόχρονα να απολαύσει το να είναι το σεξουαλικό αντικείμενο ενός άνδρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι "τσούλα" ούτε άθλια συνεργός της πατριαρχίας....»