AP Images
AP Images
HELMUT NEWTON

O βίαιος θάνατος του εμβληματικού φωτογράφου της Vogue, Helmut Newton


Το όνομά του είναι συνώνυμο των πιο προβοκατόρικων editorial της Vogue. Μαζί με τον Irving Penn και τον Richard Avedon, θεωρείται ένας από τους κύριους φωτογράφους μόδας του 20ου αιώνα.

Ο Helmut Newton, όπως αναφέρουν όσοι έχουν παρακολουθήσει το έργο του, ήταν ο Master των φαντασιώσεων με στιλ. Ήταν ο άνθρωπος που με την πληθωρική του προσωπικότητα κατάφερε να αλλάξει «το λεξιλόγιο» της μόδας. 

Οι φωτογραφίες που χαρακτηρίζουν τον Newton, τόσο στη Vogue όσο και σε άλλα περιοδικά μόδας επικεντρώνονταν στα μακριά πόδια των μοντέλων που φορούσαν ψηλά τακούνια και σκούρα κραγιόν σε πισίνες, παραλίες ή lobby ξενοδοχείων. Τα σκηνικά ήταν σκοτεινά δρομάκια, αρχοντικά και μεγάλα, πολυτελή ξενοδοχεία, όπου οι γυναίκες ήταν στόχος κατασκόπων και... ζιγκολό.

«Οι φωτογραφίες του έφεραν την υπογραφή του περισσότερο από κάθε άλλο φωτογράφο που μπορώ να σκεφτώ», είχε πει η Anna Wintour.

Γεννήθηκε σε οικογένεια της εβραϊκής αστικής τάξης στις 31 Οκτωβρίου 1920 στο Βερολίνο. Ξεκίνησε τη φωτογραφική του καριέρα στην Αυστραλία και αργότερα εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και το Μονακό.

Στο βιβλίο του "Helmut Newton Autobiography" του 2003, εξήγησε πώς οι εικόνες από το ηδονιστικό lifestyle των demimonde του Βερολίνου που γνώριζε ως παιδί, πέρασαν στο τελευταίο έργο του. Οι πανύψηλες γυναίκες ήταν μετενσαρκώσεις των μεγαλόσωμων υπηρετριών από την Πρωσία που εργάζονταν στο πλούσιο σπίτι του. «Στο λεξιλόγιό μου η λέξη “τέχνη” είναι μια πρόστυχη, βρώμικη λέξη» είχε δηλώσει στο παρελθόν. Ο φωτογράφος καταργεί την πραγματικότητα και εξυψώνει τον πόθο, χρησιμοποιώντας το στοιχείο της βίας, του σαδομαζοχισμού. Πίσω από κάθε του λήψη υποβόσκει και μία μικρή ιστορία, συνήθως αμφιλεγόμενη, βίαιη, σεξουαλικά φορτισμένη.

Ο Helmut Newton έπασχε από αχρωματοψία. Είναι αυτό η ιδιαιτερότητά του που τον ώθησε στην προτίμηση έντονων χρωματικών αντιθέσεων και στην εκτύπωση ζωηρών χρωμάτων στις μεταγενέστερες έγχρωμες φωτογραφίες του. 

AP Images
AP Images

Ο Newton, ο οποίος αγόρασε την πρώτη του κάμερα το 1932, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Γερμανία το 1938, όταν η ζωή άρχισε να γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη για τους Εβραίους. Έφυγε με ένα πλοίο για την Κίνα, η οποία δεν είχε εβραϊκές ποσοστώσεις, αλλά την τελευταία στιγμή αποβιβάστηκε στη Σιγκαπούρη.

Όταν η Γερμανία εισέβαλε στη Γαλλία, οι Γερμανοί Εβραίοι χαρακτηρίστηκαν ως εχθροί του καθεστώτος στη Σιγκαπούρη. Το γερμανικό του διαβατήριο είχε λήξει και τον έστειλαν σε στρατόπεδο εξόντωσης κοντά στη Μελβούρνη. Όμως απελευθερώθηκε, υπηρέτησε στον αυστραλιανό στρατό και άρχισε να εργάζεται ως φωτογράφος, κάνοντας δουλειές για την Αυστραλιανή Vogue. Επέστρεψε στην Ευρώπη το 1961 και εργάστηκε για τη γαλλική, την αγγλική και την αμερικάνικη έκδοση της Vogue.

AP Images
AP Images

Ο Newton συνάντησε τη γυναίκα που θα γινόταν σύζυγός του, ηθοποιό June Browne, στην Αυστραλία το 1946. Είχε πάει στο στούντιό του για μια φωτογράφιση, αλλά θα έμενε στο πλευρό του μέχρι το τέλος. Αργότερα η Jun έγινε φωτογράφος με μεγάλη επιτυχία και βρισκόταν πίσω από την υπογραφή Alice Springs. Οι φίλοι τους περιέγραφαν τον γάμο τους (δεν είχαν παιδιά) ως μια μεγάλη ερωτική σχέση.

Το ύφος του Newton επηρέασε σκηνοθέτες όπως ο Stanley Kubrick, ο Brian de Palma και ο Roman Polanski, καθώς και φωτογράφους όπως ο David Bailey, ο Mario Testino και ο αργότερα ο Herb Ritts. Τα μοντέλα που λάτρεψαν τον Newton (και τις λάτρεψε και αυτός) ήταν η Nadja Auerman, η Cindy Crawford, η Lisa Taylor και η ηθοποιός Charlotte Rampling.

Οι φωτογραφίες του Helmut Newton ήταν συχνά σκοτεινές και απειλητικές, αλλά η προσωπικότητά του ήταν φωτεινή. Ήταν ανοιχτός, γενναιόδωρος, ζεστός και γλυκός. Έτσι τον περιέγραφαν όσοι είχαν δουλέψει μαζί του. 

AP Images
AP Images

Το βίαιο τέλος

Ηταν 23 Ιανουαρίου του 2004 όταν ο εμβληματικός φωτογράφος άφησε την τελευταία του πνοή στο ιατρικό κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες. Ήταν 83 ετών.

Παρασκευή μεσημέρι. Ο Newton με τη Jun βρίσκονται στο αυτοκίνητό τους, στο Λος Άντζελες. Εχουν μόλις φύγει από το ξενοδοχείο Chateau Marmont στην Sunset Boulevard. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ο φωτογράφος χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και πέφτει πάνω σε τοίχο. Τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο, αλλά τελικά πεθαίνει. Η σύγκρουση ήταν βίαιη. Τι συνέβη; Κάποιοι κάνουν λόγο για καρδιακή προσβολή, όμως οι γιατροί θα αποδώσουν το θάνατό του στο αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Ο εκπρόσωπος του αστυνομικού τμήματος του Λος Άντζελες είπε ότι το αυτοκίνητο διήνυσε μια τρελή πορεία σε όλη την Marmont και συνετρίβη τελικά σε έναν τοίχο απέναντι από το δρόμο. Ο Νewton πέθανε λίγο μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο Cedars-Sinai. 

Getty Images
Getty Images