Eva Tedesjo
Eva Tedesjo
ΠΡΑΞΗ ΣΥΓΧΩΡΕΣΗΣ

Πρώην νεοναζί που απειλούσε την Αλεξάνδρα Πασχαλίδου της ζήτησε συγχώρεση -Κι αυτή τον αγκάλιασε


H Aλεξάνδρα Πασχαλίδου γνωρίζει πολύ καλά πώς είναι να σε στοχοποιούν επειδή είσαι από άλλη χώρα.

Το ξέρει γιατί το έζησε η ίδια (και ακόμα το βιώνει) ως μετανάστρια στη Σουηδία. Τηλεφωνήματα, e-mail, απειλητικά γράμματα που λένε ότι θέλουν να τη δουν νεκρή. Την έχουν αποκαλέσει πόρνη, παλιοξένη, σιχαμένη μετανάστρια, εβραία, γύφτισσα... Μάλιστα τον Οκτώβριο είδε ακόμη και τη φωτογραφία της σε αφίσα που έλεγε ότι είναι ανεπιθύμητη. 

Τον Νοέμβριο ο Martin Karlsson έστειλε ένα email στο τηλεοπτικό κανάλι όπου εργάζεται η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου. Υπ όψιν της. Κατά τη διάρκεια των 13 ετών που ήταν νεοναζί στο Σκανδιναβικό Κίνημα Αντίστασης, την είχει μισήσει και την απειλούσε. Τώρα όμως ήθελε να της πει ότι λυπάται.

Από: Martin Karlsson
Θέμα: Θέλω να ζητήσω συγγνώμη
Γεια σου Αλεξάνδρα.
Ο λόγος που σου γράφω σήμερα είναι επειδή θέλω να ζητήσω συγχώρεση. Συγχώρεση για όλο το μίσος που έχω στρέψει εναντίον σου, όλα αυτά τα χρόνια. Υπήρξα μέλος του Κινήματος Σκανδιναβικής Αντίστασης αλλά έφυγα από την οργάνωση στις αρχές του 2016.
Το έκανα αυτό γιατί δεν υποστηρίζω πλέον τις απόψεις και τις αξίες που μεταδίδονται από το NMR. Σήμερα είμαι απίστευτα χαρούμενος που επιτέλους απέχω από όλο αυτό το μίσος, αλλά ταυτόχρονα αισθάνομαι και ενοχή για όλα όσα έχουν ειπωθεί και για τις πράξεις αυτά τα χρόνια, των αντισημιτιστών.
Τις καλύτερες ευχές μου

Martin

H Ελληνίδα δημοσιογράφος που ζει στη Σουηδία, αναφέρει ότι τηλεφώνησε αμέσως στον Martin, με το σκεπτικό ότι σε αυτούς τους πολωμένους χρόνους χρειάζονται γέφυρες. Η ίίδια θέλησε να ενθαρρύνει αυτό το «ταξίδι της επιστροφής» του Martin και να τον κάνει να νιώσει ευπρόσδεκτος.

Αν και το κοντινό της περιβάλλον αρχικά ήταν επιφυλακτικό για τις προθέσεις του Martin, η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου τον συνάντησε. «Ενας φίλος μου που ξέρει ότι ζω με απειλές και χωρίς προστασία χρόνια, με προειδοποίησε: "Είσαι τόσο αφελής, θα μπορούσε να είναι παγίδα, δεν αρχίζεις να αγαπάς ξαφνικά όλους όσους μισείς, σε μία νύχτα". Αλλά εγώ δεν φοβάμαι τους ανθρώπους. Φοβάμαι το μίσος. Και όσα μπορεί να κάνει στους ανθρώπους» γράφει η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου στη Deutsche Welle.

Λίγα τηλεφωνήματα αργότερα και παρέα με την φωτογράφος Eva Tedesjo, η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου ΄ηταν στο δρόμο προς το Βάρναμο. Σε ένα εγκαταλελειμμένο λόμπι του ξενοδοχείου, συνάντησε έναν από τους ανθρώπους που απειλούσε την ίδια και την οικογένειά της.